1. Home
  2. Artikelen
  3. Zo maak je jezelf onmisbaar als business controller

Zo maak je jezelf onmisbaar als business controller


Stilstaan is dodelijk voor een business controller. Als je je niet ontwikkelt, ben je vroeg of laat uitgespeeld op de arbeidsmarkt. Zet deze 3 stappen.

Zo maak je jezelf onmisbaar als business controller

Business controllers waren een tijdlang schaars. Albert Allmers van FinanceFactor matcht dagelijks financials met opdrachtgevers en ziet dat deze schaarste de afgelopen tijd aan het afnemen is. Door alle aandacht voor business control zijn veel mensen namelijk deze kant opgegaan.

Door het grotere aanbod hebben organisaties het steeds meer voor het kiezen. Hoe maak je jezelf onmisbaar in zo’n verzadigde arbeidsmarkt? En hoe ontwikkel je een concurrentievoordeel ten opzichte van andere business controllers? Allmers noemt drie stappen die je kunt zetten.

3 stappen naar onmisbaarheid

1. Word een cijferwonder

Computers nemen steeds meer traditionele controllerstaken over. Maar ondanks de toenemende digitalisering moet je als business controller nog steeds kunnen herleiden waar cijfers vandaan komen, benadrukt Allmers. Zelfs in tijden waarin kunstmatige intelligentie in opmars is.

Zo moet je in staat zijn om te denken in journaalposten. “Stel dat je ineens grote verschillen of extreme kosten tegenkomt in een boekhouding. Dan moet je weten waar dat door wordt veroorzaakt. Vervolgens moet je de stap terug kunnen zetten naar de betreffende journaalpost.”

Hij ziet echter dat veel mensen die het vak instromen bepaald geen cijferwonder zijn. “Ze gaan aan de slag als business controller, maar hebben nog geen enkele boekhoudervaring opgedaan. Ik zeg dan altijd: ga eerst maar eens een tijdje meedraaien op de boekhouding.”

2. Ontwikkel je zachte kant

Voor harde cijfers moet je dus niet terugdeinzen als business controller. Maar je zachte kant ontwikkelen, is volgens Allmers minstens zo belangrijk. Zo zijn allerlei soft skills nodig om de nieuwe rol van de controller succesvol te (blijven) vervullen. Denk hierbij aan proactiviteit en assertiviteit.

Proactiviteit betekent dat je als business controller de teugels in handen neemt. Allmers: “Op plannen uit de organisatie kun je heel reactief blijven wachten, maar dan loop je voortdurend achter de feiten aan. In plaats daarvan moet je als business controller zelf de verbinding zoeken met collega’s.”

Assertiviteit wil zeggen dat je als business controller een rechte rug houdt. Dat is volgens Allmers nodig om je mannetje te kunnen staan. “Zowel in het lijnmanagement als de directie zitten vaak dominante types. Als navigator moet je dan zo veel mogelijk vast weten te houden aan de juiste koers.”

3. Denk als een zelfstandig ondernemer

Een onmisbare business controller denkt als een zelfstandig ondernemer. Dit betekent dat je een eigen toko runt en er zelf verantwoordelijk voor bent dat die succesvol blijft. “Je permanente educatie moet je dus voortdurend op peil houden. Een jaar niet geleerd, is een jaar stilstaan”, benadrukt Allmers.

Stilstand kan volgens hem vervelende gevolgen hebben. “Als je niet in je propositie investeert, zul je niet snel stappen maken en houd je een modaal inkomen. Of je valt zelfs buiten de arbeidsmarkt. Leeftijd is daarbij niet relevant. Een jonge business controller die zich niet ontwikkelt, is voor mij stokoud.”

Daarbij verbaast Allmers zich erover dat veel controllers zich afhankelijk maken van hun huidige werkgever. “Kandidaten kunnen daar bij mij niet mee aankomen. Als je werkgever geen budget beschikbaar stelt, dan betaal je het zelf. Het gaat hier over je financiële toekomst en die wil je niet uithollen.”

Certified Business Controller

Wil je jezelf in de kijker spelen als business controller? Laat jezelf dan certificeren tijdens de opleiding tot Certified Business Controller. Organisaties die op zoek zijn naar een goede business controller, weten dankzij deze certificering dat zij niet verder hoeven te kijken.

De opleiding geeft je een flinke voorsprong op andere controllers. Dat gebeurt onder meer door aandacht te besteden aan de soft skills die onmisbaar zijn voor een business controller. Samen met een persoonlijke coach ontwikkel je deze veelgevraagde competenties.

Voor je werkgever is het voordeel een business case ter waarde van 20.000 euro. Deze business case geeft antwoord op een echt en actueel probleem of een vraag. Je kiest voor een verbetering in de organisatie, het realiseren van extra omzet of het besparen van kosten.

Foto: Unsplash


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...