1. Home
  2. Artikelen
  3. Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht

Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht


Er vind een grote verschuiving plaats in de manier waarop organisaties hun applicaties voor financieel management selecteren. Ze kiezen daarbij veel vaker voor de cloud dan verwacht, blijkt uit een recente survey van IT-onderzoeker Gartner onder finance executives.

Transitie finance naar de cloud gaat veel sneller dan verwacht

36 procent van de geïnterviewde executives zegt dat in 2020 meer dan de helft van hun transactionele systemen door de cloud ondersteund wordt. 

Gartner ondervroeg 439 global senior financial executives, waarvan er 410 financiële oplossingen in de cloud hadden geïmplementeerd. Volgens de survey zijn organisaties van alle formaten naar de cloud aan het verhuizen met hun financiële applicaties en boekhoud bronsystemen. De grootste IT-investeringen van senior finance executives vinden plaats in bedrijfssoftware en analytics toepassingen. 

Veel bedrijven die traditionele ERP-systemen gebruiken ondervinden met name problemen wanneer ze hun businessmodel willen aanpassen. Cloud-systemen zijn hierin veel schaalbaarder en flexibeler, en maken het mogelijk verschillende businessmodellen te combineren. 

Ook bij data-analyse is het kunnen vertrouwen op één geïntegreerd cloud-systeem een groot voordeel. Het informatiegebruik van bedrijven is compleet veranderd. Alle informatie staat online en is uit één bron afkomstig. De data is dan altijd actueel en accuraat; er zijn nooit meerdere versies van gegevens.

Zo’n 44 procent van kleine, 40 procent van grote en 37 procent van middelgrote bedrijven is van plan kritische financiële bedrijfsprocessen naar de cloud te verhuizen de komende drie jaar. “De meeste klanten die we hierover spreken zijn alleen nog geïnteresseerd in cloud-oplossingen”, zegt Gartner onderzoeker John Van Decker. “Veel bedrijven die nog met on-premise oplossingen werken willen over naar de cloud om meer controle aan de eindgebruiker te geven en omdat updates veel minder moeite kosten in vergelijking met hun on-premise software.”

Gartner heeft ontdekt dat finace achterloopt op HR en inkoop wanneer het gaat om de transitie naar de cloud. CFO’s zijn vaak conservatief bij het verplaatsen van hun data naar een externe leverancier. De tijden zijn echter aan het veranderen. In de komende vijf tot tien jaar zal de markt steeds verder naar de cloud verplaatsen. Cloud-oplossingen zijn echter nog in ontwikkeling en hebben nog niet de capaciteit om de behoeften van alle verticals, markten en bedrijven van alle groottes te bedienen. Een zorgvuldig due diligence proces blijft nodig bij de overweging naar de cloud te verhuizen. 

De grote softwareleveranciers spelen in op de cloud-trend. Zo maakt het in de cloud geboren NetSuite sinds begin 2017 onderdeel uit van Oracle, al blijft het bedrijf als zelfstandige global business unit opereren. SAP heeft het SAP Cloud Platform ontwikkeld als business platform dat de focus legt op agility, flexibiliteit en schaalbaarheid. SAP HANA (High Performance Analytic Appliance) is een nieuw ontworpen platform voor real-time business door het in lijn brengen van transacties, analyses, planning en voorspelling op een enkelvoudige in-memory database.

Zal uiteindelijk alle software in de cloud draaien? Niet volgens de survey van Gartner. Volgens Van Decker toont de survey aan dat 93 procent van de bedrijven gelooft dat de helft van hun bedrijfstransacties in de cloud zal gebeuren. Kennelijk zijn er nog veel specifieke zaken in ondernemingen waarvan ze niet verwachten dat de markt met een passende cloud-oplossing zal komen. 

Voor finance ligt de toekomst in de cloud, zeker bij informatievoorziening. Het verspreiden van informatie zal steeds minder via rapportages gaan, maar is real-time opvraagbaar. Je hoeft als controller niks meer rond te sturen, de mensen kunnen het zelf naar behoefte ophalen. Maar er blijven altijd specifieke vraagstukken voor specifieke gebruikers, dus financials hoeven gelukkig niet definitief afscheid te nemen van hun favoriete tool allertijden: Excel. 

Lees verder: Forecasten met Machine Learning: wordt de controller overbodig?  


Gerelateerde artikelen

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...

Overname? Emoties kosten geld

08-07-2020 08:48

"Na de transactie moet er worden gewerkt om de krachten te bundelen." Evert Oosterhuis, partner Inte...