1. Home
  2. Artikelen
  3. Joost Peeperkorn (lid curatorium CBC): “Business Controller moet inzicht in hele operatie hebben”

Joost Peeperkorn (lid curatorium CBC): “Business Controller moet inzicht in hele operatie hebben”


"Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat je als Business Controller de hele operatie snapt", zegt Joost Peeperkorn, financieel directeur bij Hampshire Hospitality met een keur aan andere financiële rollen bij toonaangevende hotelketens op zijn palmares. "Wat maken wij eigenlijk bij ons bedrijf? Wat betekent het om één keer per dag of elke tweede dag het linnen in een hotelkamer te verschonen? Je moet weten wat er links gebeurt als jij, of iemand anders, rechts aan een knop draait."

Joost Peeperkorn (lid curatorium CBC): “Business Controller moet inzicht in hele operatie hebben”

Peeperkorn is enthousiast over zijn rol als lid van het curatorium voor de nieuwe opleiding tot Certified Business Controller. Samen met andere experts vormt hij een team dat de kwaliteit en de inhoud voortdurend tegen het licht zal houden. “Het is een belangrijke toevoeging aan het cursusaanbod in Nederland, complementair aan andere, bestaande controller opleidingen. Deze Business Controller opleiding is heel operatiegericht en biedt de mogelijkheid tot ontwikkeling in de breedte. Het is heel lastig om een andere opleiding te vinden voor ambitieuze business controllers die op korte termijn echt wat willen bereiken.”

Die brede opzet is een perfecte kans voor financial controllers of business analisten die voelen dat hun carrière wel een duwtje in rug kan gebruiken, zegt Peeperkorn. “Het is een opleiding die vrij kort duurt. Het geeft je toegang tot een dwarsdoorsnede van het vak, zodat je op diverse gebieden een stapje verder kan komen. De opleiding biedt op die manier een goede basis om verder te groeien.” Die aanpak moet juist business controllers, of mensen die deze positie ambiëren, aanspreken. “Wat ik zelf het leuke aan de rol vind, is dat je van alles wat af moet weten. Het gaat niet alleen om de cijfers maar om inzicht in de hele operatie.”

Een extra voordeel dat deelname aan de opleiding tot Certified Business Controller oplevert, is toegang tot een ‘community van gelijkgestemden’, zegt Peeperkorn. “Je komt samen met mensen die hetzelfde vak beoefenen en dat is doorgaans de makkelijkste manier om aan relevante informatie te komen. Google is heel leuk, maar vergeleken met de dingen die je op het internet vindt, is overleg met mensen met een soortgelijke achtergrond veel nuttiger. Alex van Groningen is er altijd heel goed in om dit soort communities bij elkaar te brengen.”

Meedenken over een opleiding is een kolfje naar de hand van Peeperkorn, die uitziet naar het begeleiden van deelnemers. “Ik wil graag mensen adviseren bij het uitwerken van hun business casus. Hoe meer interesse er is voor dit mooie vak, hoe beter. Daarom geef ik ook graag mijn mening over het toevoegen van relevante onderwerpen aan het curriculum.” De ideale cursuskandidaat heeft wat hem betreft minimaal drie jaar werkervaring en minstens een HBO-achtergrond. “Het belangrijkste is dat je ambitie hebt om te groeien. Je moet echt op zoek zijn naar extra kennis.”


Peeperkorn benadrukt dat een Business Controller wat hem betreft iemand is die meedenkt met de diverse onderdelen van de operatie en meehelpt daaraan richting te geven. “Het is een controleur zoals de financial controller, maar heel nadrukkelijk een proactieve controleur en geen reactieve. Het is iemand die zaken uitzet en navraagt en voortdurend in discussie is met de operatie. Welke kengetallen zijn interessant? Hoe verklaren we bepaalde afwijkingen?” Daarbij moet een Business Controller de geijkte paden bij tijd en wijle durven te verlaten, zegt Peeperkorn. “Onlangs zaten we gewoon een middag bij elkaar om rare kengetallen te bedenken. Van de dertig waar we mee kwamen, zijn er misschien twee of drie goed bruikbaar.”

Als voorbeeld van een ingreep die op het conto van een Business Controller zou moeten komen, vertelt Peeperkorn over de verwerking van facturen bij Hampshire Hospitality. “Wij werken hier tegenwoordig met een digitaal crediteurensysteem, waardoor wij eenvoudig kunnen zien hoeveel facturen we per crediteur binnenkrijgen. Het bleek dat sommige leveranciers één keer per week een factuur sturen en anderen één keer per maand. Sommigen stuurden voor elke correctienota een factuur, zelfs als het kleine bedragen van een paar euro waren. Dat is nogal prijzig, zowel voor ons als voor de leverancier. In overleg met inkoop hebben we gekeken hoe we dit efficiënter kunnen organiseren. Nu sturen deze leveranciers één keer per maand een factuur in plaats van soms wel vijftig per maand. Dat scheelt hen ook geld en verstevigt onze onderhandelingspositie.”

Peeperkorn komt nog weer even terug op de brede aanpak, die vereist is voor een Business Controller: “Je moet iemand zijn die niet altijd meer wil verkopen, maar ook beter wil verkopen zodat de winstmarge groter wordt. Een salesmanager verkoopt, een boekhouder let op de cijfers, maar als Business Controller werk je op één van de weinige afdelingen waar je het hele plaatje kan overzien.”

Die inzichten die dat oplevert zijn weinig waard als een Business Controller de bevindingen niet overtuigend over het voetlicht kan brengen. Dat is een vaardigheid die ook tijdens de opleiding aangescherpt kan worden, zegt Peeperkorn. “Je moet bevindingen kunnen presenteren zonder dat mensen boos op je worden. Business Controller zijn geen boekhouders die drie hoog achter zitten, maar leden van een actieve afdeling die overal verstand van hebben. Persoonlijke skills zijn daarbij heel belangrijk geworden. Dat is tot op bepaalde hoogte zeker trainbaar. Stap één is bewustwording over hoe jij overkomt op andere mensen.”

Lees ook de visie op Business Controlling van andere leden van het curatorium CBC:
– Marc Alblas: “Veel business controllers hebben latex ruggengraat”
– Peter van Dongen: “Business Controller is CFO van de toekomst”
– Melle Eijckelhoff: “Zwaar tekort business controllers op arbeidsmarkt”
– Franc van Erck: “Business Controller moet geen vrienden worden met algemeen directeur”


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (3) Visualisaties

02-06-2020 12:40

Best practices voor visualisaties: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Vanaf juni kunt u weer klassikale...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...