1. Home
  2. Artikelen
  3. Wat moeten we echt met blockchain?

Wat moeten we echt met blockchain?


Accountancy Expo - Blockchain is here to stay, maar wat we ermee moeten blijft vaak onduidelijk. Blockchainexpert Paul Bessems bood inzicht op de Accountancy Expo 2018.

Wat moeten we echt met blockchain?

“Wat zou je ervan vinden als je huis verkopen even gemakkelijk zou gaan als het versturen van een email.” Er klinken maar weinig enthousiaste reacties. “Het voelt ongemakkelijk, maar technisch gezien is het prima mogelijk”, zegt Paul Bessems op een drukbezochte Accountancy Expo 2018 in Utrecht op 19 juni 2018.

Lees ook: 
Handen uit de mouwen op Accountancy Expo 2018
Meer adviesomzet bij al je klanten

Bessems, schrijver van het boek ‘Blockchain organiseren’ en CEO bij Weconet Blockchain, ziet een grote toekomst voor de blockchain. Maar net zoals bij zovele nieuwe technologieën, moeten we er wel aan wennen. En onze organisaties en bedrijven anders inrichten.

Blockchain ziet hij als de volgende fase van het internet, ook al een centraal systeem. Dit stelt mensen in staat informatie naar elkaar te versturen. Blockchain voegt daar iets aan toe, zegt Bessems: “Het bewijs dat je eigenaar bent, de garantie van een veilige transactie en de zekerheid dat iets maar één enkele keer overgedragen kan worden.”  

Vertrouwen organiseren

Bovendien, en dit is zeker relevant voor accountants, kan via de blockchain vertrouwen georganiseerd worden. Dit heeft te maken met de gedeelde werkelijkheid waarmee gewerkt wordt. De notaris checkt precies dezelfde drie dingen als de blockchain bij de verkoop van een huis, zegt Bessems. Een verzekeringspolis of een geldtransactie, nog veel meer zaken kunnen sneller, transparanter en goedkoper via de blockchain gebeuren aldus, de expert.

Blockchain zal de manier veranderen waarop we in de maatschappij met data omgaan, voorspelt Bessems. “Nu is het zo dat het individu die iets wil van een organisatie constant zijn gegevens moet achterlaten. In de toekomst heeft iedereen een personal data service. Organisaties halen daar de informatie uit die ze nodig hebben en slaan gegevens niet meer zelf op.”

Anders organiseren

Dit betekent dus dat het model van vraag en aanbod omgedraaid wordt. En dat is ook nodig, denkt Bessems. “De manier van organiseren moet mee veranderen. Denk aan de eerste auto. Die kwam vast te zitten op de weg en werd uitgelachen door voorbijrijdende paard en wagens.” De echte vooruitgang kwam pas toen ook de technologie en de wegen beter werden. Zo moet ook de infrastructuur rondom blockchain nog veranderen.

“Maar bedrijven die gaan digitaliseren hebben de neiging zichzelf nog als het centrum te zien”, zegt Bessems. Een foute zienswijze, die bedrijven moeten loslaten. “Je bent niet meer het middelpunt, je bent onderdeel van het geheel. Kijk niet vanuit het huidige perspectief naar de toekomst.” Hoe lastig dit ook kan zijn. “Voor accountantskantoren wordt het steeds meer de vraag hoe ze de toegang tot data organiseren, zonder dat ze een eigen boekhouding bijhouden.”

“Accountantskantoor zal niet verdwijnen”

Bessems haalt een voorspelling van Gartner aan dat in 2020 20 procent van de bedrijfscontent (ook jaarverslagen) door machines geschreven zal worden. Blockchain zal verder grote consequenties hebben voor boekhouden, “een blockchain is eigenlijk een ‘general ledger’”, zegt Bessems. Toch geloof hij niet in fatalistische voorspellingen over accountantskantoren. “Die zullen niet verdwijnen, maar van karakter veranderen.” Hij denkt dat deze steeds meer databedrijven zullen worden.

Moet ik iets met….?
Moet ik iets met internet? Moet ik een domeinnaam aanmaken? Het waren de vragen die Bessems in de jaren ’90 kreeg bij de opkomst van het internet. Nu krijgt hij die vragen opnieuw, over blockchain. Zijn antwoord: “Verwonder je. Daar is vandaag voor bedoeld. Maar ga je daarna ook verdiepen.” Wat er precies gaat volgen is onduidelijk. “Dat is abstract en moeilijk te beantwoorden.” Wel duidelijk is dat technologie altijd voor een surplus zorgt. En dat niet meedoen, zorgt dat je achterop raakt. 

_____________________________________________________________

Interessant voor u als ambitieuze accountant: 

1. Word lid van AccountantWeek
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij de Accountancy Expo en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor accountants? Word dan nu lid van AccountantWeek, dé exclusieve community van accountants in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en ontvangt u jaarlijks het AccountantWeek Magazine. Meld u hier aan.

2. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
Bekijk het gehele cursusaanbod van Alex van Groningen. 


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.