1. Home
  2. Artikelen
  3. Ben jij in control als het fout gaat?

Ben jij in control als het fout gaat?


Alles mooi op een rijtje hebben heeft weinig zin, als je alleen kan zien wat er goed gaat.

Ben jij in control als het fout gaat?

Een serie blogs over control

BLOG – Het Calvijn College in Amsterdam werd door Eberhard van der Laan vlak voor zijn overlijden in 2017 “Misschien wel de beste school van Nederland” genoemd. Een school voor vmbo en mbo in een achterstandswijk, bijna 100% moslimleerlingen, in een paar jaar uitgegroeid tot een modelschool. Kopstukken als Job Cohen, Felix Rottenberg, dus invloed en visie vanuit de politieke arena, maakten mede mogelijk dat in 15 jaar een moderne school ontstond met jonge docenten in een gloednieuw gebouw. Jeugdige voetballers van Ajax en topsporters in spe gaven de school extra cachet door de speciale scholingstrajecten. De directeur die vanuit een positieve onderwijsfilosofie het onderwijs benaderde: Niet straffen, wel rechten en plichten. Zo zou onderwijs moeten zijn in heel Nederland.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Het sprookje veranderde in een paar maanden tijd in een vreselijke nachtmerrie. In juni 2019 was de examenchaos een letterlijke donderslag bij heldere hemel. Een prachtige school met een open en ontspannen leersfeer is voor bijna honderd leerlingen en hun ouders een desillusie gebleken. De examentijd moet voor kinderen een van de hoogtepunten uit het leven zijn. Toch is de uitslag van de examens is op Calvijn uitgesteld. Fouten van de school zorgen ervoor dat 68 van de 77 leerlingen vmbo-kader alsnog een aantal toetsen moeten maken. Het volledige schriftelijke eindexamen wordt opnieuw beoordeeld. Sommige toetsen zijn door leerlingen helemaal niet afgelegd of docenten hebben verzuimd om de resultaten in het registratiesysteem te verwerken. De frustraties van kinderen en ouders lijken heel sterk op de ervaringen bij het VMBO Maastricht in 2018.

Onderzoek wijst uit dat deze rampspoed voortkomt uit een aantal voorspelbare zaken. Door het succes van de afgelopen jaren zijn een aantal docenten achterover gaan leunen op hun “verdiende” lauweren. Daardoor vergaten zij dat de basis van goed onderwijs altijd nauwkeurig op orde moet zijn. De toetsing was helaas onder de maat. Typisch Murphy's Law: de eindexamensecretaris zat door persoonlijke omstandigheden sinds de meivakantie thuis. Zowel de directeur als een van de adjuncten waren van baan veranderd in het afgelopen jaar. Tel daarbij het tekort aan leraren, ziekteverzuim en een hoog verloop. Een nieuwe directeur trad pas eind mei aan. De Topsporters kwamen voor een deel van andere scholen en de overdracht van toetsresultaten was niet correct verlopen. Dit moest wel gruwelijk fout gaan!

Controller moet vooruit kijken

De controller van de school stond erbij en keek ernaar. De standaard rapportages gaven hier geen adequate informatie over. Het jaarverslag 2018 was net af en zeer positief over de resultaten van het afgelopen jaar. De vensters voor verantwoording, de rapportages van de onderwijsinspectie, de managementrapportages, allemaal even lovend. Honderd procent succesvol en toch hopeloos gefaald op het laatste moment. Welke KPI’s zouden dit drama wel hebben voorspeld? Alleen kijken naar de jaarcijfers, leerlingenaantallen en andere prestatie-indicatoren heeft geen zin.


De echte KPI waar het werkelijk om draait moet voorspellend zijn voor zowel succes als falen. Actuele informatie over de motivatie, competenties en kwalitatieve inzet van personeel had deze deconfiture wel kunnen voorzien. Meting van houding en gedrag en de dagelijkse basis die op orde moet zijn, speciaal in examentijd met een kast vol procedures, had wel kunnen voorspellen dat het hier helemaal fout ging. Tijdig ingrijpen door inzet van interim-management, inspirerend leiderschap, gecombineerd met technologie die efficiënt registreert of het onderwijs en toetsing aan de gestelde eisen voldoet. Predictive analytics lijkt een toekomstdroom maar algoritmes die de juiste verbanden tussen oorzaak en gevolg leggen zijn een noodzakelijk instrument voor modern management geworden. Niet alleen in het onderwijs maar overal in profit en not-for-profit organisaties.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...

Scenario-analyse om corona te overleven

14-04-2020 11:40

Het is te laat voor risicomanagement. Analyseer nu scenario's om als organisatie te overleven.

Acquisitie-implementatie

14-04-2020 11:03

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 5. Acquisitie-implementatie: benaderen, onderhandelen, finalis...

#socialdistancing voor accountants: 3 tips

14-04-2020 10:34

In deze blog delen we 3 tips zodat jij doeltreffend kan blijven werken, ook in drukke tijden als dez...

Economie minstens 10 procent kleiner

14-04-2020 10:33

Zelfs bij herstel later dit jaar, krimpt de economie vijf procent.