1. Home
  2. Artikelen
  3. Finance-trends: soft skills

Finance-trends: soft skills


2017 is ten einde, 2018 is begonnen. Rond elke jaarwisseling verschijnen er lijstjes met de te verwachten trends voor het nieuwe jaar. Dit jaar kijkt CFO.nl ook eens terug: wat waren de voorspellingen van vorig jaar. Hoe staat het ervoor? Is er vooruitgang of gaat het toch langzamer dan verwacht? Doet finance er al iets mee? Drie experts aan het woord over blockchain, soft skills en de business partner, robotisering en big data.

Finance-trends: soft skills

Over het belang van soft skills en de CFO als business partner is al lang veel te horen binnen de financewereld. De financial moet kunnen verbinden, overtuigen en waar nodig de rug recht houden. Deze soft skills helpen om aansluiting te vinden bij de business en om als business partner op strategisch niveau mee te denken. Boeken financials hierin vooruitgang? 

Financials zijn zich ervan bewust dat deze skills keihard nodig zijn, zeggen de deskundigen. Kees Dubbelboer, voormalig hoofd Corporate Control bij Alliander: “We hebben geen keuze. We moeten deze weg gaan, anders worden we een gemarginaliseerde functie, gespecialiseerd in verslaglegging en informatieverstrekking. Informatie die niet meer interessant gevonden wordt.” 
Volgens Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives, zijn soft skills bij financials “on top of mind”. “De financials waar ik vanuit mijn werk contact mee heb, zijn zich heel bewust dat ze hierop moeten door ontwikkelen.” En daarvoor is volgens hem geen complete metamorfose nodig: “Een finance-professional mag best dat blauw-groene profiel hebben. Maar daar moet wel een vleugje rood doorheen, van wat dominanter gedrag. Er komen nogal wat uitdagingen op de finance professional af, waarbij die een rechte rug moet houden. Hij of zij moet vanuit de eigen discipline blijven redeneren en eigen doelstellingen voorop durven stellen.”

Financials vertellen alle details

Ook Coen Reinders, CFO van TriFinance, denkt dat financials op dit gebied stappen hebben gezet. Maar er is wel meer nodig. “We kunnen beter dan voorheen een verhaal met overtuiging neerzetten en vertellen. Wat we niet goed kunnen is presentaties maken. Het verhaal klopt, maar de vraag is eerder hoe we zaken in een plaatje kunnen vangen, zodat er minder slides nodig zijn en het publiek meer geboeid raakt.” Financials hebben volgens Reinders vaak nog het probleem alle details te willen vertellen: “Daar moeten we vanaf.” Volgens de CFO gaat het in eerste instantie erom het verhaal op een rijtje te krijgen. De kernvraag is vervolgens hoe je dit verhaal gaat vertellen. “Die laatste stap maken we vaak niet. Het gevolg is dat we in details verzanden. En daar zit niemand op te wachten.”

Business controller of niet?

Veranderingen blijven dus nodig, maar Dubbelboer benadrukt dat dit wel iets van mensen vraagt: “Niet alle financials die we nu kennen zijn geschikt om een omslag te maken. Veel mensen noemen zich business controller, maar zitten het liefste achter de computer om spreadsheets te maken. Ze hebben niet de binding met de business die je wel nodig hebt. Je moet van nature naar de business willen gaan en er je verhaal kunnen houden. Dat zijn andere zaken dan waar de financial de afgelopen 50 jaar mee bezig is geweest.”  

Daarom is het volgens Dubbelboer van groot belang dat bedrijven aan ‘skillpool-management’ doen. Duidelijk moet zijn welke kwaliteiten er nu en in de toekomst nodig zijn. En daar moeten leiders op anticiperen. “Denk bijvoorbeeld aan trainee-programma’s waarin mensen binnengehaald worden die de kant van de business op willen. Je moet de instroom, doorstroom en uitstroom van mensen gaan managen, in plaats van dat aan de omstandigheden over te laten.” 

Te veel business partner?

Allmers vindt juist dat we in de discussie over de business partner zijn doorgeslagen, waardoor er nog maar weinig aandacht is voor de boekhoudkundige kant van het vak: “We hebben al jarenlang de mond vol van de controller die moet werken als business partner. Hij moet van alles kunnen. Maar inmiddels is de business controller die ook kan boekhouden op de arbeidsmarkt een schaars goed geworden. Mensen komen van universiteiten af en stromen in als (junior) business controller, maar hebben nooit ervaring opgedaan met boekhouding. Ik vind dat we doorgeslagen zijn naar de verkeerde kant. Het is van groot belang dat mensen leren in journaalposten te denken. Dus laat deze mensen eerst eens simpel dit soort posten opmaken en dan pas een stap maken richting een verbindende rol.”

Alle artikelen in deze serie:
Finance-trends: Blockchain
Finance-trends: Soft skills
Finance-trends: Robotisering
-Finance-trends: Big data

 


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...

'Organisaties niet goed voorbereid op ransomware'

15-04-2020 09:30

Organisaties lopen flink risico om geraakt te worden door ransomware én de impact kan dan groot zijn...

Scenario-analyse om corona te overleven

14-04-2020 11:40

Het is te laat voor risicomanagement. Analyseer nu scenario's om als organisatie te overleven.

Acquisitie-implementatie

14-04-2020 11:03

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 5. Acquisitie-implementatie: benaderen, onderhandelen, finalis...

#socialdistancing voor accountants: 3 tips

14-04-2020 10:34

In deze blog delen we 3 tips zodat jij doeltreffend kan blijven werken, ook in drukke tijden als dez...

Economie minstens 10 procent kleiner

14-04-2020 10:33

Zelfs bij herstel later dit jaar, krimpt de economie vijf procent.