1. Home
  2. Artikelen
  3. Lef, Kennis en Communicatie

Lef, Kennis en Communicatie


De drie pijlers van goede control: durf de boodschap uit te dragen, begrijp waarover die boodschap gaat, en weet vooral ook hoe het moet.

Lef, Kennis en Communicatie

Een serie blogs over control.

BLOG -Mooi staaltje van Laf Leiderschap, Scheveningen op 1 januari van dit jaar. Een wedstrijdje ver plassen door opgeschoten lui in Den Haag, in Scheveningen en Duindorp, wordt door de veiligheidsdriehoek volledig gemismanaged. Terwijl de brandstapelbouwers rustig door de grenzen van de vergunningen heen bouwen, vindt de Politie dat de Brandweer daarop moet toezien. Die vindt dat weer een taak van de burgemeester, maar die hult zich in mist en vaag gewauwel. De wind trekt zich tijdens de brand niets van politieke bedoelingen aan en blaast met vonkende vernietiging de ballen van vuur het publiek en de straten in.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Zeldzaam gebrek aan Lef. Komt ook wel bij controllers voor. Zij constateren soms schimmige zaken vanuit hun kennis en ervaring. Voelen dat dingen fout gaan. Als ze al waarschuwen tijdens vergaderingen met het management dan laten ze zich vaak overschreeuwen door mooipraters als de commerçanten. Of Bokito-leiders die als een mini-Trump roeptoeteren over materie waar ze geen verstand van hebben. Ook narcisten willen de financiële medewerkers nogal eens overrulen. Om dan Lef te hebben en door te vragen en door te pakken en consequenties te trekken is vaak veel gevraagd. Het Ahold-Debacle aan het begin van deze eeuw, of de Imtech Affaire ietsjes later bewijzen dat degenen met corrigerende competenties, de zo noodzakelijke business-partners, niet de doorslag gaven.  

Heb lef en kennis

Basiscompetentie 1 voor controllers is LEF! Om problemen als bij Vestia, Philadelphia, V&D, Blokker, etcetera te voorkomen, moet de financieel verantwoordelijke moed tonen en tegen de stroom in durven zwemmen. Daarvoor is zeer veel kennis nodig. Kennis over derivaten, compliance, IFRS, blockchain, ICT, algoritmen, disruptieve innovatie, fintech, hightech, digitale transformatie, enzovoort. Daar komt geen einde aan. Een business partner moet logischerwijs verstand van business hebben en alle ins en outs van business intelligence toepassen. Naast LEF moet een controller 3.0 ook beschikken over heel actuele KENNIS. Soms door googelen, vaker door collegiale consultatie, netwerkbijeenkomsten, trainingen en cursussen. De verouderingstermijn van kennis en vaardigheden ligt gemiddeld op zo’n vijf jaar. Elk jaar neemt de waarde van jouw kennis af met minimaal 20 procent! Door Action Learning en vergaring van nieuwe kennis kun je deze veroudering afremmen. Een nieuwe MBA per Lustrum! Anders vergrijst de Kennis in jouw vak tot onwerkbare immobiliteit.

Communiceer

LEF en KENNIS zijn cruciaal voor effectieve control. Daar komt echter nog iets heel belangrijks bij. COMMUNICATIEVE-vaardigheden moeten voortdurend geoefend worden. Commercieel in overtuigingskracht. Vereenvoudig ingewikkelde vraagstukken tot hapklare brokken in begrijpelijke taal.  Bedenk dat beslissers niet achterlijk zijn maar in hoog-technische thema’s wel onwetend. En daar is de controller voor. Om het nogmaals uit te leggen, soms met Jip en Janneke voorbeelden. Om ken- en stuurgetallen te kalibreren en beslissers te helpen met signalen om daadkrachtig in te grijpen.  Randvoorwaarden vastleggen, die de begrenzing zijn voor het handelen als goed bestuurder. Voor te rekenen wat de effecten zijn van kleine en grote veranderingen in de aannames. Bij investeringen boven het miljoen blijken de rekenmodellen best aardig te kloppen. Maar helaas niet de inputvariabelen, die worden gebruikt om de investering door te rekenen. Indien de basis van de berekeningen niet deugt, is de uitkomst van het sommetje onzin.

Gebruik als communicatie-instrument voor beslissers een dashboard waarmee het actief draaien het effect op mogelijke beslissingen bewijst. Energie, personeelskosten, verkoopprijzen, dollarkoersen, belastingplannen, overheidsbeleid, allemaal variabelen die een beslissing sterk beïnvloeden. Communiceer dat middels virtual reality, business games, storytelling, spreadsheets. Maar wel vertellend en niet ondersneeuwend waardoor we door de bomen het bos niet meer zien.

LEF, KENNIS en COMMUNICATIE. Best een aardig rijtje competenties. Begin vandaag nog je training!

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...