1. Home
  2. Artikelen
  3. Vier pijlers voor betere besluiten

Vier pijlers voor betere besluiten


Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

Vier pijlers voor betere besluiten

Hoe zorg je ervoor dat in je organisatie de best mogelijke beslissingen voor het bedrijf worden genomen? Ook al hebben die beslissingen een bedrijfseconomisch perspectief, het nemen van besluiten is veel meer psychologie. Deze vier pijlers zijn onmisbaar om belangrijke besluiten beter te nemen en zo missers te voorkomen

1. Bekijk alternatieven

‘Wel of niet’-keuzes zijn zelden een goed idee. Wetenschappelijk onderzoek liet zien dat slechts 29 procent van de teams meerdere alternatieven onderzoekt en dat ‘wel of niet’-beslissingen op lange termijn in 52 procent van de gevallen falen. Bij beslissingen waarbij twee of meer alternatieven wordt gewogen daalt dat naar 32 procent.

Wanneer een manager één enkele optie najaagt, wordt er vooral energie gestoken in het laten slagen van dat ene idee, in plaats van te zoeken naar betere manieren om het te doen. Opties toevoegen, legitieme – en geen schijnopties, leidt tot betere en snellere beslissingen. Een goede manier om nieuwe opties te genereren is om iemand te zoeken die al eens met het probleem te maken heeft gehad.

2. Zoek de blik van buitenaf

Een bekende valkuil bij besluiten is ‘confirmation bias’, onze voorkeur om onze vermoedens bevestigd te zien. Stel, je hebt data die je idee bevestigt en data die je idee tegenspreekt, welke ga je tijdens de vergadering delen met je managementteam? Onderzoekers hebben keer op keer aangetoond dat wanneer mensen de kans hebben informatie te verzamelen, ze vooral kiezen voor informatie die hun bestaande ideeën en overtuigingen ondersteunt.

Stel daarom ontkrachtende vragen en overweeg het tegenovergestelde van je eigen ideeën. Ga praten met klanten en zoek uit wat hun grootste problemen zijn. Probeer de producten van je concurrent. Ga vooral op zoek naar de blik van buitenaf, omdat dit altijd betrouwbaarder is dan je eigen blik van binnenuit. Een slimme CEO stelt bovendien een team samen, om argumenten te verzamelen tégen belangrijke beslissingen, zoals overnames. Dit is een ideale rol voor de controller en financieel manager.

3. Voorkom de emotie van de korte termijn

Bedrijven gaan geregeld failliet, omdat ze geen afscheid durven nemen van activiteiten die hen ooit succesvol hebben gemaakt, maar nu nauwelijks meer rendabel zijn. Voor een ondernemer, die verliefd is op bepaalde producten of activiteiten, is het emotioneel veel gevraagd om dat besluit te nemen. Zwak daarom zulke kortetermijnemotie af door afstand te creëren tussen de ondernemer en het besluit.

Een beproefde manier om dat te doen is de 10/10/10 vraag te stellen. Hoe denk je dat je hierover voelt over 10 minuten, over 10 maanden, en over 10 jaar? Dit dwingt de persoon, die de knoop moet doorhakken, om na te denken over de beslissingen op drie verschillende tijdstippen, wat helpt om de emotionele achtbaan wat af te vlakken. Vraag verder ook advies van anderen die niet dezelfde emoties voelen bij het probleem.

4. Bereid je voor het fout te hebben

Wees nooit te zeker van je zaak: de toekomst is uiterst onzeker. Wees erop voorbereid dat je het bij het verkeerde eind hebt. In plaats van een precieze voorspelling te doen, overweeg de bandbreedte van de mogelijke uitkomsten aan de positieve en negatieve kant. Wanneer we nadenken over de extremen, verbreden we onze blik over wat er allemaal kan gebeuren en eindigen we dichter op de realiteit.

Een andere succesvolle techniek is de autopsie-methode. We zijn een jaar verder na de beslissing en het project is compleet mislukt. Wat is er misgegaan? De autopsie-methode voorkomt dat je te gefocust blijft op één – meestal positief – toekomstscenario. Het zet je aan het denken over hoe de wereld zich zou kunnen ontwikkelen en dwingt je de onzekerheid rond deze toekomst in te zien. Denk niet alleen aan een rampscenario, maar ook aan een waanzinnig succes. Is je bedrijf dáár wel klaar voor?

Onze beslissingen zullen nooit perfect zijn, maar de controller kan zijn organisatie helpen er beter in te worden door door het proces goed in te richten en te zorgen voor bewustzijn van de gevaren en vooroordelen.

Met deze vier stappen kan de controller beter helpen beslissen. Maar dat is slechts één van de zeven belangrijkste aandachtsgebieden die de controller van morgen onder de knie moet hebben. Om op elk van de zeven dieper in te gaan, hebben we een speciale whitepaper opgesteld, die is hier te downloaden.


Gratis Whitepaper: 7 gebieden die de moderne controller moet beheersen

Automatisering, digitalisering, duurzaamheid... Het vak van de controller wordt er niet makkelijker op. Gelukkig zijn er manieren om er toch grip op te krijgen. In dit whitepaper (22 pagina's) zetten we de uitdagingen waar de moderne controller mee te maken heeft op een rij en geven we tips & tricks. Zo blijft u in control.

Download Whitepaper

Gerelateerde artikelen

Sijthoff Media neemt Alex van Groningen over

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...