1. Home
  2. Artikelen
  3. Wat moeten we echt met blockchain?

Wat moeten we echt met blockchain?


Accountancy Expo - Blockchain is here to stay, maar wat we ermee moeten blijft vaak onduidelijk. Blockchainexpert Paul Bessems bood inzicht op de Accountancy Expo 2018.

Wat moeten we echt met blockchain?

“Wat zou je ervan vinden als je huis verkopen even gemakkelijk zou gaan als het versturen van een email.” Er klinken maar weinig enthousiaste reacties. “Het voelt ongemakkelijk, maar technisch gezien is het prima mogelijk”, zegt Paul Bessems op een drukbezochte Accountancy Expo 2018 in Utrecht op 19 juni 2018.

Lees ook: 
Handen uit de mouwen op Accountancy Expo 2018
Meer adviesomzet bij al je klanten

Bessems, schrijver van het boek ‘Blockchain organiseren’ en CEO bij Weconet Blockchain, ziet een grote toekomst voor de blockchain. Maar net zoals bij zovele nieuwe technologieën, moeten we er wel aan wennen. En onze organisaties en bedrijven anders inrichten.

Blockchain ziet hij als de volgende fase van het internet, ook al een centraal systeem. Dit stelt mensen in staat informatie naar elkaar te versturen. Blockchain voegt daar iets aan toe, zegt Bessems: “Het bewijs dat je eigenaar bent, de garantie van een veilige transactie en de zekerheid dat iets maar één enkele keer overgedragen kan worden.”  

Vertrouwen organiseren

Bovendien, en dit is zeker relevant voor accountants, kan via de blockchain vertrouwen georganiseerd worden. Dit heeft te maken met de gedeelde werkelijkheid waarmee gewerkt wordt. De notaris checkt precies dezelfde drie dingen als de blockchain bij de verkoop van een huis, zegt Bessems. Een verzekeringspolis of een geldtransactie, nog veel meer zaken kunnen sneller, transparanter en goedkoper via de blockchain gebeuren aldus, de expert.

Blockchain zal de manier veranderen waarop we in de maatschappij met data omgaan, voorspelt Bessems. “Nu is het zo dat het individu die iets wil van een organisatie constant zijn gegevens moet achterlaten. In de toekomst heeft iedereen een personal data service. Organisaties halen daar de informatie uit die ze nodig hebben en slaan gegevens niet meer zelf op.”

Anders organiseren

Dit betekent dus dat het model van vraag en aanbod omgedraaid wordt. En dat is ook nodig, denkt Bessems. “De manier van organiseren moet mee veranderen. Denk aan de eerste auto. Die kwam vast te zitten op de weg en werd uitgelachen door voorbijrijdende paard en wagens.” De echte vooruitgang kwam pas toen ook de technologie en de wegen beter werden. Zo moet ook de infrastructuur rondom blockchain nog veranderen.

“Maar bedrijven die gaan digitaliseren hebben de neiging zichzelf nog als het centrum te zien”, zegt Bessems. Een foute zienswijze, die bedrijven moeten loslaten. “Je bent niet meer het middelpunt, je bent onderdeel van het geheel. Kijk niet vanuit het huidige perspectief naar de toekomst.” Hoe lastig dit ook kan zijn. “Voor accountantskantoren wordt het steeds meer de vraag hoe ze de toegang tot data organiseren, zonder dat ze een eigen boekhouding bijhouden.”

“Accountantskantoor zal niet verdwijnen”

Bessems haalt een voorspelling van Gartner aan dat in 2020 20 procent van de bedrijfscontent (ook jaarverslagen) door machines geschreven zal worden. Blockchain zal verder grote consequenties hebben voor boekhouden, “een blockchain is eigenlijk een ‘general ledger’”, zegt Bessems. Toch geloof hij niet in fatalistische voorspellingen over accountantskantoren. “Die zullen niet verdwijnen, maar van karakter veranderen.” Hij denkt dat deze steeds meer databedrijven zullen worden.

Moet ik iets met….?
Moet ik iets met internet? Moet ik een domeinnaam aanmaken? Het waren de vragen die Bessems in de jaren ’90 kreeg bij de opkomst van het internet. Nu krijgt hij die vragen opnieuw, over blockchain. Zijn antwoord: “Verwonder je. Daar is vandaag voor bedoeld. Maar ga je daarna ook verdiepen.” Wat er precies gaat volgen is onduidelijk. “Dat is abstract en moeilijk te beantwoorden.” Wel duidelijk is dat technologie altijd voor een surplus zorgt. En dat niet meedoen, zorgt dat je achterop raakt. 

_____________________________________________________________

Interessant voor u als ambitieuze accountant: 

1. Komt u ook op 4 oktober 2018?
In 2018 vindt Financial Systems plaats op donderdag 4 oktober. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u te verwelkomen. Lees meer op Financial-Systems.nl en meld u aan voor de beurs met de actiecode FSB2018. 

Wilt u als partner betrokken zijn bij Financial-Systems 2018? Neem dan contact op met Daniel Papendorp via 020 6390008 of [email protected].

2. Word lid van AccountantWeek
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij de Accountancy Expo en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor accountants? Word dan nu lid van AccountantWeek, dé exclusieve community van accountants in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en ontvangt u jaarlijks het AccountantWeek Magazine. Meld u hier aan.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
Externe Verslaggeving voor de Samenstelpraktijk. Pas de nieuwe regels direct toe in uw eigen praktijk.
Leergang BTW. Alle btw ins & outs in vier energieke middagsessies.
Fiscale Herstructurering in het MKB. Optimaliseer de bv-structuur voor een opvolging of overdracht.
E-learning van Alex van Groningen. Breng uw kennis efficiënt op een hoger niveau. 


Gerelateerde artikelen

Zo waardeer je een bedrijf in onzekere tijden

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

Digitale transformatie van muziek: lessons learned

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

Covid-19, katalysator voor e-learning

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

'Kansen die digitale transformatie biedt vaak onde...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

Wat voor controller moet u zijn?

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

Sijthoff Media neemt Alex van Groningen over

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.