1. Home
  2. Artikelen
  3. Zo boost je teamprestaties met 3 vragen

Zo boost je teamprestaties met 3 vragen


FM Dag 2019 - Topcoach Brian Farley neemt een groep financieel directeuren mee in het onderwerp teamprestaties.

Zo boost je teamprestaties met 3 vragen

“Je beïnvloed voortdurend je omgeving. Of je dingen nou wel doet of niet”, begint Farley. “Neem je wel of niet je telefoon op tijdens een meeting? Neem je wel of niet de moeite om een oprecht compliment te geven? Uiteindelijk dragen we daarmee allemaal bij aan het creëren van de bedrijfscultuur.”

Een cultuur kan hoofdzakelijk door angst gedreven zijn, zoals de ‘blame’-cultuur of de zesjescultuur. In dergelijke culturen wil je voorkomen dat je fouten maakt. Of omdat je positie in gevaar kan komen of omdat je de status quo niet wilt verstoren. “Dat gaat in tegen wat we als mensen eigenlijk willen bereiken. We zijn allemaal op zoek naar betekenis. Purpose. Iets groter dan onszelf. Het ergste wat kan gebeuren is ‘er niet toe doen’. Om betekenis te bereiken moeten we iets doen dat we best lastig vinden: samenwerken.”

In november 2010 werd Farley hoofdcoach van het Nederlands honkbalteam. In oktober 2011 werd Farley wereldkampioen met het Nederlands honkbalteam. “Het was het eerste Europese team dat ooit in deze sport de wereldkampioenschap won. Het was ook het eerste team dat wereldkampioen werd, dat geen speler aan het All-Star team mocht leveren”, aldus Farley. “We hadden geen All-Star spelers. Het team was de All-Star.”

“High performing team werken samen”, stelt Farley. Hier heeft niemand in de zaal bezwaar tegen. “Maar doen we het ook?” Hier blijft het wat stil onder de bezoekers. “Daar zit dus iets waar we wat mee kunnen”, zegt Farley. “Er zitten blijkbaar belemmeringen in het delen van kennis. Om elkaar beter te maken. Het team kan alleen beter worden als je elkaar ondersteunt en een groei mindset ontwikkelt voor het hele team.”

Een groei-mindset begint volgens de coach met de volgende drie vragen: 
1. Wat is je verlangen? 
2. Hoe wil je je omgeving laten groeien? 
3. Wat ben je bereid om te doen om dat te bereiken?  

In 2005 presteerde Farley’s team goed, maar de perceptie was dat ze nooit konden winnen van echte honkbal-landen, zoals Cuba, Japan en de Verenigde Staten. Hoe kon Farley die perceptie veranderen? Een groot obstakel was de snelheid waarmee echte tophonkballers werpen. “Ik wilde de perceptie van het team veranderen, zodat we een kans zouden maken in de finale. Ik kon geen succes garanderen, maar ik kon wel alles doen om het perfecte proces te creëren.” Farley had de passie om er alles aan te doen dat mogelijk te maken, zodat het team zou groeien. 

Farley schafte een pitching machine en ging met zijn team intensief trainen. “De truc was om steeds net iets verder buiten onze comfortzone te gaan en zo te groeien. Nu gingen we langzaam van goed naar uitstekend. Er ontstond flow.” Ook bootste Farley zoveel mogelijk de sfeer van het stadion na met gigantische speakers achter de spelers die afleidende en beledigende dingen riepen. “We waren niet continu bezig met het resultaat, maar met het proces”, besluit de succesvolle coach. “Op die manier hebben we de negatieve perceptie weten om te buigen naar positieve perceptie.”


Gerelateerde artikelen voor financials

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.