1. Home
  2. Artikelen
  3. Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht

Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht


Er vind een grote verschuiving plaats in de manier waarop organisaties hun applicaties voor financieel management selecteren. Ze kiezen daarbij veel vaker voor de cloud dan verwacht, blijkt uit een recente survey van IT-onderzoeker Gartner onder finance executives.

Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht

36 procent van de geïnterviewde executives zegt dat in 2020 meer dan de helft van hun transactionele systemen door de cloud ondersteund wordt. 

Gartner ondervroeg 439 global senior financial executives, waarvan er 410 financiële oplossingen in de cloud hadden geïmplementeerd. Volgens de survey zijn organisaties van alle formaten naar de cloud aan het verhuizen met hun financiële applicaties en boekhoud bronsystemen. De grootste IT-investeringen van senior finance executives vinden plaats in bedrijfssoftware en analytics toepassingen. 

Veel bedrijven die traditionele ERP-systemen gebruiken ondervinden met name problemen wanneer ze hun businessmodel willen aanpassen. Cloud-systemen zijn hierin veel schaalbaarder en flexibeler, en maken het mogelijk verschillende businessmodellen te combineren. 

Ook bij data-analyse is het kunnen vertrouwen op één geïntegreerd cloud-systeem een groot voordeel. Het informatiegebruik van bedrijven is compleet veranderd. Alle informatie staat online en is uit één bron afkomstig. De data is dan altijd actueel en accuraat; er zijn nooit meerdere versies van gegevens.

Zo’n 44 procent van kleine, 40 procent van grote en 37 procent van middelgrote bedrijven is van plan kritische financiële bedrijfsprocessen naar de cloud te verhuizen de komende drie jaar. “De meeste klanten die we hierover spreken zijn alleen nog geïnteresseerd in cloud-oplossingen”, zegt Gartner onderzoeker John Van Decker. “Veel bedrijven die nog met on-premise oplossingen werken willen over naar de cloud om meer controle aan de eindgebruiker te geven en omdat updates veel minder moeite kosten in vergelijking met hun on-premise software.”

Gartner heeft ontdekt dat finace achterloopt op HR en inkoop wanneer het gaat om de transitie naar de cloud. CFO’s zijn vaak conservatief bij het verplaatsen van hun data naar een externe leverancier. De tijden zijn echter aan het veranderen. In de komende vijf tot tien jaar zal de markt steeds verder naar de cloud verplaatsen. Cloud-oplossingen zijn echter nog in ontwikkeling en hebben nog niet de capaciteit om de behoeften van alle verticals, markten en bedrijven van alle groottes te bedienen. Een zorgvuldig due diligence proces blijft nodig bij de overweging naar de cloud te verhuizen. 

De grote softwareleveranciers spelen in op de cloud-trend. Zo maakt het in de cloud geboren NetSuite sinds begin 2017 onderdeel uit van Oracle, al blijft het bedrijf als zelfstandige global business unit opereren. SAP heeft het SAP Cloud Platform ontwikkeld als business platform dat de focus legt op agility, flexibiliteit en schaalbaarheid. SAP HANA (High Performance Analytic Appliance) is een nieuw ontworpen platform voor real-time business door het in lijn brengen van transacties, analyses, planning en voorspelling op een enkelvoudige in-memory database.

Zal uiteindelijk alle software in de cloud draaien? Niet volgens de survey van Gartner. Volgens Van Decker toont de survey aan dat 93 procent van de bedrijven gelooft dat de helft van hun bedrijfstransacties in de cloud zal gebeuren. Kennelijk zijn er nog veel specifieke zaken in ondernemingen waarvan ze niet verwachten dat de markt met een passende cloud-oplossing zal komen. 

Voor finance ligt de toekomst in de cloud, zeker bij informatievoorziening. Het verspreiden van informatie zal steeds minder via rapportages gaan, maar is real-time opvraagbaar. Je hoeft als controller niks meer rond te sturen, de mensen kunnen het zelf naar behoefte ophalen. Maar er blijven altijd specifieke vraagstukken voor specifieke gebruikers, dus financials hoeven gelukkig niet definitief afscheid te nemen van hun favoriete tool allertijden: Excel. 

Lees verder: Forecasten met Machine Learning: wordt de controller overbodig?  


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.