1. Home
  2. Artikelen
  3. Supermarkten in Control

Supermarkten in Control


Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Supermarkten in Control

Een serie blogs over control.

BLOG – Bij de supermarkten is het oorlog. En niet vanwege prijsvechters, overnamekampioenen of nieuwe verdienmodellen. Corona dwong de supermarkten tot nieuwe tactische aanpassingen. Waar in het begin van de coronacrisis de supermarkten nog enigszins lijdzaam de hamsteraars over zich heen zagen gaan – lege schappen, chaotische bevoorrading – zijn de retailers de laatste weken vol in de aanval gegaan. Actief met plexiglasschermen, eenrichtingsverkeer, schoonmakers bij de gelimiteerde winkelwagens, maximaal inzettend op kant en klaar maaltijden, en Paasmaaltijden die de Kerstdrukte benaderen.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

In iedere crisis zijn er winnaars en verliezers. Zoals het er op dit moment uitziet, worden supermarkten de absolute winnaars van de grootste crisis van deze eeuw. U leest het goed, groter dan de subprimecrisis die de wereld in 2008 in een financiële crisis stortte. Economen zijn slecht in voorspellen maar ik geef u nu al een economische prognose: deze crisis gaat om meer dan 15 procent krimp in onze economie,  meer dan het Centraal Planbureau nu aangeeft -die gaat tot ongeveer 9 procent maar ik geloof daar helemaal niets van. Onze economie is zo afhankelijk van de wereldhandel, dienstverlening, en leasure-class: die worden allen vol geraakt door dit coronakreng!

De evenementen, horeca, en vrijetijdsbesteding gaan volop in de verliezen: 100 procent omzetverlies in branches die maximaal 5 tot 10 procent EBIT-marge draaien. Ook met overheidssteun gaat dit meer dan drie jaar duren voordat die weer zelfstandig op de benen staan – korter als de prijzen eindelijk gezond worden vastgesteld.

Het goede anderhalvemeter voorbeeld

Maar terug bij het begin: de Food Retail draait toptijden, als ze het goed organiseren. Supplychain moet deugen en de winkels moeten anders worden georganiseerd: de 1,5 meter economie begint in de winkel. Hier moeten wij allemaal van leren. 1,5 Meter economie start bij het schap. Maar vervolgens gaat dit door naar de voedselketen, groothandel, kantoren, scholen, universiteiten, dienstverleners, industrie, etcetera.

Controllers moeten hiervan nu de lessen trekken. Kan jouw bedrijf de 1,5 meter economie aan? Kijk naar de supermarkten. Als Superhelden doen zij het voor! Zij laten zien hoe wij onze business wendbaar coronaproof maken. Afstand houden, hygiëne centraal, minimaal contact maar wel zorgen voor een uitdagend verdienmodel. Raken zonder aan te raken! Hoe kun jij je business doen met een maximale impact zonder contact?

Wees wendbaar … en duurzaam

Ik ben niet zo’n voorstander van de manier waarop supermarkten omgaan met hun toeleveranciers. Wil ik eerlijk zeggen. Negentig dagen wachten met betaling vind ik diefstal! Maar waar ik groot respect voor heb is de wendbaarheid die zij laten zien tijdens deze coronacrisis. Zij bewijzen dat het mogelijk is om geld te verdienen op een manier die maatschappelijk verantwoord is. Duurzaam omdat de maatschappij er direct de positieve vruchten van plukt. Gezond blijven consumeren ondanks de grootste infectieramp die ons deze laatste 50 jaar overkomt.

Nu nog eerlijke prijzen voor eerlijk (vr)eten. Dus duurzame voedselketens waarbij de consument betaalt voor de werkelijke maatschappelijke kosten die het eten met zich meebrengt. Deze crisis gaat leren dat er fair wordt betaald voor vliegen, eten, zorg, onderwijs, enzovoort. De aandeelhouderswaarde verliest het van de stakeholders in onze economie.

Corona dwingt ons tot snelle keuzes. Interactieve Control gaat over die snelle keuzes. Supermarkten doen het voor: leer die lessen!

Supermarkten in Control, ook 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.


Gerelateerde artikelen

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...

Overname? Emoties kosten geld

08-07-2020 08:48

"Na de transactie moet er worden gewerkt om de krachten te bundelen." Evert Oosterhuis, partner Inte...