1. Home
  2. Artikelen
  3. Succesvol speuren naar cash doe je zo!

Succesvol speuren naar cash doe je zo!


“Ik heb echt zin om aan de slag te gaan”, zei een van de 85 bezoekers na afloop van de bijeenkomst van FM Club.

Succesvol speuren naar cash doe je zo!

Een recordaantal financials kwam gisteren naar de FM Club bij adviesbureau Berenschot in Utrecht. Na drie masterclasses gingen ze met veel inspiratie, nieuwe inzichten en talloze adviezen over slim cashbeheer en degelijker financiële performance naar huis.
Treasury-expert Jean Gieskens trapte af met de vraag aan de aanwezigen of ze eigenlijk wel een treasury statuut hebben: er gingen maar weinig vingers in de lucht. Terwijl hij benadrukte dat het erg belangrijk is het verloop van de kasstromen te kunnen doorgronden, om daarop het beleid af te stemmen.


Met de risk-radar ERM kan een organisatie goed voorspellen wat de risico’s en kansen zijn op de langere termijn, zoals: hoe ontwikkelen zich de concurrenten, hoe sterk gaat mijn cash fluctueren door seizoensinvloeden en onzekerheden in de markt, door nieuwe regelgeving, een stijgende rente of ontwikkelingen op de termijnmarkt? Kijk naar de kredietwaardigheid van je klanten – dat weegt jouw bank ook mee. Bovendien: haal ik het omzetdoel volgend jaar nog wel met de huidige krapte op de arbeidsmarkt?

Lees ook: De 7 do’s en don’ts voor sturen op cash flow

Met een treasury statuut krijgt een bedrijf niet alleen de financiële exposure ‘in control’, maar heeft nog een ander groot voordeel, zei Gieskens, iets waar niet veel financials aan denken: een betere credit-rating: “Als een onderneming zo’n treasury statuut heeft, kun je daarmee bij Graydon of de andere rating-agency’s langs. Dat scheelt echt ‘notches’ omdat het je kredietwaardigheid verhoogt bij banken en verzekeraars. Zoiets levert rentevoordeel op.”

Cashbeheer kan altijd beter

Cashbeheer kan altijd beter, maar het blijkt altijd moeilijk om andere medewerkers mee te krijgen. Zeker op de wat lange termijn. Daarom heeft bouwbedrijf Volker Wessels samen met Eva Borstlap (managing partner cash Discovery) een nieuwe methode ontwikkelt die wel succes heeft. Hoeveel geld precies wilde de CFO van de divisie Infra NL, William Bontes, niet zeggen omdat het concern beursgenoteerd is, maar hij zei dat de werkwijze “serieus cash oplevert – het is echt de moeite waard.”

Belangrijke taak van Borstlap was om de werknemers mee te krijgen: “We hebben niet in de eerste plaats de focus gelegd op geld, processen en KPI’s. We denken niet dat dat werkt. We hebben gestuurd op dagen. Dat visualiseert beter. Het gaat vooral om communicatie en inspiratie. En we hebben deze aanpak een spannende naam gegeven: ‘Project Goldrush’. Dat helpt ook”.

Tussen wal en schip

Bij Volker Wessels lag ruimte voor beter cashbeheer bij ‘onderhandenwerk’: dit is omvangrijk, maar het valt doorgaans tussen wal en schip. Betere afspraken vooraf met opdrachtgevers deden wonderen. Verder boekte de divisie Infra NL vooruitgang door eerder te declareren. Bontes: “Cruciaal bij project Goldrush was dat er decentraal beslist kon worden. Dat vereist een goede stuurgroep, waarmee je snel terug kunt koppelen.”
Nog een paar tips van Bontes:
1 Ga geen discussies voeren over KPI’s en definities. dat leidt af van de inhoud.
2 Ga de diepte in. Verbeteringskansen zitten diep in de organisatie. Zoals bij Volker Wessels in de contracten.
3 Raak de juiste snaar om de mensen met je mee te krijgen.
4 Zet het continu op de agenda, anders ebt het na een jaar weer weg. Want er komen nieuwe mensen, je gaat reorganiseren, zodat het verwatert. Dus permanent aandacht aan besteden.

HR in 2025

Aan het einde van de bijeenkomst van FM Club kregen de bezoekers een kijkje in de keuken van HR in 2025. Hans van der Spek (managing consultant bij Berenschot) en Diddo van Zand (directeur Ixly) weten zeker dat over vijf, zes jaar de meeste bedrijven AI gebruiken om hun personeelsbestand te optimaliseren: AI geeft een organisatie inzicht hoe het zittende, goede medewerkers binnenshuis houdt én selecteert nieuwe werknemers op grond van de vele data van de sollicitanten én wat een bedrijf echt nodig heeft. 


“Veel bedrijven denken dat ze nog lang niet toe zijn aan AI binnen HR Analytics, omdat ze te weinig data hebben om de kwalificaties van een functie in te vullen”, zegt Van Zand. “Maar we hebben die data niet allemaal nodig van het bedrijf zelf. We hebben enorme databases van honderdduizenden werknemers en hun functies, dus we weten wat er voor een bepaalde plek, op een specifieke afdeling, bij een type divisie, in een bedrijf in een afgebakende sector nodig is.”

Bij HR op nummer één: het vasthouden van je personeel

Bij veel organisaties zijn HR-afdelingen ingekrompen de laatste jaren, terwijl ze vaak meer taken erbij hebben gekregen. HR Analytics in combinatie met AI kan dan helpen. De trigger is waarschijnlijk de krapte op de arbeidsmarkt. “Dan is dit een goede tool om je organisatie fit te houden. En dan gaat het niet zeker niet alleen om het zoeken naar nieuwe mensen. Van Zand: “Nee, op nummer één van de HR-afdelingen is: hoe houd ik mijn goede werknemers vast? Dan moet je eerst wel weten waar ze zitten: dat kunnen wij.”

 

 


Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.