Fleur Ravensbergen kan erover meepraten: ze bemiddelt in gewapende conflicten in de hele wereld. Ze reist in het geheim naar strijdende partijen in Noord-Ierland (IRA), praat met IS in Irak (al dan niet tijdens beschietingen) of probeert diep in de jungle met rebellen in Congo tot een akkoord te komen.
Wereld vredelievender maken
“Het is een harde wereld”, zegt Ravensbergen. “IS was alleen maar verschrikkelijk.” Ze was pas 25 jaar toen ze Dialogue Advisory Group mede-oprichtte en is nog steeds onderdirecteur van deze organisatie die vijftien medewerkers telt en probeert de wereld vredelievender te maken. Ze is bijvoorbeeld nu bezig in een Iraakse provincie om te kijken welke groepering na de val van IS de machtsposities krijgt.
Lees ook: De toekomst van managen
“Sommige mensen hebben wraakgedachten, anderen zijn arm, een deel heeft de macht en wil die niet kwijt, anderen hebben veel wapens en er is ook nog de vraag hoe je om moet gaan met ex-IS-strijders.” Zij legt op FM Dag op 17 april in Fort Voordorp bij Utrecht uit wat de meest succesvolle leiders in de oorlogen, waarbij ze onderhandelt, doen en laten om het er zo goed mogelijk vanaf te brengen. Haar expertise wordt ook soms ingezet om ruzies bij een politiekorps of in een onderneming te beëindigen.
Weet wanneer je moet vechten
Ravensbergen: “In een onderhandelingsproces moet je weten wanneer je moet vechten. Soms moet je spijkerhard zijn, een andere keer hoeft dat niet. Het is een opgave om alles goed in te schatten. Er zijn veel negatieve emoties. De een spreekt dat met veel overdrijving uit, en de ander juist niet. Dat schept een onevenwichtigheid in zo’n gesprek, maar je weet simpelweg niet wat ze precies ècht willen.”
Ook in een bedrijf kan een strijd keihard zijn, zoals nu met KLM en Air France. “Het is makkelijker voor mij als buitenstaander een oplossing te vinden: ik heb geen belangen en ben onafhankelijk. Crux in de onderhandeling is dat ik beide partijen duidelijk wil maken dat ze hoe dan ook verder moeten met elkaar – en dat je dat het beste kunt doen als je on speaking terms bent.”
Als je er toch niet uitkomt, dan is er nog een semi-oplossing, zegt Ravensbergen: “Dan kan je de macht op afstand uitoefenen: “Ik probeer altijd om het besef door te laten dringen dat je in onderhandelingen wellicht iets opgeeft, maar dat je je daar niet op moet focussen. Want je krijgt er ook iets belangrijks voor terug: vrede.”
Aan de hand van The Art of War van de Chinese militair strateeg Sun Tzu wordt op FM Dag op 17 april gekeken naar strategische inzichten die financials kunnen toepassen. The Art of War is het oudste werk over oorlog, tactiek en strategie. De strijdplannen zijn goed te gebruiken in het bedrijfsleven. Sun Tzu zegt dat een legerleider eerst zijn vijand moet bestuderen en moet aanvallen waar de vijand het zwakst is, hoewel een strijd zonder geweld zijn voorkeur heeft. In zijn tactiek speelt bedrog een grote rol. Sun Tzu beschrijft ook het belang van kosten, bevoorrading, terrein, inzet van wapens en spionnen. Op FM Dag bespreken top-experts onder meer: hoe ga je om met winst en verlies? Hoe leer je je vijand kennen?