1. Home
  2. Artikelen
  3. 4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling


Disruptie, de toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools hebben veel druk gezet op het klassieke jaarverslag. Hoe maakt u de slag naar de toekomst?

4 stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

Dat de financiële sector een aantal evoluties van epische proporties doormaakt, is een understatement. De sector als zodanig ziet de ontwrichtende opkomst van gespecialiseerde FinTech-bedrijven en startups. Blockchain is het gesprek van de dag als fundamentele game changer. Er is veel vraag naar data-analisten en specialisten op het gebied van predictive analytics, maar het aanbod is beperkt, waardoor er een tekort is aan talenten. Maar ook de corporate finance afdelingen zelf maken gelijkaardige ingrijpende veranderingen door die een enorme impact hebben op de plannings-, budgetterings- en forecastingfuncties.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door de vier onderstaande maatregelen te hanteren, kunt u dit nieuwe tijdperk van financiën met vertrouwen tegemoet zien:

1. Verrijk analyses met niet-financiële big data.

Big data heeft de wereld razendsnel veroverd. Zowel de hoeveelheid als de variatie van de beschikbare data groeien. Ook de financiële afdeling bekijkt momenteel hoe zij data het beste kan gebruiken. Er moet echter verder gekeken worden dan alleen maar naar financiële data bij het creëren van plannen. Als u enkel financiële KPIs meeneemt in het creëren van prognoses, laat u een schat aan informatie ongebruikt. Een vuistregel is dat alle data die een impact kan hebben op de financiële prestaties, het waard is om in acht te nemen.

Voorbeelden van zulke informatie zijn, data die betrekking hebben op de productieketen, HR en product kwaliteit. Maar zelfs het weer is het waard om in acht te worden genomen. Slecht weer kan namelijk een impact hebben op services en verkoopcijfers van bepaalde producten – zowel positief als negatief. 

Het is duidelijk dat het meenemen van niet-financiële data uw prognoses accurater maakt. Investeren in applicaties die de impact van niet-financiële data op uw financiële prestaties kunnen monitoren en modelleren, is een slimme zet. In tijden van disruptie en snelle verandering kunt u een competitief voordeel bekomen als u wendbaarheid, precisie en reactievermogen in uw prognoses weet in te bouwen. 

2. Financiële planning en analyse (FP&A) zijn van cruciaal belang.

In een datagedreven omgeving zijn financiële planning en analyse van cruciaal belang.  Binnen de financiële functie is de FP&A discipline de enige die een duidelijk beeld van de toekomst kan schetsen. Dat maakt van FP&A-specialisten een strategische aanwinst voor alle organisaties. 
De explosie in zowel financiële als niet-financiële data en de geavanceerde technieken om deze data te modelleren en analyseren, maken de klus niet makkelijker. Maar niet alleen de materie van het werk verandert, ook de rol van de FP&A professional. De meeste experts hebben tot nu toe alleen gebeurtenissen in het verleden hoeven te verklaren. Nu worden ze gevraagd om prognoses te maken in plaats van historische analyses. Het goede nieuws is dat de data en de tools om dit te doen nu beschikbaar zijn, wat hen in staat stelt hun professie naar een hoger niveau te tillen, met nog meer toegevoegde waarde.  

3. Verenig in de cloud.

Migratie van bedrijfsgegevens en bedrijfsprocessen naar de cloud is een van de megatrends van de afgelopen jaren. Voor de financiële afdeling brengt het migreren van de plannings-, budgetterings- en prognoseprocessen naar één uniforme oplossing in de cloud, buiten de traditionele voordelen zoals total cost of ownership en mobiliteit, nog een hele reeks andere voordelen met zich mee : gestroomlijnde informatieprocessen, inclusieve communicatie met relevante stakeholders, open discussies, enzovoort … 

We zijn er op dit moment echter nog niet. Verschillende afdelingen binnen een organisatie hebben dikwijls hun eigen bedrijfsmodel en werken vaak met verschillende (soms zeer specifieke en op maat gemaakte) softwaretools en -toepassingen die niet altijd met elkaar overweg kunnen. Een uniforme oplossing is nog steeds ver weg in veel organisaties.

Wanneer de migratie naar de cloud in finance echter op een doordachte wijze wordt ingezet, kan het de financiële afdeling een geheel nieuwe dimensie geven. Doordat ze snel informatie uit de hele organisatie kunnen verzamelen, kunnen financiële teams die werken met een uniforme cloudoplossing veel flexibeler en nauwkeuriger plannen en prognoses maken. 

4. Continuous planning is de toekomst.

Disruptie, de toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools hebben veel druk gezet op het klassieke jaarverslag. Veel CFOs reasliseren zich dat jaarlijkse budgetten prehistorisch en ineffectief zijn in een competitieve markt. Wat echt een verschil kan maken is continue planning. 

De schat aan zowel financiële als niet-financiële data in combinatie met precieze en krachtige business analytics maken continue planning een zeer reële mogelijkheid. Het zorgt voor een accuratere en snellere analyse en een betere anticipatie van veranderingen in de markt.

Daarnaast presteren bedrijven die continue planning hebben omarmd ook beter op andere gebieden die nodig zijn voor een toekomstbestendige financiële afdeling. Zo genereren ze meer stakeholder engagement en maken meer gebruik van niet-financiële data.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar meer details over bovenstaande aanbevelingen, kunt u de samenvatting van “The Future of Planning, Budgeting and Forecasting” (door FSN) downloaden via deze link.


 


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (3) Visualisaties

02-06-2020 12:40

Best practices voor visualisaties: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Vanaf juni kunt u weer klassikale...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...