1. Home
  2. Artikelen
  3. Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt


Het gaat sneller dan je denkt: binnen nu en een paar jaar zijn veel van jouw werkzaamheden gedigitaliseerd. Daarom moet je nu al investeren in deze drie skills.

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Als je als financial niet nu al in beweging komt, ben je straks overbodig op de arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen hebben sneller invloed op je werk dan je denkt. Dat blijkt uit onderzoek van de VU Register Controllers opleiding en de NBA accountants in business.

Maar waar moet je dan precies aan werken? “Als financiële professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken”, zegt prof. dr. Frank Verbeeten in een artikel op FM.nl, die betrokken was bij het onderzoek.

“Accounting zal blijven bestaan, maar zal er heel anders uit gaan zien. Het aantal handmatige handelingen zal steeds minder worden en IT-kennis wordt veel belangrijker. Ook is comfortabel worden met data analytics een noodzakelijke stap voor financeprofessionals.”

Budget niet gehaald? Baan kwijt

Geloof je niet dat het zo snel kan gaan? Verbeeten geeft een mooi voorbeeld van hoe groot de impact kan zijn. Hij noemt de toepassing van bijvoorbeeld predictive analytics in sales.

“Ik hoorde laatst van een Amerikaans bedrijf waarbij de salesafdeling de budgetten met analytics opstelt. Als je vervolgens het budget niet haalt ben je misschien niet de manager die het bedrijf zoekt. Zo’n werkwijze veroorzaakt een complete omslag in de aansturing van een onderneming. Dit is maar een klein voorbeeld, maar je kunt dit toepassen op nagenoeg alle aspecten van organiseren.”

 

Top drie skills van de toekomst

Fnancials onderschatten de impact van technologie op hun werk vaak, merkt Verbeeten bevestigend. Daarom is het verstandig om nu al te investeren in de juiste kennis en vaardigheden. Verbeeten geeft een aantal richtlijnen voor de benodigde kennis en competenties van de toekomst.

Om bedrijven te helpen up to date te blijven, zullen financials aan de slag moeten met hun competenties op IT en data analytics gebied. De top drie skills die uit het onderzoek kwamen zijn:

• zekerheid, betrouwbaarheid en integriteit;
• communicatief sterk;
• nieuwsgierigheid.

Communicatieskills

Kennis van de business is bovendien nodig om de brugfunctie te vervullen tussen de business en de data scientists. Verbeeten: “Wat heeft de business nodig en hoe vertaal je dat naar de data scientist, en vice versa? De financial moet de behoefte van de business kunnen vertalen naar heldere opdrachten voor de data scientists en de resultaten vervolgens kunnen interpreteren.

Dat vergt ook goede communicatieskills. Op dat vlak leggen financials het nu vaak af tegen de marketeers. Dat is zonde, want zij zijn vanuit hun kennis beter geschikt deze rol op te pakken.”

Lees ook: Competenties van de toekomst maar weinig in vacatureteksten

De CFO als voetbalcoach

Maar dat is nog niet alles. Bedrijven hebben ook grote behoefte aan technische skills. Dat betreft kennis van programma’s als Python voor de regressie-analyses en de programmeertaal R. Ook wordt de betrouwbaarheid van de data, zowel financiële als niet-financiële, de verantwoordelijkheid van de financial.

Alle bestaande skills die financeprofessionals moeten hebben – zoals betrouwbaarheid, integriteit en nieuwsgierigheid – blijven ook belangrijk.

Kortom, bedrijven hebben alleskunners nodig. Maar wees gerust: ze zijn ervan bewust dat die nauwelijks bestaan. Goed zijn in alles, dat hoeft dus niet. Voor CFO’s is het zaak om teams te bouwen waarin al deze competenties vertegenwoordigd zijn. Verbeeten: “De CFO wordt een soort voetbalcoach die op elke positie de beste man of vrouw moet krijgen”, aldus Verbeeten. “Het individu hoeft niet alles te kunnen, maar het team wel.”

Tip: Omarm verandering!

Concluderend stellen de onderzoekers dat financials vooral open moeten blijven staan voor veranderingen, moeten werken aan hun learning agility. “Denk niet, ik ben 45 en heb het wel gezien. Blijf leren”, adviseert Verbeeten. “Laat je daarnaast niet misleiden door ogenschijnlijk kleine veranderingen. Vijf procent minder omzet lijkt nog wel te doen, maar wanneer dat jaarlijks is, kan dat duiden op een neergaande trend die je niet meer te boven komt. Houd je ogen continu open.”

Prof. dr. Frank Verbeeten MBA is Professor Professor Accounting aan de Utrecht University School of Economics – Chair of Accounting en Professor Management Control aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

 


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.