1. Home
  2. Artikelen
  3. Finance-trends: Blockchain

Finance-trends: Blockchain


2017 is ten einde, 2018 is begonnen. Rond elke jaarwisseling verschijnen er lijstjes met de te verwachten trends voor het nieuwe jaar. Dit jaar kijkt CFO.nl ook eens terug: wat waren de voorspellingen van vorig jaar. Hoe staat het ervoor? Is er vooruitgang of gaat het  toch langzamer dan verwacht? Doet finance er al iets mee? Drie experts aan het woord over blockchain, soft skills en de business partner, robotisering en big data.

Finance-trends: Blockchain

Vandaag: blockchain, al tijden een buzzword. 2017 was het jaar waarin er volop aandacht was voor bitcoin, de cryptomunt die gebruik maakt van de blockchaintechnologie. De koers steeg tot recordhoogte. En de bitcoin is lang niet de enige cryptocurrency. Hebben we te maken met een doorbraak van blockchain? En wat doet finance ermee?

Van de vier is dit de trend waarover nog veel onduidelijkheid over de impact bestaat. Er is wel optimisme. “Ik denk dat het inmiddels keihard gaat en dat deze ontwikkeling niet meer te stoppen is”, zegt Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives over blockchain. Allmers ziet de voorbeelden in de dagelijkse praktijk: “Multinationals als Shell en KLM laten zich adviseren door een jongen van 21 die specialist is op dit gebied. Bij KLM was men in eerste instantie sceptisch, men zag het als een proefproject. Inmiddels is er gekozen voor een jaar verlenging. Corporates gaan er dus duidelijk al mee aan de slag. Ze zien dat de trend zich door ontwikkelt en dat deze kansen biedt.”

Ook ziet Allmers dat er een generatie aankomt, die digitale valuta als blockchain al heeft omarmd: “Er gaat een enorme generatiekloof ontstaan. Ik ben zelf 51 jaar oud, en moet veel moeite doen om dit soort ontwikkelingen te begrijpen.”    

Weinig beweging

Maar de verwachting is wel dat het nog wel even gaat duren voordat de technologie op grote schaal gebruikt gaat worden. Coen Reinders, CFO van TriFinance, ziet vooral perspectief op lange termijn. “Het is absoluut de toekomst, de technologie is veelbelovend. Maar ik zie binnen finance nog maar weinig beweging. Ik schat dat er pas over een jaar of drie tot vijf echte ontwikkelingen te zien zijn.” De reden hiervoor is dat men nog onvoldoende de toepassingen ziet binnen finance, zegt de CFO. “Ik heb direct een beeld bij hoe blockchain de notaris overbodig maakt. Bij finance heb ik dat beeld minder. Ook het komend jaar verwacht ik hier nog niet veel van.”

Ook Kees Dubbelboer, voormalig hoofd Corporate Control bij Alliander, beaamt de onduidelijkheid rond de toepassingen van blockchain en zegt het nog steeds als een buzzword te zien. “Het is me nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze technologie kunnen zijn of wat de effecten hiervan zijn binnen de financiële functie. Bedrijven experimenteren, maar het is nog erg pril. Ik begrijp dat het een ingrijpende technologie kan zijn, maar toepassing is nog erg ver weg.”

Vertrouwen

Hierbij speelt een rol dat het nu eenmaal tijd kost voordat mensen aan een nieuwe technologie gewend zijn en ermee gaan werken, zegt Dubbelboer: “Het draait niet alleen om de beschikbare mogelijkheden, maar ook om vertrouwen. Voordat organisaties hiermee aan de slag gaan, moet er vertrouwen bestaan in de technologie, in dataveiligheid, maar ook vertrouwen tussen de partijen onderling die hiermee gaan werken.” 

Juist dat vertrouwen stond ook centraal in de kritische geluiden, die er naast berichten over de koersstijgingen van de bitcoin te horen waren. Allmers is zich bewust van de kanttekeningen, maar is positief over de bredere trend: “De koers van blockchain is door het plafond gegaan. Er wordt veel over gezegd en geschreven. Het kan inderdaad een luchtbel zijn, er kan iets vreselijks gebeuren zoals een hack, cybersecurity speelt een rol. Maar zeker is dat het gaat om een ontwikkeling die niet meer te stoppen is.”

Goed nieuws CFO

Ook heeft hij op dit gebied nog goed nieuws voor de CFO: “Ik zit regelmatig om tafel met ondernemers van begin twintig van fintechbedrijven. Zij zoeken een CFO. Het goede nieuws voor financials is dat deze vooruitstrevende mensen dus graag iemand aan boord hebben die gepokt en gemazeld is in het finance-vak en de regels kent.” 

Alle artikelen in deze serie:
Finance-trends: Soft skills
Finance-trends: Robotisering
-Finance-trends: Big data

Finance-trends: Blockchain


 


Gerelateerde artikelen

Sijthoff Media neemt Alex van Groningen over

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...