Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

2 dagen

De financial in het familiebedrijf

De uitdagingen en kansen van een complexe bedrijfsdynamiek

Details
Lengte

2 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

ma 11 november 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 1.395

PE

12

Een financial in een familiebedrijf is als een zeiler op zee; de wind en stromingen veranderen continu. Om het einddoel te halen moet je de stroming kennen en voortdurend laveren. Soms is het goed om even aan wal te gaan, afstand te nemen van de dagelijkse hectiek en met een frisse blik te kijken naar het bedrijf en je eigen rol daarin. Deze tweedaagse cursus is hiervoor het ideale moment. Meld je aan en volg workshops van experts en ga met vakgenoten in gesprek over de kansen en uitdagingen van het vak.

Als cfo of controller binnen het familiebedrijf maak je deel uit van een unieke en vaak complexe bedrijfsdynamiek, met een diepgewortelde cultuur, waarden en tradities. Het biedt je de kans om direct invloed uit te oefenen op de (financiële) koers van het bedrijf, vaak in nauwe samenwerking met de leidende familieleden. Door focus op de langetermijn groei kun je bijdragen aan de stabiliteit en toekomstbestendigheid van het bedrijf.

Echter, die dynamiek en ongeschreven regels brengen ook uitdagingen met zich mee, vooral wanneer zakelijke beslissingen vermengd raken met familie-emoties en belangen. Het balanceren tussen de eerbiediging van bedrijfstradities en de noodzaak voor innovatie en modernisering kunnen een flinke uitdaging zijn. Daarbij speelt bij veel familiebedrijven de transitie naar de volgende generatie. Een transitie die gepaard kan gaan met eigenaren die op afstand komen te staan, familieleden in verschillende rollen en een complexere governance structuur. Koersvastheid kan dan een uitdaging zijn. Het goed doorgronden van deze dynamiek is een belangrijke sleutel voor het effectief invullen van je rol.

Wat ga je doen?
Tijdens twee opeenvolgende dagen krijg je de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je te focussen op relevante vraagstukken en thema's. Inspirerende experts geven je inzicht in uiteenlopende onderwerpen. Ook ga je met je vakgenoten actief aan de slag met casussen en dilemma’s. Met de opgedane kennis en vaardigheden ga je oefenen in de vorm van rollenspellen met als doel je invloed op besluitvorming effectiever te krijgen.

Dit alles zorgt voor een unieke ervaring waarbij je jouw kennis en kunde verder laat groeien.

Het programma
Op de eerste dag starten we met een korte introductie van de deelnemers aan elkaar. Een ervaren controller uit een familiebedrijf is deze twee dagen de moderator en houdt het gesprek op gang. We werken nu volop aan de uitwerking van het programma. Binnenkort maken we de gastspreker bekend, een cfo uit een bekend familiebedrijf. Alvast een eerste indruk van het programma:

Dag 1 – De controller in het familiebedrijf: een echte zeiler

 • Culture eats strategy for breakfast – de informele organisatie versus de formele
 • Dynamieken in het familiebedrijf: de interactie tussen familie, bedrijf en eigendom
 • Rolconflicten – het belang van een familie governance en familie statuut
 • Groeien in effectiviteit – hoe krijg je de organisatie mee in verandering
 • Strategieontwikkeling – waaronder verduurzaming

Dag 2 – De controller in het familiebedrijf: in control van begroting en financiering

 • Investeringsmaatschappijen – wat kun je van ze leren
 • In de praktijk omgaan met strategie en de financiële gevolgen – zoals het begrotingsproces en de financiering
 • Casussen behandelen – hoe kun je invloed hebben op besluitvorming
 • Casussen presenteren

 Wat levert het je op?

 • Je krijgt handvatten en een goed gevulde gereedschapskist om direct aan de slag te gaan met de uitvoering en aanscherping van jouw (bedrijfs-)ambities binnen het familiebedrijf.
 • Je hebt geleerd om nog beter te anticiperen op verandering en hoe je hierbij zelf het roer in handen houdt.
 • Door het delen van ervaringen met andere deelnemers, zie je andere invalshoeken en oplossingen voor complexe vraagstukken.
 • Je breidt je netwerk uit.

De cursus is inclusief een diner op dag 1. Hotelovernachting is facultatief te boeken bij de locatie, met korting.

Bestemd voor
Controllers, cfo’s en andere financials werkzaam bij familiebedrijven.

Ilse Matser
Ilse Matser
Ilse’s ouders hadden een familiebedrijf dat nu wordt gerund door haar broer. Door deze achtergrond heeft ze een grote interesse en waardering voor familiebedrijven. Ze is aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op het onderzoek ‘Strategic resources and family firm performance’ en was lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim. Vanuit INNOO adviseert en begeleidt ze bedrijfsfamilies bij vraagstukken over generatiewisseling en goed bestuur. Daarnaast is ze… meer info
Peter Alblas
Peter Alblas
Peter Alblas is een a-typische financial met ruim 30 jaar ervaring in de accountancy en het bedrijfsleven in verschillende rollen. Hij heeft een fascinatie voor mensen en organisaties en voor hoe ze doelen samen realiseren. Als leider wil hij faciliterend zijn ten opzichte van zijn collega’s met een sterke eigen focus op persoonlijke als ontwikkeling. Peter is altijd op zoek naar afwisseling en nieuwe dingen. meer info
De financial in het familiebedrijf
Startdatum 11 november
ma 11 november 2024
10:00 - 19:00
Utrecht
di 12 november 2024
9:30 - 16:00
Utrecht
Routebeschrijving