1. Home
  2. Artikelen
  3. Van money driven naar purpose driven

Van money driven naar purpose driven


Bedrijven worden niet meer alleen gestuurd op hun finance. Dat vereist nieuwe standaarden. Wat moet anders?

Van money driven naar purpose driven

Een serie blogs over de toekomst van de finance professional.

BLOG – “Klimaatverandering zal alles veranderen,” schreef Larry Fink, CEO van BlackRock in zijn jaarlijkse open brief in januari aan duizenden bestuursvoorzitters van bedrijven waarin BlackRock belegt. Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Dus als oprichter Fink – de financial goeroe van de markt – iets zegt, dan wordt er geluisterd. Hij maakt ook nogal een statement: “We staan aan de vooravond van een fundamentele heroriëntering binnen de financiële wereld.”

Door Alain Mulder. Hij is Senior Director Europe Operations bij IMA, de wereldwijde vereniging van finance professionals. Ook is hij verantwoordelijk voor de Europese groei van het CMA-programma.

Het heeft allemaal te maken met 'integrated reporting' zoals duurzaamheid. Ook wel: duurzaamheidsverslaggeving. Dat bedrijven op die gronden zelfs hun pensioenfondsen zullen aanpassen. Ze beleggen tot nu toe nog allemaal in de olie- en gasindustrie, maar je ziet steeds meer bedrijven die dat, zoals Blackrock, willen afbouwen.

De afgelopen 40 jaar zagen we de markt verschuiven van overwegend materiële activa naar voornamelijk immateriële activa. Dit meldt Jeff Thomson, President en CEO van IMA. In 1975 bepaalde immateriële activa maar 17 procent van de totale waarde en inmiddels is dat 84 procent. Een gigantische toename. De financiële verslagen hielden deze ontwikkeling echter niet bij. Met als gevolg dat we een groot deel van deze immateriële waarde hier niet in terugzien. Dat vraagt om een nieuwe standaard binnen de wereld van accounting.

Nieuwe standaard

Hele comités praten mee over 'integrated reporting'. Onlangs vond er een congres over duurzame ontwikkeldoelen plaats bij de Verenigde Naties in Zwitserland. De regels die tijdens dit soort bijeenkomsten worden vastgelegd, zien we later terug in wat studenten leren uit de boeken.

Toch klinken er ook geluiden door waarom die nieuwe standaarden en boekhoudregels er nog niet zijn. En terecht. Termen als duurzaamheid worden nog te vaak gezien als een 'soft topic'. Investeerders praten liever over cijfers, 'want die geven houvast'.

Dus ligt er een mooie taak weggelegd voor de managementaccountants. Zij zijn de ideale personen om kritisch tegen dit hele proces aan te schoppen. Zo zou er hoognodig iets moeten veranderen aan het 'kwartaaldenken' binnen ons vak. Op de lange termijn is het helemaal niet goed om elk kwartaal hijgerig naar een rapportage toe te werken.

Onzinnige KPI’s

En ja, investeerders willen zo veel mogelijk informatie. Dat moet ook. Je wil immers zo transparant mogelijk zijn als bedrijf. Maar moeten we het wel op de huidige manier blijven doen? En wat moeten we eigenlijk rapporteren? De ene KPI is echt zinniger dan de andere.
Een voorloper binnen deze ontwikkeling is toch ABN Amro in Nederland die hoge ogen gooit met hun nieuwe model. Daarin rapporteren ze alleen nog maar wat echt moet volgens de regelgeving. Dat brengt rust. Je stuurt bedrijven niet meer alleen op hun finance. Van money driven zijn we naar purpose driven gegaan. Dat gaat verder, veel verder.

Onlangs liet ABN Amro een rapportage zien van een paar jaar geleden. Dat leek wel een naslagwerk, zo dik. Ter vergelijking lieten ze ook een rapport zien dat ze dit jaar presenteerden. Dit 'boek' was zeker vijf keer dunner. Een kwestie van balans: transparant zijn en tegelijk zo de druk verminderen bij je business.

De blogs in deze serie:

Lees ook: Hoe worden we niet overbodig?
Andere vakgebieden nemen al rollen in finance over. Hoe stoppen we dat? Een wake up call van Christian Cuzick, voorzitter IMA.


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (3) Visualisaties

02-06-2020 12:40

Best practices voor visualisaties: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...