1. Home
  2. Artikelen
  3. Van money driven naar purpose driven

Van money driven naar purpose driven


Bedrijven worden niet meer alleen gestuurd op hun finance. Dat vereist nieuwe standaarden. Wat moet anders?

Van money driven naar purpose driven

Een serie blogs over de toekomst van de finance professional.

BLOG – “Klimaatverandering zal alles veranderen,” schreef Larry Fink, CEO van BlackRock in zijn jaarlijkse open brief in januari aan duizenden bestuursvoorzitters van bedrijven waarin BlackRock belegt. Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Dus als oprichter Fink – de financial goeroe van de markt – iets zegt, dan wordt er geluisterd. Hij maakt ook nogal een statement: “We staan aan de vooravond van een fundamentele heroriëntering binnen de financiële wereld.”

Door Alain Mulder. Hij is Senior Director Europe Operations bij IMA, de wereldwijde vereniging van finance professionals. Ook is hij verantwoordelijk voor de Europese groei van het CMA-programma.

Het heeft allemaal te maken met 'integrated reporting' zoals duurzaamheid. Ook wel: duurzaamheidsverslaggeving. Dat bedrijven op die gronden zelfs hun pensioenfondsen zullen aanpassen. Ze beleggen tot nu toe nog allemaal in de olie- en gasindustrie, maar je ziet steeds meer bedrijven die dat, zoals Blackrock, willen afbouwen.

De afgelopen 40 jaar zagen we de markt verschuiven van overwegend materiële activa naar voornamelijk immateriële activa. Dit meldt Jeff Thomson, President en CEO van IMA. In 1975 bepaalde immateriële activa maar 17 procent van de totale waarde en inmiddels is dat 84 procent. Een gigantische toename. De financiële verslagen hielden deze ontwikkeling echter niet bij. Met als gevolg dat we een groot deel van deze immateriële waarde hier niet in terugzien. Dat vraagt om een nieuwe standaard binnen de wereld van accounting.

Nieuwe standaard

Hele comités praten mee over 'integrated reporting'. Onlangs vond er een congres over duurzame ontwikkeldoelen plaats bij de Verenigde Naties in Zwitserland. De regels die tijdens dit soort bijeenkomsten worden vastgelegd, zien we later terug in wat studenten leren uit de boeken.

Toch klinken er ook geluiden door waarom die nieuwe standaarden en boekhoudregels er nog niet zijn. En terecht. Termen als duurzaamheid worden nog te vaak gezien als een 'soft topic'. Investeerders praten liever over cijfers, 'want die geven houvast'.

Dus ligt er een mooie taak weggelegd voor de managementaccountants. Zij zijn de ideale personen om kritisch tegen dit hele proces aan te schoppen. Zo zou er hoognodig iets moeten veranderen aan het 'kwartaaldenken' binnen ons vak. Op de lange termijn is het helemaal niet goed om elk kwartaal hijgerig naar een rapportage toe te werken.

Onzinnige KPI’s

En ja, investeerders willen zo veel mogelijk informatie. Dat moet ook. Je wil immers zo transparant mogelijk zijn als bedrijf. Maar moeten we het wel op de huidige manier blijven doen? En wat moeten we eigenlijk rapporteren? De ene KPI is echt zinniger dan de andere.
Een voorloper binnen deze ontwikkeling is toch ABN Amro in Nederland die hoge ogen gooit met hun nieuwe model. Daarin rapporteren ze alleen nog maar wat echt moet volgens de regelgeving. Dat brengt rust. Je stuurt bedrijven niet meer alleen op hun finance. Van money driven zijn we naar purpose driven gegaan. Dat gaat verder, veel verder.

Onlangs liet ABN Amro een rapportage zien van een paar jaar geleden. Dat leek wel een naslagwerk, zo dik. Ter vergelijking lieten ze ook een rapport zien dat ze dit jaar presenteerden. Dit 'boek' was zeker vijf keer dunner. Een kwestie van balans: transparant zijn en tegelijk zo de druk verminderen bij je business.

De blogs in deze serie:

Lees ook: Hoe worden we niet overbodig?
Andere vakgebieden nemen al rollen in finance over. Hoe stoppen we dat? Een wake up call van Christian Cuzick, voorzitter IMA.


Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.