1. Home
  2. Artikelen
  3. Van rolling forecasting naar continuous planning

Van rolling forecasting naar continuous planning


Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

Van rolling forecasting naar continuous planning

Een serie blogs over business planning tijdens crises.

Tal van sectoren in de economie hebben door de uitbraak van het coronavirus de vraag zien inzakken of worden geconfronteerd met issues in de toelevering. Uit vorige crises weten we dat herstel zal optreden. Misschien als V-vorm, een snelle rebound na een diepe val. Of we gaan een U-vormig herstel meemaken dat langere tijd zal duren? Hoe de economie herstelt en de wereld er dan uitziet, is hoogst onzeker.

Door Patrick Tullemans en Eelco Bilstra. Tullemans is expert in business planning en control. Bilstra adviseert financiële functies op weg naar high performance.

Crisis of niet, het doel van forecasting blijft het bijsturen van je onderneming op veranderende omstandigheden, goal seeking. Mede in het licht van COVID-19 is bijsturing op continue basis nodig in plaats van periodiek op vastgestelde momenten. We noemen dit continuous planning. Hieronder drie aanbevelingen hoe je jouw business partners hierin kunt meenemen.

1. Maak forecasting driver based

Financiële prognoses moeten frequent afgestemd zijn met de business en dat op efficiënte wijze zonder veel handmatige stappen. Neem data uit de operationele plannen en systemen als vertrekpunt. Zo ontstaat een consistent en holistisch beeld van financiële prognoses in relatie tot operationele plannen gebaseerd op value drivers. De onderstaande tabel illustreert de drivers en plannen van een bedrijf in de Fast Moving Consumer Goods sector.

Een operationeel plan bevat de data en toekomstinformatie over de meest waarschijnlijke ontwikkeling van een value driver. Denk bijvoorbeeld aan het voorspelde verkoopvolume afgeleid van ontwikkelingen van marktaandelen in het verkoopplan, capaciteit- en materiaalrestricties volgens het logistiek plan enzovoorts.

Je maakt deze operationele planinformatie financieel via mathematische calculatiemodellen die resulteren in een geprognotiseerde balans, resultatenrekening en cashflowoverzicht. Met gevoeligheidsanalyses en scenario’s beoordeel je in samenspraak met de business de bandbreedte in de verwachte cijfers onder verschillende aannames.

Breng je planning in control

Maak je budgetten en forecasting sneller, lichter en betrouwbaarder. Samen verbeteren we jouw planningsprocessen in slechts twee dagen. Volg de cursus Effectief Forecasten.

Bekijk het programma

2. Zorg voor een gestructureerd proces

Het identificeren en plannen met value drivers vereist business partnering. Communicatie en samenwerking met de business is essentieel. Forecasting kan namelijk géén ‘financieel feest’ zijn. De financiële functie neemt wel het voortouw met de opzet van een terugkerend planproces voor continuous planning. Stappen die geen waarde hebben voor de deelnemers en gebruikers van de forecast kun je elimineren Standaardiseer en voer het planproces gedisciplineerd uit in opeenvolgende stappen met een duidelijke kalender. Een kalender geeft jouw organisatie tijd en aandacht om de impact van operationele plannen te beoordelen. Zo neem je tijdig de beslissingen om bij te sturen met veranderingen in de onderliggende operationele plannen en drivers.

Zo ontstaat continuous planning, een terugkerend proces op vastgestelde momenten, maandelijks of per kwartaal. Maar daarnaast vindt forecasting on demand plaats zodra nieuwe informatie over drivers beschikbaar is. Je wilt de impact op de financiële resultaten en cashpositie analyseren en niet wachten tot de volgende plancyclus. Stel vast hoe volatiel en materieel de impact is van een driver en pas de frequentie van forecasting daarop aan, zoals geïllustreerd in onderstaande voorbeeld.

3. Inzet van slimme communicatie- en planning tools

Spreadsheets zijn flexibele en snelle rekentools maar tegelijkertijd beperkt in het beheren van masterdata of het samenvoegen en consolideren van verschillende versies van plandata. De migratie naar cloud-based planning oplossingen is een belangrijke stap naar een efficiënt en robuust geïntegreerd planningsproces gebaseerd op drivers. Er zijn tools in de markt beschikbaar. Ze ondersteunen ‘Q x P’-berekeningen of kostenallocaties maar ook meer complexe berekeningen met tijdreeksen, statistische functies of kunstmatige intelligentie.

Aanbevolen wordt om een korte en krachtige marktanalyse te doen voor de keuze voor een IT-oplossing. De meerwaarde ten opzichte van Excel zit allereerst op het beheer van versies of scenario’s en de workflow van het forecast proces. Zodra dit op orde is, kunnen deze tools de relevante drivers en functionele plannen samenbrengen en visualiseren in een toekomstbestendig plan. Tools geven transparantie in die ene, coherente set van cijfers. Het ‘one number’ plan waarmee je bijvoorbeeld verkoop, marketing en supply chain aanstuurt naar een gezamenlijk doel. Bovendien verhoog je de inhoud en kwaliteit van financiële prognoses die uitgaan van reële en actuele plannen waarmee de business werkt.

De blogs in deze serie:


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.