1. Home
  2. Artikelen
  3. Waarde etaleren

Waarde etaleren


De beurs als platform voor het internationale spel van ‘listing en de-listing’ doet tekort aan boeiende groeimogelijkheden van Nederlandse bedrijven.

Waarde etaleren

Pensioenfondsen hebben veel last van de lage rentes. Die zijn afgelopen jaar verder gedaald – hierdoor wijken veel beleggers uit van vastrentende waarden (bv. obligaties) naar meer riskante beleggingen (bv. aandelen). Een andere oorzaak daarvoor is dat centrale banken en overheden op ongekende schaal de economie stimuleren; deze miljardenbedragen gaan voor een deel naar de aandelenmarkt omdat de investeringen van bedrijven achterblijven. De koersen en indexen staan zo om en nabij een ‘all time high’.

Dat maakt de beurs (zeker de AEX, maar ook internationaal) een ideaal vehicle om een exit te faciliteren. Zo kondigde SAP-dochterbedrijf Qualtrics een beursgang op de Nasdaq aan waarmee het hoopt $ 1.2 miljard op te halen (het bedrijf zegt voor $ 20 tot $ 24 per aandeel naar de beurs te gaan – en krijgt daarmee een waardering tot $ 14.4 miljard). Het in 2002 opgerichte Qualtrics is een van de vele softwarebedrijven die profiteren van de exploderende vraag naar clouddiensten. Door de beursgang neemt Qualtrics al na twee jaar afscheid van moederbedrijf SAP.

Ook in Nederland – AEX, AMX – neemt het aantal voorbeelden toe: o.a. Signify als afsplitsing van Philips, en Prosus als afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse technologiebedrijf Naspers. En daar blijft het niet bij is de verwachting.

Lang was de beurs voor ondernemingen de plaats om groei te financieren – uitgifte van nieuwe aandelen stelde in staat de bestaande strategie sneller uit te rollen of nieuwe kansrijke wegen in te slaan. Deze functie lijkt wat uit het zicht verdwenen.

Nog langer geleden was de beurs voor particulieren het instrument om risico te spreiden. Nu worden beleggers zowat ontmoedigd om rechtstreeks in individuele fondsen te beleggen – index beleggen is ‘de norm’.

In dit ‘geweld’ – de beurs als vrijplaats voor internationaal georiënteerde noteringen, afnemende liquiditeit door indexbeleggen, market makers in derivaten en high frequency traders, gebrek aan liquidity providers – lijkt er steeds minder aantrekkelijke ruimte voor middelgrote ondernemingen en particuliere beleggers om elkaar te vinden. Daarbij zijn de hoge kosten van een notering (als ook regeldruk, IFRS, accountants) en de kosten van aandelenhandel ook niet erg bevorderlijk voor grotere levendigheid. En dat is jammer. Want de beurs als platform voor het internationale spel van ‘listing en de-listing’ doet tekort aan boeiende groeimogelijkheden van Nederlandse bedrijven – waarbij het directe contact met particuliere beleggers recht zou kunnen doen aan meer verbondenheid dan het volatiele aandeelhouderskapitalisme.

Dit moet dan wel gepaard gaan met een échte waarde oriëntatie bij die Nederlandse bedrijven – en daar wringt vaak ook de schoen. Een beursnotering verplicht – de lat hoog, waardecreatie op het netvlies en waarderealisatie op het track record. Dat is schaars – helaas.


Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en co-auteur van het boek Risicovreugde.

Wat is de waarde van een bedrijf?

Krijg je wel genoeg geld voor de aandelen van je bedrijf bij verkoop? Hoe weet je dat jij als koper niet teveel betaalt? De cursus Business Valuation geeft praktische antwoorden op deze en andere vragen als: hoe bereken je de juiste waarde van een bedrijf en hoe overtuig je anderen ervan dat dit de juiste prijs is? 

Bekijk het programma

Gerelateerde artikelen voor financials

06-09-2021 10:11

Bij email compromise-fraude wordt de identiteit van een topman binnen een bedrijf als het ware gekaa...

06-09-2021 09:42

In 'Als het er echt om gaat' bespreekt Wimjan Bos verschillende visies op risicomanagement.

06-09-2021 09:35

Effectief risico's beheersen doe je in de diepte: door controle en audit, in drie lijnen. Hoe en waa...

06-09-2021 09:19

De slager moet zeker wél zijn eigen vlees keuren: misvattingen over risicomanagement.

29-07-2021 07:27

Goed personeel vinden en binden hoort ook op de radar van de controller.

29-07-2021 07:21

Voorbereiden op het einde van de coronacrisis, stap 1: liquiditeit op orde.

29-07-2021 07:18

Risico’s bij het herstarten van de economie zijn er genoeg. Ben je daar als financial al alert op?

07-07-2021 13:44

Wat houdt je als leider staande in alle hectiek van vandaag? Moed en lef zijn essentieel, bleek tijd...

07-07-2021 11:54

Waarom floreren sommige ideeën van meet af aan, terwijl andere razendsnel ter ziele gaan? Verbeter d...

07-07-2021 11:23

Zes tips om je invloed te vergroten door effectief stakeholdermanagement.

01-07-2021 14:31

Sijthoff Media heeft het cursusaanbod NBA Opleidingen overgenomen van de Koninklijke Nederlandse Ber...

11-06-2021 10:02

De rol van Power BI, nieuwe features en andere ontwikkelingen in het favoriete gereedschap van finan...