1. Home
  2. Artikelen
  3. 4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling


Disruptie, de toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools hebben veel druk gezet op het klassieke jaarverslag. Hoe maakt u de slag naar de toekomst?

4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

Dat de financiële sector een aantal evoluties van epische proporties doormaakt, is een understatement. De sector als zodanig ziet de ontwrichtende opkomst van gespecialiseerde FinTech-bedrijven en startups. Blockchain is het gesprek van de dag als fundamentele game changer. Er is veel vraag naar data-analisten en specialisten op het gebied van predictive analytics, maar het aanbod is beperkt, waardoor er een tekort is aan talenten. Maar ook de corporate finance afdelingen zelf maken gelijkaardige ingrijpende veranderingen door die een enorme impact hebben op de plannings-, budgetterings- en forecastingfuncties.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door de vier onderstaande maatregelen te hanteren, kunt u dit nieuwe tijdperk van financiën met vertrouwen tegemoet zien:

1. Verrijk analyses met niet-financiële big data.

Big data heeft de wereld razendsnel veroverd. Zowel de hoeveelheid als de variatie van de beschikbare data groeien. Ook de financiële afdeling bekijkt momenteel hoe zij data het beste kan gebruiken. Er moet echter verder gekeken worden dan alleen maar naar financiële data bij het creëren van plannen. Als u enkel financiële KPIs meeneemt in het creëren van prognoses, laat u een schat aan informatie ongebruikt. Een vuistregel is dat alle data die een impact kan hebben op de financiële prestaties, het waard is om in acht te nemen.

Voorbeelden van zulke informatie zijn, data die betrekking hebben op de productieketen, HR en product kwaliteit. Maar zelfs het weer is het waard om in acht te worden genomen. Slecht weer kan namelijk een impact hebben op services en verkoopcijfers van bepaalde producten – zowel positief als negatief. 

Het is duidelijk dat het meenemen van niet-financiële data uw prognoses accurater maakt. Investeren in applicaties die de impact van niet-financiële data op uw financiële prestaties kunnen monitoren en modelleren, is een slimme zet. In tijden van disruptie en snelle verandering kunt u een competitief voordeel bekomen als u wendbaarheid, precisie en reactievermogen in uw prognoses weet in te bouwen. 

2. Financiële planning en analyse (FP&A) zijn van cruciaal belang.

In een datagedreven omgeving zijn financiële planning en analyse van cruciaal belang.  Binnen de financiële functie is de FP&A discipline de enige die een duidelijk beeld van de toekomst kan schetsen. Dat maakt van FP&A-specialisten een strategische aanwinst voor alle organisaties. 
De explosie in zowel financiële als niet-financiële data en de geavanceerde technieken om deze data te modelleren en analyseren, maken de klus niet makkelijker. Maar niet alleen de materie van het werk verandert, ook de rol van de FP&A professional. De meeste experts hebben tot nu toe alleen gebeurtenissen in het verleden hoeven te verklaren. Nu worden ze gevraagd om prognoses te maken in plaats van historische analyses. Het goede nieuws is dat de data en de tools om dit te doen nu beschikbaar zijn, wat hen in staat stelt hun professie naar een hoger niveau te tillen, met nog meer toegevoegde waarde.  

3. Verenig in de cloud.

Migratie van bedrijfsgegevens en bedrijfsprocessen naar de cloud is een van de megatrends van de afgelopen jaren. Voor de financiële afdeling brengt het migreren van de plannings-, budgetterings- en prognoseprocessen naar één uniforme oplossing in de cloud, buiten de traditionele voordelen zoals total cost of ownership en mobiliteit, nog een hele reeks andere voordelen met zich mee : gestroomlijnde informatieprocessen, inclusieve communicatie met relevante stakeholders, open discussies, enzovoort … 

We zijn er op dit moment echter nog niet. Verschillende afdelingen binnen een organisatie hebben dikwijls hun eigen bedrijfsmodel en werken vaak met verschillende (soms zeer specifieke en op maat gemaakte) softwaretools en -toepassingen die niet altijd met elkaar overweg kunnen. Een uniforme oplossing is nog steeds ver weg in veel organisaties.

Wanneer de migratie naar de cloud in finance echter op een doordachte wijze wordt ingezet, kan het de financiële afdeling een geheel nieuwe dimensie geven. Doordat ze snel informatie uit de hele organisatie kunnen verzamelen, kunnen financiële teams die werken met een uniforme cloudoplossing veel flexibeler en nauwkeuriger plannen en prognoses maken. 

4. Continuous planning is de toekomst.

Disruptie, de toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools hebben veel druk gezet op het klassieke jaarverslag. Veel CFOs reasliseren zich dat jaarlijkse budgetten prehistorisch en ineffectief zijn in een competitieve markt. Wat echt een verschil kan maken is continue planning. 

De schat aan zowel financiële als niet-financiële data in combinatie met precieze en krachtige business analytics maken continue planning een zeer reële mogelijkheid. Het zorgt voor een accuratere en snellere analyse en een betere anticipatie van veranderingen in de markt.

Daarnaast presteren bedrijven die continue planning hebben omarmd ook beter op andere gebieden die nodig zijn voor een toekomstbestendige financiële afdeling. Zo genereren ze meer stakeholder engagement en maken meer gebruik van niet-financiële data.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar meer details over bovenstaande aanbevelingen, kunt u de samenvatting van “The Future of Planning, Budgeting and Forecasting” (door FSN) downloaden via deze link.


 


Gerelateerde artikelen

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...

Overname? Emoties kosten geld

08-07-2020 08:48

"Na de transactie moet er worden gewerkt om de krachten te bundelen." Evert Oosterhuis, partner Inte...