1. Home
  2. Artikelen
  3. Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt


Het gaat sneller dan je denkt: binnen nu en een paar jaar zijn veel van jouw werkzaamheden gedigitaliseerd. Daarom moet je nu al investeren in deze drie skills.

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Als je als financial niet nu al in beweging komt, ben je straks overbodig op de arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen hebben sneller invloed op je werk dan je denkt. Dat blijkt uit onderzoek van de VU Register Controllers opleiding en de NBA accountants in business.

Maar waar moet je dan precies aan werken? “Als financiële professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken”, zegt prof. dr. Frank Verbeeten in een artikel op FM.nl, die betrokken was bij het onderzoek.

“Accounting zal blijven bestaan, maar zal er heel anders uit gaan zien. Het aantal handmatige handelingen zal steeds minder worden en IT-kennis wordt veel belangrijker. Ook is comfortabel worden met data analytics een noodzakelijke stap voor financeprofessionals.”

Budget niet gehaald? Baan kwijt

Geloof je niet dat het zo snel kan gaan? Verbeeten geeft een mooi voorbeeld van hoe groot de impact kan zijn. Hij noemt de toepassing van bijvoorbeeld predictive analytics in sales.

“Ik hoorde laatst van een Amerikaans bedrijf waarbij de salesafdeling de budgetten met analytics opstelt. Als je vervolgens het budget niet haalt ben je misschien niet de manager die het bedrijf zoekt. Zo’n werkwijze veroorzaakt een complete omslag in de aansturing van een onderneming. Dit is maar een klein voorbeeld, maar je kunt dit toepassen op nagenoeg alle aspecten van organiseren.”

 

Top drie skills van de toekomst

Fnancials onderschatten de impact van technologie op hun werk vaak, merkt Verbeeten bevestigend. Daarom is het verstandig om nu al te investeren in de juiste kennis en vaardigheden. Verbeeten geeft een aantal richtlijnen voor de benodigde kennis en competenties van de toekomst.

Om bedrijven te helpen up to date te blijven, zullen financials aan de slag moeten met hun competenties op IT en data analytics gebied. De top drie skills die uit het onderzoek kwamen zijn:

• zekerheid, betrouwbaarheid en integriteit;
• communicatief sterk;
• nieuwsgierigheid.

Communicatieskills

Kennis van de business is bovendien nodig om de brugfunctie te vervullen tussen de business en de data scientists. Verbeeten: “Wat heeft de business nodig en hoe vertaal je dat naar de data scientist, en vice versa? De financial moet de behoefte van de business kunnen vertalen naar heldere opdrachten voor de data scientists en de resultaten vervolgens kunnen interpreteren.

Dat vergt ook goede communicatieskills. Op dat vlak leggen financials het nu vaak af tegen de marketeers. Dat is zonde, want zij zijn vanuit hun kennis beter geschikt deze rol op te pakken.”

Lees ook: Competenties van de toekomst maar weinig in vacatureteksten

De CFO als voetbalcoach

Maar dat is nog niet alles. Bedrijven hebben ook grote behoefte aan technische skills. Dat betreft kennis van programma’s als Python voor de regressie-analyses en de programmeertaal R. Ook wordt de betrouwbaarheid van de data, zowel financiële als niet-financiële, de verantwoordelijkheid van de financial.

Alle bestaande skills die financeprofessionals moeten hebben – zoals betrouwbaarheid, integriteit en nieuwsgierigheid – blijven ook belangrijk.

Kortom, bedrijven hebben alleskunners nodig. Maar wees gerust: ze zijn ervan bewust dat die nauwelijks bestaan. Goed zijn in alles, dat hoeft dus niet. Voor CFO’s is het zaak om teams te bouwen waarin al deze competenties vertegenwoordigd zijn. Verbeeten: “De CFO wordt een soort voetbalcoach die op elke positie de beste man of vrouw moet krijgen”, aldus Verbeeten. “Het individu hoeft niet alles te kunnen, maar het team wel.”

Tip: Omarm verandering!

Concluderend stellen de onderzoekers dat financials vooral open moeten blijven staan voor veranderingen, moeten werken aan hun learning agility. “Denk niet, ik ben 45 en heb het wel gezien. Blijf leren”, adviseert Verbeeten. “Laat je daarnaast niet misleiden door ogenschijnlijk kleine veranderingen. Vijf procent minder omzet lijkt nog wel te doen, maar wanneer dat jaarlijks is, kan dat duiden op een neergaande trend die je niet meer te boven komt. Houd je ogen continu open.”

Prof. dr. Frank Verbeeten MBA is Professor Professor Accounting aan de Utrecht University School of Economics – Chair of Accounting en Professor Management Control aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

 


Gerelateerde artikelen

Zo waardeer je een bedrijf in onzekere tijden

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

Digitale transformatie van muziek: lessons learned

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

Covid-19, katalysator voor e-learning

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

'Kansen die digitale transformatie biedt vaak onde...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

Wat voor controller moet u zijn?

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

Sijthoff Media neemt Alex van Groningen over

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.