Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

5 dagen

Controller in een week

Details
Lengte

5 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

do 12 september 2024, Utrecht

do 7 november 2024, Hoofddorp

Prijs (excl. btw)

€ 4.295

PE

35

Beoordeling
8,6

Werk je als financial controller of wil je dat gaan doen? Met de opleiding Controller in een week verbeter je je kennis van alle werkgebieden van de moderne controller. Van strategie tot management control en van treasury tot management accounting, alles komt voorbij in deze interactieve en praktische opleiding. In combinatie met een assessment en persoonlijke coaching maakt deze 5-daagse opleiding je een betere controller.

Ontdek in 5 dagen alles over het werkgebied van de moderne controller
Als financial controller heb je een belangrijke rol in de organisatie. Niet alleen voorkom je financiële missers, je geeft ook inzicht in de prestaties van de diverse activiteiten van de organisatie en je adviseert bij strategische beslissingen. Hoe breed jouw werkterrein is en wat er precies van je verwacht wordt, leer je in Controller in een week. Deze opleiding start met een online ontwikkel assessment en een persoonlijke coaching-sessie. Zo ga je optimaal voorbereid de vijf lesdagen in. Met behulp van cases leiden de docenten je door vele verschillende onderwerpen heen die deel uitmaken van de functie van financial controller. De behandelde theorie kun je nog eens nalezen in de studieboeken die je meekrijgt.

Voor wie bestemd
Deze opleiding is bij uitstek geschikt voor beginnende of aankomende controllers die geen meerjarige hbo- of postdoctorale opleiding tot controller hebben gevolgd.

Wat ga je leren?
 • Welke aspecten van de rol van controller goed of juist minder bij je passen, en hoe je je daarin kunt ontwikkelen.
 • Wat de functie van de controller inhoudt en welke relaties de controller heeft met andere functies en afdelingen binnen de organisatie.
 • Op welke manier de controller kan helpen met het ontwerpen én monitoren van management control maatregelen.
 • Hoe je de verschillende onderdelen van management accounting kunt toepassen in de managementrapportages.
 • Welke financiële analysevormen er zijn en hoe je die gebruikt.
 • Hoe je de geldstromen van de organisatie beheerst en optimaal inzet.
Wat levert het je op?
Na deze opleiding heb je meer inzicht in het werkgebied van de moderne financial controller en weet je wat er van je verwacht wordt. Je kent de belangrijkste theorieën en gereedschappen en weet wanneer je deze moet inzetten. Hierdoor kun je de financiële informatie van je bedrijf verbeteren. Ook heb je meer inzicht in risico’s en kansen en kun je het management beter adviseren, ook op strategisch gebied. Tenslotte heb je een persoonlijk ontwikkelplan, waar je mee aan de slag kunt.

Leergang controlling
Controller in een week is onderdeel van de leergang Controlling. Wil je meer weten over controlling, dan kun je ook de vervolgcursus De controller als businesspartner volgen. Bij het volgen van beide cursussen ontvang je een korting van 15%. Meer informatie of aanmelden? Neem contact met ons op via service@alexvangroningen.nl.

Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Voorbereiding (niet verplicht)
Alle deelnemers kunnen gebruikmaken van 1 online ontwikkelassessment. De personal coach helpt je in een persoonlijke sessie van 90 minuten om inzicht te krijgen in je ambities, kansen, mogelijkheden en beperkingen. Je krijgt feedback, suggesties en ideeën om een betere controller te worden. Deze sessie vindt plaats vóór de opleiding, want samen met de coach formuleer je aan de hand van de resultaten uit het assessment je doelstellingen voor de opleiding. De sessie vindt plaats in Wassenaar, maar kan ook online. Je ontvangt een loopbaan advies rapport.
Coach: Albert Allmers

Dag 1: De functie van de controller
Op de eerste dag staat de functie van de controller centraal. Als een spin in het web kan de controller de consequenties van managementbeslissingen overzien en tegelijkertijd nieuwe kansen en bedreigingen herkennen. Ook wordt de relatie tussen de controller en de andere functionele gebieden binnen de organisatie besproken. Waar, wanneer en waarom komt de controller in beeld? Strategische informatieplanning is daarbij een belangrijk onderdeel.

Onderwerpen:
 • De evolutie van de controllersfunctie
 • De organisatie en context van de controllersfunctie
 • De controller van de 21ste eeuw: business enabler
 • De rol van strategische informatieplanning
Docent: Drs Jean Gieskens AC CCM QT

Dag 2: Management Control
Management Control is het geheel van maatregelen dat is gericht op de implementatie van, en het procesmatig sturen op, strategische doelstellingen van organisaties. De controller vervult hierbij een belangrijke rol door een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen, inrichten en/of onderhouden van een Management Control framework. Op de tweede dag van de opleiding Controller in een Week wordt behandeld hoe je vanuit de informatieplanning via strategische analyse tot een goed geolied Management Control framework komt.

