1. Home
  2. Artikelen
  3. Profiteren van de betaalrevolutie (1)

Profiteren van de betaalrevolutie (1)


Wat heeft de betaalrevolutie ons al gebracht?

Profiteren van de betaalrevolutie (1)

Een serie blogs over de betaalrevolutie.

BLOG – De afgelopen jaren heeft er ontzettend veel innovatie plaatsgevonden in de wereld van transacties en betalingen. Welke impact heeft die digitalisering en hoe kunnen bedrijven hiervan profiteren? Die vraag staat centraal in deze tweedelige blogserie. In deze editie: digitalisering van betalen in de winkel.  

Door Dingeman Leijdens. Hij is CEO en oprichter van TJIP.

Nederland loopt voorop wanneer het aankomt op digitaal betalen. Stichting PIN rekende voor dat maar liefst 60 procent van alle betalingen in de detailhandel ondertussen digitaal gebeurt. In 2025 is dit – als de trend aanhoudt – 75 procent. Er zijn een aantal ontwikkelingen die de boel verder in een stroomversnelling brengen.

Contactloos betalen

Op de eerste plaats is er de komst van contactloos betalen. Digitaal betalen was met de introductie van pinnen al makkelijk, maar je moest wel nog je pincode invoeren. Die ‘barrière’ is met de grootschalige introductie van near field communications-technologie (sinds grofweg 2015) in chips en telefoons weggenomen. Dat maakt betalen nog makkelijker (voor een bedrag tot 25 euro). Contactloos betalen is erg populair in Nederland. Meer dan de helft van alle pintransacties was vorig jaar contactloos. En dat maakt allerlei innovaties mogelijk, zoals contactloos betalen via wearables. Op den duur gaat de portemonnee verdwijnen en nemen mensen alleen nog maar smartphones mee.

Groot techbedrijf pay

Een tweede belangrijke versneller is de komst van de nieuwe Europese Payment Directive (PSD2). PSD2 zorgt ervoor dat banken niet langer de enigen zijn die transacties af kunnen handelen. Slimme fintechbedrijven kunnen nu ook betalingen faciliteren. Apple is een samenwerking gestart met ING, ABN Amro, Rabobank en Bunq om betalen met Apple Pay mogelijk te maken. Het is in Nederland nog wachten op partijen als Amazon en Google, hoewel Amazon Pay op korte termijn in Nederland kan worden verwacht.

Instant payments

Een derde belangrijke stimulans is te vinden in Instant Payments. Instant Payment is mogelijk geworden met de introductie van SEPA, een Europese betaalstandaard. Wanneer iemand geld overschrijft naar een rekeninghouder met een andere bank kon het voorheen een dag duren tot de betaling werd verwerkt. Zeven Nederlandse banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab) hebben nu afgesproken gezamenlijk van hetzelfde platform en van dezelfde standaarden gebruik te gaan maken. Hierdoor kunnen betalingen direct (binnen vijf seconden) worden verwerkt en bijgeschreven worden op een andere bankrekening.

Mobiel betalen, PSD2 en Instant Payments  zijn met name ontwikkelingen die gunstig zijn voor consumenten. Ze maken het betalen laagdrempelig en makkelijk. Maar het direct verwerken van betalingen is ook goed nieuws voor alle bedrijven die digitale betalingen willen invoeren of faciliteren. E-Commercebedrijven kunnen bijvoorbeeld straks voorzien in een betalen-aan-de-deur alternatief voor het afrekenen van webshopartikelen. De ontvanger betaalt alleen bij veilige ontvangst en de verzender kan direct zien of het bedrag is bijgeboekt. Betalen is zo een middel om je te onderscheiden. Daarnaast profiteert de retail ook door stijgende uitgaven. Onderzoek van Mastercard toont aan dat mensen 30 procent meer uitgeven als ze contactloos betalen. Of dat helemaal klopt weet ik niet… maar ik geloof best dat mensen een biertje extra bestellen als er geen portemonnee is die ze tegenhoudt.

Het valt te verwachten dat het digitaliseren van betalingsverkeer gewoon door gaat zetten. Onderzoeksbureau Ovum verwacht dat in 2027 grofweg 725 miljoen euro aan winkeluitgaven verwerkt worden via Instant Payments. Overigens is er ook een kanttekening te zetten bij de digitalisering van betalen. Een deel van de populatie vindt digitaal betalen juist minder makkelijk. Denk daarbij aan de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland of ouderen. Zolang die niet meekunnen in het digitaliseringsgeweld zal er ook een economie met chartaal geld zijn.

In volgende blog gaan we verder in op de revolutie in internationaal betalingsverkeer met de komst van digitaal betalen.  

Blogs in deze serie:


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...