1. Home
  2. Artikelen
  3. De voordelen van e-learning

De voordelen van e-learning


Vanwege de Coronamaatregelen zit u waarschijnlijk de komende tijd veel binnen. Hoe houdt u dan uw kennis en vaardigheden op peil?

De voordelen van e-learning

Een online leeromgeving kan dé oplossing zijn om, thuis vanuit uw luie stoel, uw kennis en vaardigheden op peil te houden. Er zijn heel wat interactieve cursussen waarbij allerlei technieken worden ingezet om de cursist een ervaring te geven en hem te motiveren om de cursus af te ronden. Is het iets voor jou?

Wat zijn de voordelen van e-learning? 

De belangrijkste voordelen op een rij:
•    Flexibiliteit: je leert tijd- en plaats onafhankelijk. Er is 24 uur en zeven dagen per week toegang tot de leeromgeving. Je hoeft dus niet meer op tijdstip X bij locatie Y te zijn. 
•    Besparing tijd: Als cursist bespaar je al tijd: je hebt geen reistijd meer. Ook kun je de hoofdstukken in de e-learning overslaan die je al kent.  Voor werkgevers is het door e-learning mogelijk om veel mensen in een relatief korte periode te trainen. Daarbij weet hij dat alle medewerkers dezelfde content aangeboden krijgen en is de inhoud van e-learning ook relatief snel aan te passen. 
•    Didactisch: door e-learning is het mogelijk om je met experts en bronnen verder te helpen, waar je anders veel moeilijker toegang toe hebt. Ook kan er beter ingespeeld worden op de verschillende leerdoelen en leerstijlen van cursisten.
•    Vastleggen vorderingen: in de leeromgeving wordt automatisch bijgehouden wat de cursist doet in de cursus, tot hoever hij komt, wat voor cijfers hij voor de toets haalt en waar hij eventueel afhaakt in de e-learning en toets. 

Zijn er nadelen?

Als er zoveel voordelen zijn, bestaan er dan wel nadelen? Jazeker. 
•    Natuurlijk mis je door het volgen van e-learning het contact met andere cursisten en leer je niet van elkaar. 
•    Ook zijn er nog veel e-learnings die het niveau van het gedigitaliseerde boek niet ontstegen zijn, waardoor ze saai en vervelend zijn. Sommige e-learnings stellen teleur, omdat de inhoud en vorm niet past bij de verwachtingen die je vooraf had. 
•    Een ander veel gezien probleem is dat e-learning te veel uitweidt over zaken, waardoor het veel content bevat die niet relevant is. Het gevolg is dat het doornemen van de e-learning toch meer tijd kost dan nodig is. Makers van e-learning dienen zich te houden aan het adagium ‘e-learning is de Kunst van het Weglaten’. Doen ze dit niet dan word je als cursist niet op een leuke afwisselende manier meegenomen op de online leerreis.
 

Ongelimiteerd online leren: Nu met 25% korting

Wil jij in eigen tempo en vanuit huis jouw finance kennis bijspijkeren? Profiteer dan van een jaar onbeperkt toegang tot FinanceHub.nl Premium. Vergroot je kennis met 1000+ uur aan onmisbare E-learnings, podcasts en artikelen.

Nu met 25% korting

Het Nieuwe Leren
Leren is zo oud als de weg naar Rome. Tot het jaar 2000 was de manier waarop we leerden ook oud: er was weinig variatie mogelijk als je iets wilde leren. Altijd was het dat je boeken moest doorwurmen of naar een trainer of docent luisteren. Dat luisteren gebeurde altijd tijdens een bijeenkomst op een fysieke locatie, waarvoor je soms uren reisde naar de andere kant van het land. Als de omstandigheden niet goed waren, wist je de dag na de bijeenkomst niet meer wat je had geleerd. Leren was niet effectief en werd daarom door veel mensen gezien als ‘een moetje’. Sinds de opkomst van internet in 2000 is er een evolutie in leren te zien, waardoor er steeds meer manieren bijkomen om te leren. Deze evolutie wordt Het Nieuwe Leren genoemd.

Hoe kun je e-learning het beste inzetten voor jezelf?

Ondanks de nadelen is en blijft e-learning een zeer efficiënte manier van leren. Wil je snel jezelf bijspijkeren, dan is e-learning ideaal. Goede e-learning gericht op vakbekwaamheid levert zonder al te veel gedoe Permanente Educatiepunten op. Mijn tip: kijk vooral naar wat je wilt leren en hoe je wilt leren. Snel en efficiënt leren kan met e-learning. Je kunt ook na het afronden van de online cursus de tijd nemen om interessante stukjes te herhalen. Maar wil je leren van anderen, dan is het volgen van een e-learning niet geschikt. Bekijk dan of e-learning in combinatie met klassikale training (blended learning) beter past. 

Hoe zet je e-learning in voor je bedrijf?

Mocht je snel en veel mensen tegelijkertijd willen opleiden dan is e-learning ideaal. Als je daarnaast een rapportage nodig hebt van wie de cursus heeft afgerond, dan is de registratie uit het Leer Management Systeem onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van e-learning voor het informeren van werknemers over veranderingen in wetgeving en wat dit van ze eist. Het maken van e-learning vereist expertise op het onderwerp, op didactiek én het goed gebruiken van de auteur tool voor e-learning. Daarbij heb je vaak de keuze om e-learning zelf te maken, te laten maken of om standaard e-learning te kopen. De beste tip die ik je daarvoor kan geven is om de verschillende vormen te vergelijken en uit te laten testen door de doelgroep. Laat vooral niet de expert op Excel een online training Excel voor Dummy’s beoordelen: hij is bij voorbaat niet geschikt hiervoor omdat hij niet weet hoe hij zelf als dummy Excel leerde. Dit wordt de Vloek van Kennis genoemd.

In deze serie legt microlearning expert Helma van den Berg van Let’s Learn! de verschillende nieuwe vormen van leren uit.  Van den Berg heeft de evolutie van online leren nauwgezet gevolgd en is met haar bedrijf Let’s Learn! het eerste bedrijf in Nederland dat alleen deze vorm van leren aanbiedt. Van den Berg gelooft dat als bedrijven hun medewerkers iedere dag 3 minuten laten leren ze op een efficiënte manier het juiste leerdoel bereiken én goed inzetbaar blijven als professionals.  Naast de voor- en nadelen van de verschillende leervormen laat ze in deze serie zien wat goede toepassingen zijn van e-learning, blended learning, webinars en microlearning. 

Een voorbeeld van toepassing

Een mooie toepassing van e-learning is de vakgerichte e-learnings waarbij je Permante Educatie punten behaalt op een efficiënte manier, op het moment dat het jou uitkomt. Heb je het over een toepassing van e-learning in de privé situatie dan is het een ideale manier om een vakantietaal even snel op te frissen voordat je vertrekt. 

Ongelimiteerd online leren: Nu met 25% korting

Wil jij in eigen tempo en vanuit huis jouw finance kennis bijspijkeren? Profiteer dan van een jaar onbeperkt toegang tot FinanceHub.nl Premium. Vergroot je kennis met 1000+ uur aan onmisbare E-learnings, podcasts en artikelen.

Nu met 25% korting

Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.