1. Home
  2. Artikelen
  3. Het wonder dat Blockchain heet…

Het wonder dat Blockchain heet…


Blockchain, het blijft triggeren. Tovermiddel of lege dop? Alle stoelen zijn bezet bij de masterclass van Paul Bessems op FM Club.

Het wonder dat Blockchain heet…

“Je huis verkopen alsof je een e-mail verstuurt”, legt Paul Bessems uit, “met de techniek die Blockchain heet kan het.” De expert op het gebied van Blockchain en cryptocurrency vraagt de zaal of ‘hun’  Rabobank mensen adviseert die Bitcoins willen kopen of verkopen. “Handel in aandelen of bitcoins, het maakt niet veel verschil. Blockchain is een decentraal systeem. De eerste fax kon nergens heen worden gefaxt. Omdat het de eerste was… Zo ging het ook met die eerste bitcoin. Maar in januari 2009 begon het eerste minen. Door middel van Blockchain.” 

Een waarde van a naar b brengen, dat doet de technologie. Zonder dat daar achteraf mee kan worden geknoeid. “Er is nog nooit een bitcoin twee maal uitgegeven. Blockchain wordt ook wel the Internet of value, the internet of trust genoemd. Peer to peer waarden delen. Dat is Blockchain. Zonder gebruik van intermediairs. Iemand wil een hypotheek afsluiten. Vervolgens vraagt de server van Rabobank aan de server van de werkgever van de aspirant-huizenkoper: ‘Klopt het dat deze kandidaat een salaris van 50.000 euro verdient? Vraag en antwoord kun je op een Blockchain organiseren. Het is een transportmiddel die een doos veilig van a naar b brengt. Maar de chain weet niet wat er precies ín die doos zit. Schaalbaar vertrouwen creëren, dat is Blockchain in essentie.”

Paul Bessems geeft nog een voorbeeld: “Veilig transport van voedsel, zonder dat er geknoeid wordt met gegevens. De track laten ‘ontgebeuren’ kan dankzij Blockchain niet meer. Je weet waar de lading vandaan komt.”

Volgens Bessems hebben veel bedrijven moeite iets van hun autonomiteit los te laten. Iets wat bij gebruik van Blockchain moet. Op het scherm achter hem verschijnt een tekening onder de kop ‘ No thanks we are too busy!’ Twee Neanderthalers zeulen hun volgestouwde kar met vierkante ‘wielen’ voort. Een derde biedt het duo ronde wielen aan. Maar: geen tijd, te druk. De vergelijking met bedrijven die Blockchain bij voorbaat al afwijzen, is snel gemaakt.

“Blockchain heeft een leercurve nodig om de techniek goed te kunnen begrijpen”, aldus Bessems. “Maar wacht niet te lang. Technologie maakt productiever en creëert een surplus. Blockchain creëert dus tijd in je agenda. De Spaanse Santander-bank gebruikt al onderdelen van de technologie. En laten we wel zijn, eeuwen geleden werden de eerste boekdrukkers geïntimideerd, omdat de monniken – die tot dan toe die boeken met de hand schreven – hun werk dreigden te verliezen. Daarom duurt de algemene acceptatie Blockchain ook nog wel eventjes…”.

Na Bessems staat Filis Boumeester van Rabobank voor de zaal. De Global Head van RaboResearch Food & Agribusiness spreekt over ‘Banking for food’, als strategisch onderdeel van de Growing a Better World Together missie.

“Hoe gaat de wereld om met de beperkte voorraden voedsel?“ richt Boumeester het woord tot de zaal. “In 2050 wonen er 9 tot 10 miljard mensen. En dat betekent uitdagingen: de geschikte en beschikbare landbouwgronden zijn elders gesitueerd dan waar de populatiegroei plaatsvindt. Wij als bank willen een betere wereld. Maar dat kunnen we niet alleen. Hoe ga je om met armoede, met water, met waste? We gaan niet als een dominee door de wereld. Maar we denken wel na over strategie, overe investeringen. Tachtig analisten kijken naar wat er waar gebeurt. Van veld naar vork. Rabobank levert haar bijdrage aan plattelandsontwikkeling. Wij brengen kleine starters in contact met developers. De CO2 footprint verkleinen, het watergebruik verlagen, hoe kan het slimmer? We werken samen met de Verenigde Naties, met  NGO’s. 

