1. Home
 2. Artikelen
 3. Verbindend vermogen als softskill: Noodzaak

Verbindend vermogen als softskill: Noodzaak


Verbinding is cruciaal voor succes, ook als organisatie. Waarom heeft het zo'n impact?

Verbindend vermogen als softskill: Noodzaak

Verbinding is je geboorterecht. Twee mensen hebben indertijd vanuit verbinding gekozen dat jij er nu bent. Daarmee heb jij recht op een warme en stimulerende omgeving, familie waar je bij hoort, ondersteuning tijdens het opgroeien, enzovoort. Maar dat is niet altijd de realiteit.


Door Marco Buschman. Hij is managing partner bij Courius, managementspreker, leiderschapstrainer, team- en executive coach, en auteur van de bestseller Verbindend Vermogen (The Connection Quotient) en coauteur van Het Leiderschapsalfabet.

 

Wat ik ervaar, als executive- & teamcoach en bij leiderschapsontwikkeling, is dat als de verbinding tijdens de (vroege) jeugd, tijdens het opgroeien of later in het leven beperkter is ervaren, dit impact heeft op de mentale programmering en daarmee hoe persoonlijke en zakelijke relaties worden vormgegeven. Er zijn veelal dysfunctionele patronen ontstaan. Je bent bijvoorbeeld nog steeds op zoek naar de goedkeuring van je ouders, je wil de affectie van anderen, je vindt het belangrijk om te horen dat je oké bent of je streeft naar erkenning. En om dat te bereiken werk je hard, ga je over je eigen of andermans grenzen, overschreeuw je jezelf of word je een control freak.

Verbinding is noodzaak

Verbinding aangaan vanaf je geboorte is een noodzaak. Je hebt veiligheid, bescherming en voedsel nodig om te groeien en je te ontwikkelen. Als baby kun je dat niet zelf regelen en ben je volledig afhankelijk van je verzorgers. Onderzoek1 laat bijvoorbeeld zien dat verlies van steun of fysiek contact met de verzorgers een bron van angst is voor baby’s. Het zit daarom in ons overlevingssysteem om te zorgen dat we een goede verbinding met onze verzorgers maken zodat ze voor ons zorgen. We verbinden door te lachen, ze aan te kijken en geluiden te maken waardoor ze ‘smelten’ en van ons houden. En dus voor ons blijven zorgen.

Ook als je opgroeit en je ontwikkelt, blijft verbinding belangrijk en iets waar je naar streeft. Samen opgroeien, samen studeren, samen uitgaan, samen ontwikkelen, samen een gezin starten, samen oud worden… vul maar aan. Er zijn uiteindelijk maar weinig mensen die 100 procent bewust kiezen om alleen te willen zijn. Toch blijkt uit onderzoek2 dat 9 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van eenzaamheid ervaart en 26 procent zich enigszins eenzaam voelt. Bij 75- plussers voelt zelfs een derde zich enigszins eenzaam. Door het aangaan van verbindingen léven we zelfs langer, zoals onderzoek3 duidelijk laat zien: mensen die tot op hogere leeftijd in verbinding blijven met anderen, worden ook echt ouder.

Verbinding cruciaal voor business impact

Naast dit belang van verbinding in de privésfeer, is verbinding ook zakelijk noodzakelijk: samenwerken in groepen en teams is de standaard voor het bereiken van business impact. Zakelijke resultaten worden bereikt doordat mensen samenwerken. Binnen mijn werk als teamcoach heb ik steeds opnieuw kunnen ervaren, dat als de teamleden een cultuur creëren die oprechte verbinding stimuleert, de resultaten ook verbeteren.

Vergeet ook niet het belang van verbinding met je klant, om zakelijke groei te bereiken. Zoek eens op het internet op de woorden ‘verbinding’ en ‘klantenonderzoek’ en het belang van verbinding in een zakelijke context spat ervan af. Mede dankzij deze privé en zakelijke verbindingen ervaren we welzijn en geluk op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Het bijzondere van verbinding is dat het niet echt opvalt als het er is. Het is zoals ademhalen. Je doet het de gehele dag door. Verbinding wordt, als het er is, door de meeste mensen dan ook als een gegeven ervaren, voor lief genomen. Je denkt er niet al te veel aan, laat staan dat je het benoemt. Je goede vrienden of je dierbare collega’s bijvoorbeeld, die zijn er gewoon.

Wat daarentegen wél opvalt is wanneer die verbinding zwak is, gedeeltelijk wegvalt of helemaal afwezig is. Als je goede vrienden er ineens minder of niet meer zijn. Als je verzorgers hun handen van je aftrekken. Als je op je werk buiten de groep bent geplaatst. Of zoals nu, midden in de coronapandemie, als je veel mensen niet meer fysiek ziet en er alleen nog op afstand of virtueel verbinding is. Dan ga je de – fysieke – verbinding missen. Dat heeft impact op hoe jij je voelt, naar jezelf kijkt, en hoe productief je bent. Dan wil je weer bewust de verbinding opzoeken en ervaren: er ontstaat een urgentie tot verbinding.

Serie ‘Verbindend vermogen als softskill’

 1. Noodzaak
  Verbinding is cruciaal voor succes, ook als organisatie. Waarom heeft het zo’n impact?
 2. Wat is verbinding?
  Verbinding is nodig, maar wat is het? Twee perspectieven en vier veelgehoorde definities.
 3. Het raamwerk voor goede verbinding
  Hoe ontwikkel je als leidinggevende je verbindend vermogen? Een praktisch model.

 

Noten:
1: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Richtlijn Angst (2016).
2: CBS: Toorn, N. van, Bijna 1 op de 10 Nederlanders voelde zich sterk eenzaam in 2019.
3: Giles, L.C., Glonek, G.F.V., Luszcz, M.A. & Andrews, G.R., Effect of social networks on 10 year survival in very old Australians: the Australian longitudinal study of aging. Epidemial Community Health (2005), 59, p. 574-579.

(foto: Alex Fu, Pexels)


Gerelateerde artikelen voor financials

26-11-2020 12:49

Volg naast KPI's ook KRI's, risico's met een directe impact op je doelstelling: in vier stappen naar...

26-11-2020 12:35

Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd door bedrijven in data analyse, maar halen we er genoeg ui...

26-11-2020 12:27

Waarom blijven we eikels als leiders aanstellen? Hun val is onherroepelijk, en altijd met disproport...

26-11-2020 12:16

Continuous planning in crisistijd: 5 tips om je business partners mee te nemen in de aansturing van...

26-11-2020 11:38

Cedeo, de kwaliteitsauditor voor opleiders, verleent haar erkenning aan opleidingsinstituut Alex van...

10-11-2020 15:45

Verbinding is cruciaal voor succes, ook als organisatie. Waarom heeft het zo'n impact?

10-11-2020 15:24

"Wat we nu aan digitalisering zien, is nog maar het topje van de ijsberg." Albert-Jan Kroezen, Direc...

10-11-2020 15:19

CFOs en risk managers die de psychologische dimensie van risk negeren brengen daarmee hun bedrijf in...

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...