1. Home
  2. Artikelen
  3. Finance: stap terug of vooruit?

Finance: stap terug of vooruit?


Iedereen die nu in een klassieke finance functie zit, moet zich afvragen: wat nu?

Finance: stap terug of vooruit?

Een serie blogs over HR uitdagingen.

BLOG – De rol van finance professionals is ingrijpend aan het veranderen. In vacatureteksten staan nog steeds alle ‘oude’ taken die een CFO of controller moet uitvoeren, maar het pakket met functie eisen heeft de neiging om naar alle kanten uit te dijen. We noemen er vier. Soms wordt een finance manager gevraagd die ook HR erbij doet en ook daarvan het nodige dient te weten. Soms wordt je verantwoordelijk voor de invoering van een ERP-systeem en dan ben je een halve ICT’er, een halve data-analist en een hele projectmanager. En graag een goede, want de helft van de ERP-implementaties mislukt.

Door Ben Rogmans. Hij is directeur van Arbeidsmarktkansen.nl en partner bij Intelligence Group. Hij adviseert organisaties bij SPP en is auteur van het boek 'Geen Paniek! Maar ook jouw baan gaat er aan'.

Verder worden finance functies verzwaard met business intelligence en/of data-science. Tot slot tref je veel brede finance functies aan, waarbij de financieel manager als lid van multidisciplinaire teams op allerlei plekken de bedrijfsprocessen moet verbeteren. En daarvoor moet je een teamworker zijn, goed kunnen communiceren en voorbij de cijfers kunnen kijken. Niet meteen de eigenschappen die de 'oude' finance professionals van nature hadden.

Wie van de vier?

Iedereen die nu in een klassieke finance functie zit, moet zich dus afvragen waar hij/zij heen wil. Dat de functie breder wordt staat vast. Je moet dus goed kijken over welke skills en competenties je beschikt, wat je eventueel nog bij zou willen leren en of je de kant op wilt van de HR, ERP/SAP, datascience of projectmanagement. Dat hoeft niet van de ene dag op de andere, maar als je niets doet zul je merken dat je functie gaandeweg wordt uitgehold. Dat er taken verdwijnen naar systemen, data-mensen en andere managers. En dat er steeds minder emplooi is voor de mensen die in alle stilte heel goed kunnen optellen en aftrekken (of de manager zijn van dat soort mensen) en die de uitkomst daarvan overdragen aan anderen die de analyse doen en waarde creëren voor het bedrijf.

Inhoudelijk gaat het dus vier kanten op: finance met HR, finance met ICT, finance met data science, of finance met business intelligence. En binnen die vier richtingen spelen soft skills en projectmanagement een grote rol. Je zult immers in multidisciplinaire teams de vertaling moeten maken van cijfers naar informatie naar actie op de werkvloer. Veel financials hebben die stap allang gezet, velen zitten nog steeds met een dichte deur in hun beeldscherm naar getallen te sturen. Die laatsten moeten morgen eens in de spiegel kijken en zich afvragen hoe hun toekomst eruit ziet.

Blogs in deze serie:


Gerelateerde artikelen voor financials

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.