1. Home
  2. Artikelen
  3. Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt


Het gaat sneller dan je denkt: binnen nu en een paar jaar zijn veel van jouw werkzaamheden gedigitaliseerd. Daarom moet je nu al investeren in deze drie skills.

Zonder deze 3 skills ben je straks je baan kwijt

Als je als financial niet nu al in beweging komt, ben je straks overbodig op de arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen hebben sneller invloed op je werk dan je denkt. Dat blijkt uit onderzoek van de VU Register Controllers opleiding en de NBA accountants in business.

Maar waar moet je dan precies aan werken? “Als financiële professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken”, zegt prof. dr. Frank Verbeeten in een artikel op FM.nl, die betrokken was bij het onderzoek.

“Accounting zal blijven bestaan, maar zal er heel anders uit gaan zien. Het aantal handmatige handelingen zal steeds minder worden en IT-kennis wordt veel belangrijker. Ook is comfortabel worden met data analytics een noodzakelijke stap voor financeprofessionals.”

Budget niet gehaald? Baan kwijt

Geloof je niet dat het zo snel kan gaan? Verbeeten geeft een mooi voorbeeld van hoe groot de impact kan zijn. Hij noemt de toepassing van bijvoorbeeld predictive analytics in sales.

“Ik hoorde laatst van een Amerikaans bedrijf waarbij de salesafdeling de budgetten met analytics opstelt. Als je vervolgens het budget niet haalt ben je misschien niet de manager die het bedrijf zoekt. Zo’n werkwijze veroorzaakt een complete omslag in de aansturing van een onderneming. Dit is maar een klein voorbeeld, maar je kunt dit toepassen op nagenoeg alle aspecten van organiseren.”

 

Top drie skills van de toekomst

Fnancials onderschatten de impact van technologie op hun werk vaak, merkt Verbeeten bevestigend. Daarom is het verstandig om nu al te investeren in de juiste kennis en vaardigheden. Verbeeten geeft een aantal richtlijnen voor de benodigde kennis en competenties van de toekomst.

Om bedrijven te helpen up to date te blijven, zullen financials aan de slag moeten met hun competenties op IT en data analytics gebied. De top drie skills die uit het onderzoek kwamen zijn:

• zekerheid, betrouwbaarheid en integriteit;
• communicatief sterk;
• nieuwsgierigheid.

Communicatieskills

Kennis van de business is bovendien nodig om de brugfunctie te vervullen tussen de business en de data scientists. Verbeeten: “Wat heeft de business nodig en hoe vertaal je dat naar de data scientist, en vice versa? De financial moet de behoefte van de business kunnen vertalen naar heldere opdrachten voor de data scientists en de resultaten vervolgens kunnen interpreteren.

Dat vergt ook goede communicatieskills. Op dat vlak leggen financials het nu vaak af tegen de marketeers. Dat is zonde, want zij zijn vanuit hun kennis beter geschikt deze rol op te pakken.”

Lees ook: Competenties van de toekomst maar weinig in vacatureteksten

De CFO als voetbalcoach

Maar dat is nog niet alles. Bedrijven hebben ook grote behoefte aan technische skills. Dat betreft kennis van programma’s als Python voor de regressie-analyses en de programmeertaal R. Ook wordt de betrouwbaarheid van de data, zowel financiële als niet-financiële, de verantwoordelijkheid van de financial.

Alle bestaande skills die financeprofessionals moeten hebben – zoals betrouwbaarheid, integriteit en nieuwsgierigheid – blijven ook belangrijk.

Kortom, bedrijven hebben alleskunners nodig. Maar wees gerust: ze zijn ervan bewust dat die nauwelijks bestaan. Goed zijn in alles, dat hoeft dus niet. Voor CFO’s is het zaak om teams te bouwen waarin al deze competenties vertegenwoordigd zijn. Verbeeten: “De CFO wordt een soort voetbalcoach die op elke positie de beste man of vrouw moet krijgen”, aldus Verbeeten. “Het individu hoeft niet alles te kunnen, maar het team wel.”

Tip: Omarm verandering!

Concluderend stellen de onderzoekers dat financials vooral open moeten blijven staan voor veranderingen, moeten werken aan hun learning agility. “Denk niet, ik ben 45 en heb het wel gezien. Blijf leren”, adviseert Verbeeten. “Laat je daarnaast niet misleiden door ogenschijnlijk kleine veranderingen. Vijf procent minder omzet lijkt nog wel te doen, maar wanneer dat jaarlijks is, kan dat duiden op een neergaande trend die je niet meer te boven komt. Houd je ogen continu open.”

Prof. dr. Frank Verbeeten MBA is Professor Professor Accounting aan de Utrecht University School of Economics – Chair of Accounting en Professor Management Control aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

 


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...