Onderwerpen:
 • Business IT Alignment en het Conceptual Framework of Information Systems Design
 • Business Process Management en Business Process Redesign
 • Strategische analyse en implementatie
 • Management Control frameworks
Docent: Drs Jean Gieskens AC CCM QT

Dag 3: Management Accounting
Het verzorgen van managementinformatie en het opstellen van periodieke managementrapportages, zogeheten “Maraps”, behoren tot de belangrijkste taken van de controller. Goede kennis van Management Accounting is daarbij essentieel. Op deze dag wordt hier dan ook uitgebreid op ingegaan. Daarbij passeren methoden als Activity based Management en Value based management de revue. Ook krijg je diverse tips en handreikingen over de wijze waarop je meer invloed kunt uitoefenen op belangrijke managementbeslissingen.

Onderwerpen:
 • De rol van de controller bij Management Accounting
 • Beyond MARAP (management/maand rapportage)
 • Van Cost Accounting naar Management Accounting
 • Activity Based Management en Value based management
 • De Planning & Controlcyclus in de praktijk
 • Balanced Scorecard: van strategie naar sturing en de juiste KPI’s bij de strategie
 • Investeringsanalyse
Docent: Drs Hinrich Slobbe

Dag 4: Financiële Analyse
Financiële analyse is essentieel om de prestaties van een organisatie te kunnen beoordelen en gaat verder dan analyseren van de jaarrekening. Een goede financiële analyse legt een relatie tussen cijfers en kengetallen enerzijds en de bedrijfsactiviteiten, de branche en het maatschappelijke speelveld waarin een organisatie zich bevindt anderzijds. Een dergelijke beoordeling kan gevraagd worden door het management, een financier of een andere stakeholder. Als controller dien je financiële analyse goed te beheersen.

Onderwerpen:
 • Strategische Analyse: een bedrijfskundige benadering van de financials
 • Ratio Analyse: het vanuit diverse perspectieven bepalen van de gezondheid van organisaties
 • Aandeelhouderswaarde, kredietwaardigheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • Cashflow Analyse: van kasstroomoverzicht tot liquiditeitsplanning
 • Werkkapitaalanalyse, werkkapitaalratio’s en workingcapital scan
Docent: Drs Hinrich Slobbe

Dag 5: Treasury & Cash Management
Treasury & Cash management is de verzamelnaam voor alle activiteiten die betrekking hebben op het beheren van geldstromen en de daaruit voortvloeiende liquiditeits-, rente- en valutaposities van organisaties. We hebben het hier over het betalingsverkeer en liquiditeitsbeheer van een organisatie. Als controller dien je te weten wat er op dit gebied speelt en wat de risico’s zijn. Vooral van cashflow management moet je als moderne controller grondige kennis hebben.

Onderwerpen:
 • De Cash Conversion Cycle in relatie tot werkkapitaalbeheer
 • De toegang tot financiële markten
 • Cash Pooling: notional pool en zero balance
 • Het indienen van een financieringsaanvraag
 • Treasury Statuut, Cashflow Statuut en Credit Policy
Docent: Drs Jean Gieskens AC CCM QT

Lesmateriaal
Het lesmateriaal voor deze opleiding wordt voor het begin van de opleiding digitaal met je gedeeld. Op de eerste dag van de opleiding krijg je van de docenten een boekenpakket. De kosten hiervan zijn bij de prijs inbegrepen. Tijdens de cursus zullen de docenten steeds aangeven in welke boeken en welke hoofdstukken je de stof kunt nalezen. De volgende boeken vind je in het boekenpakket:
 • De financiële manager van de 21ste eeuw
 • 101 management kengetalen
 • Dynamische sturing in turbulente tijden
 • Strategic Working Capital Management
Jean Gieskens
Jean Gieskens
Drs. Jean Gieskens AC RCM QT (1965) studeerde accountancy en vervolgens bedrijfseconomie (BE/BIV) aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2001 is hij werkzaam als zelfstandig financial analist & planner waarbij hij zich met name toelegt op de verbinding tussen de financiële, informatieverzorgende en bestuurlijke processen meer info
Hinrich Slobbe
Hinrich Slobbe
Hinrich is als bedrijfseconoom afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is als docent gepokt en gemazeld met meer dan 30 jaar ervaring binnen financieel management, financiële analyse en Human Resource Accounting. meer info
Controller in een week
Startdatum 12 september
do 12 september 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
do 19 september 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
do 26 september 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
do 3 oktober 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
do 10 oktober 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 7 november
do 7 november 2024
9:00 - 17:30
Hoofddorp
do 14 november 2024
9:00 - 17:30
Hoofddorp
do 21 november 2024
9:00 - 17:30
Hoofddorp
do 28 november 2024
9:00 - 17:30
Hoofddorp
wo 4 december 2024
9:00 - 17:30
Hoofddorp
Routebeschrijving