1. Home
  2. Artikelen
  3. Financial als trend-leider

Financial als trend-leider


Waarom moet de leidinggevende controller voorop lopen?

Financial als trend-leider

Door Bouko de Groot

Leidinggeven is meer dan de juiste soft skills benutten. Als leider moet de financial professional controller ook voorop lopen bij de basiskennis, het individu en innovatie.

 

Harder

Soft skills zijn belangrijk voor de professional van vandaag, zeker als leidinggevende. Zoveel aandacht riskeert echter dat de broodnodige hard skills te veel genegeerd worden. “De huidige financials zijn te weinig opgeleid in het standaard boekhouden. Daar zie ik wel een probleem,” beaamt Gerton Dekkers. “Als je die zaken niet in de vingers hebt, kun je ook niet goed een risico-analyse maken van je bedrijf. Cijfers moeten leven en meer zijn dan de kleurtjes groen of rood op een dashboard. Door het missen van die basiscompetentie kun je niet verantwoord doorgroeien in je functie,” waarschuwt hij.
 

Individueler

Dekkers is financieel directeur van Beteor, een adviesorganisatie voor onderwijs, industrie en zorg. De organisatie van Dekkers vergt een andere aanpak dan een doorsnee MKB-bedrijf. “Hier is vooral behoefte aan meer individuele afspraken. Het zou uiteraard makkelijker zijn om een uniform beleid voor het hele bedrijf te laten gelden, dat past echter niet zo in onze cultuur. Onze adviseurs en experts hebben ieder hun eigen specialisme en netwerk,” legt hij uit. De onderlinge afhankelijkheid van de organisatie, de experts en de netwerken vergt een meer individuele aanpak om iedereen optimaal te laten functioneren en te ontwikkelen. Zo'n spanningsveld binnen de organisatie vereist creativiteit in het managementteam om de optimale balans te vinden.

Lees ook: Leiderschap, probleem of oplossing?

Nieuwer

Vernieuwing – innovatie – moet wat Dekkers betreft een vast onderwerp zijn voor de leidinggevende controller. “Nieuwe trends brengen immers nieuwe vraagstukken met zich mee. Wij zien dan ook directies en besturen worstelen met de vraag wat het betekent om  innovatie op de agenda te zetten. “Je moet rekening houden met het draagvlak binnen de organisatie, de competenties die je nog nodig gaat hebben, hoe je moet opschalen en wat het gaat kosten. Praten over een innovatie is makkelijk, maar als je het echt succesvol op de agenda wil krijgen moet de hele organisatie overstag!” Binnen Dekkers organisatie werkt daarom een lid van het management team, gespecialiseerd in veranderingsmanagement, nauw samen met een externe innovatiedeskundige.
 

Leider

Dekkers is met de organisatie meegegroeid, waar hij ooit begon als hoofd administratie. Hij hielp destijds met het opzetten van de project- en de administratieve organisatie. “Gedurende die tijd heb ik de aandacht van mijn functie aardig zien verschuiven van een uitvoerende rol, naar een functie waar het accent toch vooral is komen te liggen op sturing geven. Daarbij hebben soft skills een belangrijke rol gekregen. Mijn geluk is dat wij hier coaches en adviseurs in dienst hebben met een specialisme op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Die hebben mij met mijn eigen ontwikkeling erg geholpen.”


Gerelateerde artikelen voor financials

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.