Volgens Boumeester staat voedselverspilling daarbij op het netvlies. Dertig tot veertig procent van ons wereldwijde voedsel gaat ergens in de keten verloren. “Iedereen kiest in de supermarkt die mooiste banaan, die mooie tomaat.” De minder mooie exemplaren verdwijnen, worden vernietigd. “En dan is daarvoor al iets gebeurd waar we überhaupt geen zicht op hebben”, doelt Boumeester op gedumpt eten. “Daar is nog een slag te maken.”

Op welk gebied dat volgens de Rabo-bank ook nog kan: Terwijl  800 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben, zijn er óók 2 miljard wereldburgers met overgewicht. ”Daar ligt een uitdaging in. Ook gezien de discussie over onze hoge gezondheidskosten. Kennis delen, dat doen wij met Banking for Food.”

En tegenstellingen neutraliseren. “Dierenwelzijn, hoog op de agenda van de consument. Liever uitloopkippen dan legbatterijen. “Heel mooi natuurlijk, maar als je kippen naar buiten stuurt, groeit de fijnstof uitstoot.” En, om nog even terug te komen op die tomaat: “Consumeren we er eentje uit zonnig Spanje of nemen we toch dat Nederlandse exemplaar, dat pas na gebruik van heel veel elektriciteit kon gedijen… Waarvoor kies je?”

 

>> Bekijk alle foto’s van deze FM Club hier. 

Interessant voor u als Finance Professional:  

 

1. Ontmoet Finance Executives op inspirerende events:
FM Club Forum | Onderhandelen op 19 september
Financial Systems 2018 op 4 oktober, De Loods, Nijkerk
FM Club Forum | Big Data op 7 november
FM Dag op 14 november, 1931 Congrescentrum Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Bent u de volgende Post HBO erkende Certified Business Controller? Word een succesvolle business controller in 6 maanden.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.


Gerelateerde artikelen voor financials

06-09-2021 10:11

Bij email compromise-fraude wordt de identiteit van een topman binnen een bedrijf als het ware gekaa...

06-09-2021 09:42

In 'Als het er echt om gaat' bespreekt Wimjan Bos verschillende visies op risicomanagement.

06-09-2021 09:35

Effectief risico's beheersen doe je in de diepte: door controle en audit, in drie lijnen. Hoe en waa...

06-09-2021 09:19

De slager moet zeker wél zijn eigen vlees keuren: misvattingen over risicomanagement.

29-07-2021 07:27

Goed personeel vinden en binden hoort ook op de radar van de controller.

29-07-2021 07:21

Voorbereiden op het einde van de coronacrisis, stap 1: liquiditeit op orde.

29-07-2021 07:18

Risico’s bij het herstarten van de economie zijn er genoeg. Ben je daar als financial al alert op?

07-07-2021 13:44

Wat houdt je als leider staande in alle hectiek van vandaag? Moed en lef zijn essentieel, bleek tijd...

07-07-2021 11:54

Waarom floreren sommige ideeën van meet af aan, terwijl andere razendsnel ter ziele gaan? Verbeter d...

07-07-2021 11:23

Zes tips om je invloed te vergroten door effectief stakeholdermanagement.

01-07-2021 14:31

Sijthoff Media heeft het cursusaanbod NBA Opleidingen overgenomen van de Koninklijke Nederlandse Ber...

11-06-2021 10:02

De rol van Power BI, nieuwe features en andere ontwikkelingen in het favoriete gereedschap van finan...