1. Home
  2. Artikelen
  3. Boost your impact! (Jaarcongres Credit Management 2017)

Boost your impact! (Jaarcongres Credit Management 2017)


Ieder jaar brengt Alex van Groningen de belangrijkste creditmanagers van Nederland bij elkaar om te leren van elkaars kennis en ervaringen. De 14de editie vond gisteren 30 november plaats in Naarden met als centraal thema: Boost your impact!

Boost your impact! (Jaarcongres Credit Management 2017)

>> Bekijk hier alle foto's van het Jaarcongres Credit Management 2017
>> Lees hier het interview met Edwin de Buck (ING), winnaar van de Credit Management Award 2017

Tijdens speciale ‘boost your impact’ sessies discussieerden de deelnemers in steeds wisselende groepen over hoe zij de invloed in hun bedrijf managen. Hieruit kwamen de nodige inzichten, zoals: 

● Communicatie is key: een credit manager maakt impact als hij zijn verhaal op zo’n manier voor het voetlicht van (sales) collega’s weet te brengen dat het blijft hangen. Visualisatie, herhaling en een krachtige boodschap zijn hierbij cruciaal. 

● Support van de top. Als je geen support krijgt vanuit de directie ben je een tandeloze tijger. Sales mensen moeten weten dat er gevolgen zijn als ze irreële betaalafspraken maken of op een andere manier de cashflows verstoren. 

● Informatie is cruciaal voor de credit manager om impact te kunnen hebben. Welke klanten betalen op tijd en welke niet? Wat kenmerkt deze groepen? Wat zit er achter de non-betaling? Een credit manager moet hierin segmenteren. Met de verzamelde business intelligence kunnen de juiste beslissingen over betalingscondities en opvolgingsacties worden gemaakt. 

● Processen moeten zo strak mogelijk zijn ingericht. Wanneer ga je manen? Wanneer ga je stoppen met leveren? Wanneer ga je incasso openen? Het mag nooit afhangen van de situatie, maar moet zo strak mogelijk zijn ingericht.

Na de discussies vond een receptie en diner plaats waar ook de Credit management Award 2017 werd uitgereikt. Maar eerst kwam er een speciale dinergast. Joseph Oubelkas zat 1637 dagen onschuldig vast in een Marokkaanse gevangenis en vertelt de creditmanagers een inspirerend verhaal over de kracht van de geest. 

Vrij als een vogel
In 2004 belandt Joseph Oubelkas onschuldig achter de tralies in een Marokkaanse gevangenis. Overvolle en smerige cellen, vies eten, bendes, vechtpartijen: de omstandigheden zijn verschrikkelijk. Juist dan leert Oubelkas een belangrijke levensles. “Ze kunnen m’n lichaam opsluiten, maar mijn geest is altijd vrij. Ik bepaal.” 

Ondanks dat hij onterecht vast zit, besluit hij er wat van te maken. Hij leert de taal, geeft Engelse les, helpt de bewakers, geeft sportles, gaat vertalen, leert ook nog eens Spaans en start op de binnenplaats zelfs een eigen bloementuin. Of je je doelen realiseert is volgens Oubelkas maar van één ding afhankelijk: je houding. “Je bent sterker dan je denkt. Als je iets wilt en je gelooft erin, dan lukt het ook. Focus, neem verantwoordelijkheid, bepaal je doelen en behaal ze.” 

Na dit inspirerende verhaal – dat duidelijk impact heeft gehad op de creditmanagers – is het tijd voor de uitreiking van de creditmanagement award. 

And the winner is … (tromgeroffel): Edwin de Buck van ING! (lees hier de motivatie van de jury)

Tom Bosman, FM Community Manager bij Alex van Groningen, sluit de dag af. “Als eindverantwoordelijke voor Credit Management draag je een zware verantwoordelijkheid; je zet je in voor de kwaliteit van de kasstromen en de financiële risico’s die daarmee gepaard gaan. Tegelijkertijd moet je oog hebben voor een efficiënte creditmanagement organisatie en koester je belangrijke klantrelaties.

Succesvolle Credit Managers weten de verbinding te leggen tussen de belangen van Sales, Finance en Customer Service. Zij hebben het talent om de organisatie te betrekken bij de doelstellingen van Credit Management. Dit vraagt om diplomatie, procesdenken, sterk leiderschap en vooral het vermogen mensen mee te krijgen met jouw verhaal zodat de organisatie begrijpt wat je wilt bereiken en hoe een ieder daaraan kan bijdragen.

“Wanneer je deze eigenschappen succesvol weet te hanteren kun je meer invloed uitoefenen en kan Credit Management een zeer positieve impact geven op de onderneming. Het nóg meer vergroten van de impact en het onderstrepen van de bijdragen van credit management aan de organisatie. Houd dit in uw hoofd en doe u best het komende jaar! We zien u graag terug in 2018!”  


Gerelateerde artikelen

5 stappen in Power BI (3) Visualisaties

02-06-2020 12:40

Best practices voor visualisaties: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

5 stappen in Power BI (2) Modelleren en berekenen

29-05-2020 11:23

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

De echte waarde van Power BI

29-05-2020 11:19

Je wilt bij BI-projecten zo snel mogelijk naar de niveaus delen en visualiseren, waar de waardecreat...

Visualiseren, de kunst van het verleiden (1)

29-05-2020 11:16

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 1: de rol van hiërarchieën.

Visualiseren, de kunst van het verleiden (2)

29-05-2020 07:42

Visualiseren in Excel en Power BI, deel 2: schakelen tussen hiërarchieën.

5 stappen in Power BI

15-05-2020 13:00

Webinar van Excel MVP Tony de Jonker ontsluit de geheimen van Power BI (1)

De 8 do's en 8 don'ts bij een doorstart

15-05-2020 12:09

Wordt er in uw bedrijf een doorstart overwogen of voorbereid? Dan is het verstandig onderstaande vui...

Betere rapportages met Excel en Power BI

08-05-2020 10:56

Excel MVP Tony de Jonker's tips om met Excel en Power BI uw financiële rapportages te versnellen en...

Supermarkten in Control

15-04-2020 11:54

Supermarkten zijn het nieuwe rolmodel van de anderhalvemeter economie. Wanneer voor duurzaamheid?

Vergroot uw kennis, online en ook weer klassikaal

15-04-2020 11:54

Uw veiligheid staat voorop. Alle cursussen zijn 100% Coronaproof. Indien een leslocatie gesloten is,...

Veel horecabedrijven in de problemen bij terugbeta...

15-04-2020 11:52

Veel bedrijven komen ondanks overheidsmaatregelen in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet va...

Coronacrisis mag geen schuldencrisis worden

15-04-2020 11:33

"Alleen samen kunnen we de financiële schade beperken." Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeu...