1. Home
  2. Artikelen
  3. Veerkracht control, voor echte meerwaarde

Veerkracht control, voor echte meerwaarde


Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerbaarheid.

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

Steeds meer bedrijven (meer dan 60 procent) denkt het komende jaar te gaan overleven. Het optimisme groeit. Ondanks de ellende die we om ons heen zien, faillerende ondernemingen, stagnerende businessmodellen, oplopende verliezen en hogere werkloosheidscijfers, zien we weer licht aan de horizon. Bijzonder, hoe het ondernemershart klopt! Weer kansen zien, ondanks de risico’s. Focus op de mogelijkheden, niet op het ravijn. Want als je daarlangs loopt, kun je beter niet naar beneden kijken, maar vooruit, het smalle pad omhoog!

 

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance

Daarbij valt het op dat ondernemers steeds vaker kiezen voor een alternatief scenario. Een tweede verdienmodel of product-marktcombinatie. Het wedden op één paard is té risicovol gebleken. Tijd voor iets nieuws. Gisteren nog een horecaondernemer, die naast het restaurant voortaan permanent thuisbezorging in de directe omgeving gaat verzorgen. In een straal van één kilometer leven zóveel 60+’ers, die liever wekelijks door deze toptent worden verzorgd, dan het gruizige lauwe voer van een anonieme gaarkeuken. Vaste dekking van de kosten en een mooie toevoeging aan het dienstenpallet.

Of anders de sportschoolhouder, die als vaste dienst voortaan online vlogs blijft maken, om op die manier een verlengstuk te zijn van de lessen op locatie. Een hondentrainster, die via de online lessen nieuwe klanten aan zich bindt en daarmee sterker uit de crisis komt dan dat ze erin ging. Een kantoorinrichter, die zich ook gaat richten op het online werken, waardoor de Arbonormen ook op de thuiswerkplek worden gerespecteerd. Een aspergeteler, die de daling van de horeca-afzet volledig heeft gecompenseerd met de winkel op het bedrijf, mede dankzij een enthousiast publiek dat losging op een perfect culinair product.

Wendbaarheid + weerbaarheid = veerkracht

Controllers moeten in hun adviezen altijd twee dingen gaan inbouwen: hoe wendbaar is dit businessmodel en hoe weerbaar is het bedrijf door toepassing van deze maatregel, investering of overname. Wendbaarheid moet je inbouwen: een pand dat slechts voor één dienst of product geschikt is zorgt voor kwetsbaarheid. Zorginstellingen moeten multifunctioneel worden: ombouw naar IC-capaciteit en weer terug naar reguliere zorg moet normaal worden. Onderwijs moet per definitie blended zijn: met altijd voldoende mogelijkheden voor online leren, life experience, en voldoende ondersteuning op diverse didactische manieren. Multifunctionaliteit is het nieuwe normaal en moet duurzaam tussen onze oren gaan zitten.

Daarnaast zal de weerbaarheid een vaste component van ons denken gaan worden. Niet meer afhankelijk van één enkele toeleverancier, financier, of afnemer. Altijd nee kunnen zeggen, zonder om te vallen. Sterke solvabiliteit en liquiditeit, niet meer aan het lijntje van een externe beslisser, die ieder moment kan bepalen of het voor jou genoeg is.

Een mooie fusie tussen wendbaarheid en weerbaarheid is het woord Veerkracht. Veerkracht beweegt met veranderende omstandigheden en is stevig genoeg om een paar stoten te kunnen hebben. Het tweede plan – en het derde, vierde en vijfde – zullen zorgen voor een veerkracht waarmee de controller de wáre businesspartner van het management gaat worden. Eigenaren zoeken naar Control, de controller biedt Veerkracht!

Veerkracht, óók Control 3.0.

Controller in een week

Word een betere controller in 5 dagen

Ontdek in vijf dagen alle facetten van de hedendaagse controllersfunctie. Volg de opleiding Controller in een Week en word een betere controller. 

Bekijk opleiding

Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.