1. Home
  2. Artikelen
  3. De controllessen van corona

De controllessen van corona


De coronacrisis verandert control. Welke lessen hebben we geleerd om het vanaf nu beter te doen?

De controllessen van corona

Controllers moeten het management adviseren hoe de waardecreatie binnen de organisatie kan worden geoptimaliseerd en sommige inzichten zijn sterk veranderd. Wat hebben we geleerd?

Hoe gaat onze maatschappij in het algemeen, en onze bedrijfsvoering in het bijzonder, eruit zien als het stof van het virus en de golven van verandering die dat met zich meebracht neerdaalt over ons bedrijfskundig denken.

 

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance

Les 1: JIC logistiek, Just in Case

Ten eerste zien we dat bedrijven stappen zetten in de logistiek. Daar waar vroeger lean en just in time het adagium waren zien we nu nieuwe ideeën over weerbaarheid en de kwaliteit om klappen op te vangen. Schokken in de aanvoer van noodzakelijke onderdelen hebben de behoefte aan veiligheidsvoorraden, alternatieve leveranciers, meer lokale en regionale business partners doen groeien. Buffers in de supply chain gaan leiden tot hogere kosten van voorraad en productie, maar het risico van stilstand en nee-verkopen wordt erdoor beperkt. Controllers zullen de schade van de afgelopen tijd moeten doorrekenen en werken aan nieuwe algoritmes die risico’s beter incalculeren. Just in Case wordt het nieuwe logistieke thema!

Les 2: nieuwe mediacompetenties

Voortschrijdend inzicht is er ook ten aanzien van het reizen door mensen. Woon-werk verkeer, business meetings, beurzen, congressen, massabijeenkomsten. We blijken best veel online te kunnen. Het werken thuis, vergaderingen via Teams, lessen via Zoom, mondelinge examens via de camera. De tijdsbesparing van het reizen weegt ruimschoots op tegen het missen van het ‘echte’ contact. Daarom zal de nieuwe tijd gepaard gaan met gemixte varianten van online en fysiek. Voor een bespreking van een paar uur hoef je echt niet meer stad en land af te reizen. Natuurlijk is er de behoefte aan ontmoeting maar plan dat zodanig dat er quality time ontstaat en al het overige efficiënt op afstand. De controller zal in zijn rol als adviseur dus meer moeten schakelen bij het gebruik van de diverse media. Nieuwe communicatieve vraagt nieuwe vaardigheden, maar een goede leercurve is ook een verrijking van je competenties.


Online leergang: Controlling in Crisistijd

Veel organisaties worden gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. Dé kans voor jou als controller om de lead te nemen en een brede en centrale rol te vervullen. Ontvang in deze 6-delige online leergang actuele kennis en tools en word een betere controller.

Bekijk het programma

Les 3: duurzaam, maar nu echt

De laatste les is de nieuwe kijk op verduurzaming. Waar maatschappelijk verantwoord ondernemen tot voor de crisis nog vaak een rituele dans met papieren tijgers bleef is er nu wel voldoende bewijs dat duurzaamheid noodzakelijk is voor echte continuïteit. Hoe wij met de natuur omgaan is niet gezond. Het intensieve uitwonen van de aarde laat voortdurend de keerzijde zien. Waarom vliegen voor een paar tientjes, kilo’s knallen voor een paar euro en spullen in het schap waarvan ieder mens kan zien dat die niet voor niets zo goedkoop zijn. Woonomstandigheden van arbeidsmigranten laten zien dat efficiency een prijs heeft. Klimaatveranderingen die leiden tot schaarste van voedsel op de ene plaats en overstromingen op andere plekken. Waar controllers nu nog vooral in dienst staan van productiviteit, efficiency en winstgevendheid zullen de kosten van menselijkheid en behoud van de aarde een grotere rol moeten gaan spelen in onze calculaties. Want duurzaamheid loont op de lange termijn.

Lessen uit corona: ook Control 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor je op een rij gezet.


Gerelateerde artikelen voor financials

24-02-2021 14:22

Het 30-koppige Business Restructuring Services team van PwC wacht een hectisch 2021. Peter Wolterman...

17-02-2021 14:00

Essentieel voor effectief leiderschap, is het vertrouwen dat de leider heeft van de medewerkers. Dat...

17-02-2021 13:52

Antwoorden op de meest veelvoorkomende vragen over liquiditeitsprognoses, al dan niet in Excel, op e...

17-02-2021 13:39

Zo wordt planning en forecasting gedaan in een High Performance Organisatie.

11-02-2021 09:34

De coronacrisis verandert control. Welke lessen hebben we geleerd om het vanaf nu beter te doen?

10-02-2021 11:39

Ivo ten Hoorn, Director Educatie bij Alex van Groningen: “De ambitie is stevig: we willen de Netflix...

03-02-2021 14:21

Een drietal Covid-19-gerelateerde risico’s staan bovenaan in de 10e Allianz Risicobarometer 2021.

03-02-2021 14:15

Het is een tijd van fundamentele veranderingen. Hoe gebruik je strategische dilemma’s als voordeel?

02-02-2021 11:52

In de e-learning module neemt docent Urjan Claassen je mee in de pitfalls bij de integratie van risi...

13-01-2021 10:53

Er zijn maar drie redenen mogelijk die een vergadering zinvol maken.

13-01-2021 10:48

Het is beter zelf je bedrijf op te splitsen dan onder druk van financiers die een ánder (welbegrepen...

13-01-2021 10:22

Naast psychologische veiligheid zijn er vijf zogenaamde 'systemische’ behoeften om een team goed te...