1. Home
  2. Artikelen
  3. Financial als trend-leider

Financial als trend-leider


Waarom moet de leidinggevende controller voorop lopen?

Financial als trend-leider

Door Bouko de Groot

Leidinggeven is meer dan de juiste soft skills benutten. Als leider moet de financial professional controller ook voorop lopen bij de basiskennis, het individu en innovatie.

 

Harder

Soft skills zijn belangrijk voor de professional van vandaag, zeker als leidinggevende. Zoveel aandacht riskeert echter dat de broodnodige hard skills te veel genegeerd worden. “De huidige financials zijn te weinig opgeleid in het standaard boekhouden. Daar zie ik wel een probleem,” beaamt Gerton Dekkers. “Als je die zaken niet in de vingers hebt, kun je ook niet goed een risico-analyse maken van je bedrijf. Cijfers moeten leven en meer zijn dan de kleurtjes groen of rood op een dashboard. Door het missen van die basiscompetentie kun je niet verantwoord doorgroeien in je functie,” waarschuwt hij.
 

Individueler

Dekkers is financieel directeur van Beteor, een adviesorganisatie voor onderwijs, industrie en zorg. De organisatie van Dekkers vergt een andere aanpak dan een doorsnee MKB-bedrijf. “Hier is vooral behoefte aan meer individuele afspraken. Het zou uiteraard makkelijker zijn om een uniform beleid voor het hele bedrijf te laten gelden, dat past echter niet zo in onze cultuur. Onze adviseurs en experts hebben ieder hun eigen specialisme en netwerk,” legt hij uit. De onderlinge afhankelijkheid van de organisatie, de experts en de netwerken vergt een meer individuele aanpak om iedereen optimaal te laten functioneren en te ontwikkelen. Zo'n spanningsveld binnen de organisatie vereist creativiteit in het managementteam om de optimale balans te vinden.

Lees ook: Leiderschap, probleem of oplossing?

Nieuwer

Vernieuwing – innovatie – moet wat Dekkers betreft een vast onderwerp zijn voor de leidinggevende controller. “Nieuwe trends brengen immers nieuwe vraagstukken met zich mee. Wij zien dan ook directies en besturen worstelen met de vraag wat het betekent om  innovatie op de agenda te zetten. “Je moet rekening houden met het draagvlak binnen de organisatie, de competenties die je nog nodig gaat hebben, hoe je moet opschalen en wat het gaat kosten. Praten over een innovatie is makkelijk, maar als je het echt succesvol op de agenda wil krijgen moet de hele organisatie overstag!” Binnen Dekkers organisatie werkt daarom een lid van het management team, gespecialiseerd in veranderingsmanagement, nauw samen met een externe innovatiedeskundige.
 

Leider

Dekkers is met de organisatie meegegroeid, waar hij ooit begon als hoofd administratie. Hij hielp destijds met het opzetten van de project- en de administratieve organisatie. “Gedurende die tijd heb ik de aandacht van mijn functie aardig zien verschuiven van een uitvoerende rol, naar een functie waar het accent toch vooral is komen te liggen op sturing geven. Daarbij hebben soft skills een belangrijke rol gekregen. Mijn geluk is dat wij hier coaches en adviseurs in dienst hebben met een specialisme op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Die hebben mij met mijn eigen ontwikkeling erg geholpen.”

Vergroot de effectiviteit van jouw leiderschap

Geef jij leiding aan een team van professionals? Wil je de juiste besluiten nemen en resultaten verbeteren? Dan is het vierdaagse programma Effectief Leiderschap precies wat je zoekt.

Bekijk het programma

Gerelateerde artikelen voor financials

13-04-2021 11:38

De lessen van Joost Gietelink, CFO Enza Zaden, die alweer 4 jaar meeloopt in het innovatieve familie...

13-04-2021 11:32

De Financehub-module ‘Wat is Big Data’ geeft inzicht over de inzet van (big) data binnen bedrijven.

13-04-2021 11:23

CFO TV, de tweede uitzending. Over de overeenkomsten tussen CFO én Formule 1-coureur. Gezamenlijk do...

13-04-2021 11:18

In de allereerste aflevering van CFO TV zijn Paul Verhagen, Ingrid Tigchelaar en Roel Haverland te g...

13-04-2021 10:01

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

08-04-2021 09:18

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

18-03-2021 10:29

Zeker 70 op de 100 fusies en overnames mislukken. Na de transactie moeten tenminste HR en de financi...

17-03-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

17-03-2021 13:55

Als gevolg van Covid zijn veel organisaties in zwaar weer gekomen, waarmee het bestuur met allerlei...

17-03-2021 13:47

Met stip op nummer 1: infectieziekten. Op langere termijn zal klimaatverandering grote impact hebben...

17-03-2021 13:01

Risicomanagement negatief? Zeker niet, maar alleen als risicomanagers naar een geïntegreerde benader...

12-03-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.