1. Home
  2. Artikelen
  3. Waarde etaleren

Waarde etaleren


De beurs als platform voor het internationale spel van ‘listing en de-listing’ doet tekort aan boeiende groeimogelijkheden van Nederlandse bedrijven.

Waarde etaleren

Pensioenfondsen hebben veel last van de lage rentes. Die zijn afgelopen jaar verder gedaald – hierdoor wijken veel beleggers uit van vastrentende waarden (bv. obligaties) naar meer riskante beleggingen (bv. aandelen). Een andere oorzaak daarvoor is dat centrale banken en overheden op ongekende schaal de economie stimuleren; deze miljardenbedragen gaan voor een deel naar de aandelenmarkt omdat de investeringen van bedrijven achterblijven. De koersen en indexen staan zo om en nabij een ‘all time high’.

Dat maakt de beurs (zeker de AEX, maar ook internationaal) een ideaal vehicle om een exit te faciliteren. Zo kondigde SAP-dochterbedrijf Qualtrics een beursgang op de Nasdaq aan waarmee het hoopt $ 1.2 miljard op te halen (het bedrijf zegt voor $ 20 tot $ 24 per aandeel naar de beurs te gaan – en krijgt daarmee een waardering tot $ 14.4 miljard). Het in 2002 opgerichte Qualtrics is een van de vele softwarebedrijven die profiteren van de exploderende vraag naar clouddiensten. Door de beursgang neemt Qualtrics al na twee jaar afscheid van moederbedrijf SAP.

Ook in Nederland – AEX, AMX – neemt het aantal voorbeelden toe: o.a. Signify als afsplitsing van Philips, en Prosus als afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse technologiebedrijf Naspers. En daar blijft het niet bij is de verwachting.

Lang was de beurs voor ondernemingen de plaats om groei te financieren – uitgifte van nieuwe aandelen stelde in staat de bestaande strategie sneller uit te rollen of nieuwe kansrijke wegen in te slaan. Deze functie lijkt wat uit het zicht verdwenen.

Nog langer geleden was de beurs voor particulieren het instrument om risico te spreiden. Nu worden beleggers zowat ontmoedigd om rechtstreeks in individuele fondsen te beleggen – index beleggen is ‘de norm’.

In dit ‘geweld’ – de beurs als vrijplaats voor internationaal georiënteerde noteringen, afnemende liquiditeit door indexbeleggen, market makers in derivaten en high frequency traders, gebrek aan liquidity providers – lijkt er steeds minder aantrekkelijke ruimte voor middelgrote ondernemingen en particuliere beleggers om elkaar te vinden. Daarbij zijn de hoge kosten van een notering (als ook regeldruk, IFRS, accountants) en de kosten van aandelenhandel ook niet erg bevorderlijk voor grotere levendigheid. En dat is jammer. Want de beurs als platform voor het internationale spel van ‘listing en de-listing’ doet tekort aan boeiende groeimogelijkheden van Nederlandse bedrijven – waarbij het directe contact met particuliere beleggers recht zou kunnen doen aan meer verbondenheid dan het volatiele aandeelhouderskapitalisme.

Dit moet dan wel gepaard gaan met een échte waarde oriëntatie bij die Nederlandse bedrijven – en daar wringt vaak ook de schoen. Een beursnotering verplicht – de lat hoog, waardecreatie op het netvlies en waarderealisatie op het track record. Dat is schaars – helaas.


Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en co-auteur van het boek Risicovreugde.

Wat is de waarde van een bedrijf?

Krijg je wel genoeg geld voor de aandelen van je bedrijf bij verkoop? Hoe weet je dat jij als koper niet teveel betaalt? De cursus Business Valuation geeft praktische antwoorden op deze en andere vragen als: hoe bereken je de juiste waarde van een bedrijf en hoe overtuig je anderen ervan dat dit de juiste prijs is? 

Bekijk het programma

Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.