1. Home
  2. Artikelen
  3. FM Club Onderhandelen: “Er bestaan geen tegenstanders”

FM Club Onderhandelen: “Er bestaan geen tegenstanders”


Ook voor financials zijn onderhandelingsskills essentieel. Dat bleek uit de hoge opkomst bij FM Club Onderhandelen.

FM Club Onderhandelen: “Er bestaan geen tegenstanders”

Bekijk hier de foto's van FM Club 20 september 2018 bij Adecco Group in Amsterdam.

Onderhandelen in de HR wereld 
“Moet je je juist kwetsbaar of sterk opstellen? Een pokerface laten zien of je kaarten op tafel leggen?” Voor de eerste spreker Peter Huesken (Director General Staffing bij Adecco Group Nederland) draait onderhandelen om binden, boeien en vertrouwen. Voor hem is de centrale vraag bij elke onderhandeling welke kloof je wilt dichten en hoe dat voor de tegenpartij is. In de HR-wereld gaat het natuurlijk vaak om salaris, maar misschien nog wel belangrijker is wat iemands intrinsieke motivatie is. Huesken deelde een aantal persoonlijke lessen die hij in zijn jarenlange ervaring in onderhandelen geleerd heeft.

Een paar jaar terug kreeg Huesken te maken met een belangrijke klant die ontevreden was. Het servicemodel voldeed niet meer en de klant voelde zich niet betrokken. Om de klant te behouden, zette Huesken en zijn team alles op alles. “We moesten ons hele model omgooien en de klant hierin meenemen. Dit was erg lastig voor ons, maar het was de enige manier. De les: neem de andere partij mee in de situatie als die daarom vraagt. Wanneer je vast zit in je eigen ‘hoe’ kom je er niet uit.”

Kwetsbaar opstellen is nodig, maar soms moet je je tanden laten zien. Toen een klant onterecht bleef suggeren dat Adecco hem te veel had laten betalen en tariefverlaging eiste, en niet naar uitleg wilde luisteren, zei Huesken: ‘Of je begrijpt me niet, of je wilt me niet begrijpen’. Vervolgens bleek de klant toch bereid naar de uitleg te luisteren en kwamen ze tot een overeenkomst. 

De laatste gouden regel is op zoek te gaan naar iemands ‘why’. Huesken: “Niemand wil concessies doen op hoofdmotivatoren, dus moet je goed weten wat deze zijn. Als je erin slaagt elkaar echt te leren kennen, is een oplossing heel dichtbij.”

Onderhandelen is mensenwerk
Thomas van der Heijden (trainer onderhandelen bij Alex van Groningen) heeft in zijn carrière vele grote onderhandelingen gedaan. Daar heeft hij veel van geleerd, vooral van zijn eigen fouten. 

Onderhandelen is niet zo moeilijk, stelt Van der Heijden. Je wilt allebei wat; er zijn geen tegenstanders. “Als je goed onderhandelt, wens ik iedereen de beste onderhandelaar van de andere partij toe.”

Wel zijn er een aantal gouden regels. Het eerste wat je nodig hebt is inzicht; inzicht in je eigen gedrag. “Ben jij een onderhandelaar die alleen maar komt halen?” Van der Heijden adviseert de deelnemers om de onzichtbare citruspers thuis te laten. “Gun de andere partij ook wat.”

“We moeten het vooral doen met onbewuste signalen”, stelt de docent, “want slechts zo’n 20 procent van het gedrag is waarneembaar.” Daarom begint elke onderhandeling met de snuffelfase. Hoe lang die duurt is cultuurafhankelijk. Laat dit over aan de ‘thuispartij’. In de snuffelfase bepaal je of je überhaupt met iemand wilt gaan onderhandelen. Wat is het voor iemand? Hoe praat hij of zij? “Het gaat hier niet om de inhoud, maar om het gevoel dat iemand je geeft.”

Als het komt tot onderhandelen, ga je je voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden. “Waar gaat het om en wat wil je er nou precies uit halen? Dat heel duidelijk maken is cruciaal”, aldus Van der Heijden. “Je neemt de volgende drie dingen mee: verwachtingspatroon, tot hoever je wilt gaan en je eerste bod. Wanneer je begint met je eerste bod is dat een psychologisch voordeel. Je hebt je goed voorbereid, kent de markt en weet dus dat het een prima eerste bod is. Iemand die tijdens de onderhandelingen zijn eerste bod gaat bijstellen is niet goed voorbereid.” 

Tot slot, “blijf soft on the person en hard on the matter. Ook al ben je het niet eens met de tegenpartij, blijf netjes en rustig. “En”, besluit de rasonderhandelaar, “blijf jezelf. Verlaag je niet tot dirty tricks. En laat je niet op de kast jagen. Als je het goed doet, is onderhandelen echt een feestje!”

De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel met de FM Club leden.

De volgende editie van FM Club staat in het teken van High Performance en vindt plaats in Utrecht bij Yacht. Meld u hier alvast aan


Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.