1. Home
  2. Artikelen
  3. GAAP vs IFRS

GAAP vs IFRS


IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.

GAAP vs IFRS

Door Bouko de Groot

Het grootste onderscheid is uiteraard dat het om twee verschillende jurisdicties gaat. US GAAP, United States Generally Accepted Accounting Principles, geldt voor bedrijven die statutair in de VS zijn gevestigd. IFRS, International Financial Reporting Standards, is in de EU verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en wordt in de rest van de wereld hoe langer hoe meer toegepast.

What if vs What is

“Het belangrijkste verschil is dat beide een volkomen andere manier van waardebepaling gebruiken. In de EU kijkt men bijvoorbeeld naar de reëele waarde van een bedrijf. In de VS is men daar juist bang voor,” zegt Stefan Betting, die financiële professionals traint over dit onderwerp. “Die waarde is immers moeilijk vast te stellen. Daarom gaan ze in de VS vooral uit van de kostprijs. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom in de VS de beurswaarde van bedrijven zo veel hoger is dan in Europa.” Verder ga je met al die spraakmakende rechtzaken in het nieuws al snel denken dat de VS goed gereguleerd is. “En dat is ook zo, voor beursgenoteerde bedrijven, daar zijn heel veel regels voor. Voor alle andere bedrijven daarentegen juist niet,” waarschuwt Betting.

IFRS is er vooral op gericht om heel praktisch te zijn. GAAP is echter vooral gericht op de details. “Er zijn in GAAP grote verschillen per industrie. Dus het eerste wat je moet doen is kijken welke speciale regels er voor jouw industrie gelden. Voor een leek is dat best moeilijk. Voor accountants niet: die hebben gewoon lange checklists per industrie, met ja/nee vragen of iets al dan niet kan. In de VS is het echt ‘comply or die’. Starters in de VS schrikken zich dan ook een hoedje. Zo moet je in de VS alleen al acht pagina’s invullen over de risico’s die je bedrijf loopt. En dat gaat heel veel verder dan men in de EU realistisch vindt.” Dat is een ander angstpunt in de VS: non-disclosure. Betting bedrukt dan ook om er altijd een advocaat bij te halen.

The devil is in the detail

Er zijn ook vreemde verschillen. Betting weet al snel een voorbeeld: “Stel dat door externe factoren de waarde van je pand omlaag gaat, dan kun je dat zowel in de VS als in de EU afboeken. So far, so good. Maar als een paar jaar later die externe factor verdwijnt en dus je pand weer meer waard wordt, dan staat de wetgeving in de VS niet toe om de waarde weer omhoog te halen!”

Praktisch inzicht in IFRS & US GAAP

24 PE | US GAAP Expert | 19 en 26 mei, 2 juni
7 PE | IFRS Essentials | 27 mei
7 PE | IFRS Advanced | 28 mei

Bekijk aanbod op AlexvanGroningen.nl

Een ander belangrijk verschil dat nergens met koeienletters staat geschreven is hoe je met claims omgaat. “Onder IFRS boek je de schade af, als er een kans van 50 procent of meer is dat de claim succes heeft. In de VS echter doet men dat pas bij een kans van 70 procent of hoger, omdat het nog steeds niet echt zeker is. Pas bij overnames dus op, dat je niet voor zulke verrassingen komt te staan.”

Van EU naar VS: tips

De drie belangrijkste zaken om rekening mee te houden als iemand vanuit de EU actief wil worden in de VS, zijn volgens Betting:

1- Houdt de literatuur en wetgeving goed bij

“Er zijn erg veel updates, vergeleken met IFRS wel tien keer meer. Sommige van die updates zijn 700 bladzijden lang, bij elkaar zijn er drie tot vier duizend bladzijden aan updates per jaar! Sommige daarvan zijn direct van toepassing. Het probleem is dus vooral: heb je voldoende tijd en expertise om dat allemaal bij te houden en te begrijpen?”

2- The devil is in the detail

“Laat je niet gek maken, er zijn best veel overeenkomsten. Ik schat dat GAAP en IFRS maar op zo’n 30 procent  van de dingen echt van elkaar verschillen. Maar die verschillen moet je dus wel weten.”

3- Laagste type waarde

“De VS is conservatief en fiscaal gedreven. Men gaat daar dus altijd voor de allerlaagste waarde.”

Van VS naar EU: tips

De andere kant op, weet Betting ook wat belangrijk is voor die potentiële koper uit de VS, die je bedrijf wel wil overnemen:

a- Reëele waarde

“Stap af van kostprijsdenken en ga naar reëele waarde. Een bijkomend voordeel is dat je dan dichter bij de beurswaarde komt. Het nadeel is dat de uiteindelijke waarde kan afwijken.”

b- Schrijf niet voor

“Bij een overname gaat men vanuit de VS al snel dingen voorschrijven die in de EU helemaal niet mogen. Push down accounting bijvoorbeeld is heel normaal in VS, maar is hier verboden. Dus levert de Nederlandse dochter bij de KvK compleet andere cijfers in, dan bij de moeder in de VS. Probeer dat maar uit te leggen.”

c- IFRS biedt keuzes

“Besef dat IFRS een paraplu is en dat je daarbinnen soms meer keuzes hebt dan onder US GAAP.”

Verschillen zullen er blijven bestaan. Er wordt beter samengewerkt, ja, maar juridisch is en blijft er een verschil tussen de EU en de VS. “Trouwens, dat geldt ook binnen de VS: besef dat het de Verenigde Staten zijn, dus meer dan 50 staten met elk een eigen regering, eigen wetten en eigen belastingen,” benadrukt Betting nog even. “Wat in de ene staat legaal is, kan in de andere illegaal zijn.” Dat is dan weer een overeenkomst met de Europese Unie.

Lees ook:


Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.