1. Home
  2. Artikelen
  3. Blockchainkennis is jouw toekomstpolis

Blockchainkennis is jouw toekomstpolis


BLOG - Blockchain maakt een neutrale administratie mogelijk, zonder mensen.

Blockchainkennis is jouw toekomstpolis

Blockchain gaat over geld, transparantie en privacy, maar vooral over vertrouwen. Blockchain is digitaal vertrouwen. In principe vertrouwt niemand elkaar, zeker niet als het om geld of waarde gaat. Iedereen houdt een eigen boekhouding bij. Dat kan zijn via een computer, op papier of gewoon in je hoofd.

Herman Nekkers is directeur bij Fedaia, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in blockchain. De komende maanden gaat hij dieper in op toepassingen voor financials. 

Ga maar na, als jij na een avondje stappen met je beste vriend een tikkie krijgt reken je ook even snel na of het bedrag wel klopt. Niemand die ongezien op ‘OK’ drukt. We controleren elkaar voortdurend. En in de zakelijke wereld gebeurt dat in het groot. En daar is ook alle reden voor, want zolang mensen in het proces betrokken zijn kan er van alles misgaan. Mensen vergeten dingen, maken per ongeluk fouten, hebben tegenstrijdige belangen, plegen fraude, raken vermoeid en hebben emoties. Allemaal redenen waarom de uitkomst anders kan zijn dan verwacht.

Accountants controleren

Dus houden we allemaal onze eigen administratie bij en met contracten zorgen we ervoor dat die op elkaar worden aangesloten. Juristen en notarissen stellen ze op en accountants controleren dit dan weer. Banken zorgen voor waarde-overdracht en verzekeraars voor het afdekken van de risico’s. De vertrouwensindustrie is een van de grootste bedrijfstakken ter wereld.
Maar stel dat drie partijen in een keten, de leverancier, transporteur en afnemer de handen ineen slaan en besluiten om één centrale administratie aan te leggen. In de oude wereld heb je twee keuzes. Je kunt dit doen bij een van de partijen. Maar dat betekent dat deze partij de baas is van de keten. Dat werkt niet, vanwege de vertrouwensvraag. Of je richt een neutrale organisatie op die tot doel heeft de administratie in de keten te organiseren. Probleem is dat de partijen deze partij weer moeten vertrouwen. Is niet heel efficiënt.

Algoritmes zorgen voor de integriteit

Nu komt blockchain om de hoek kijken. Hiermee wordt het mogelijk een neutrale administratie in te richten zonder mensen. Waar computeralgoritmes zorgen voor de integriteit. Waar alle partijen evenveel rechten hebben, niemand de baas is en waar data niet meer veranderd kan worden zodra het is ingevoerd. Geen persoon of organisatie die de macht heeft gegevens te veranderen. En iedereen met toegang kan continu de data bekijken. De blockchain wordt als het ware een verlengstuk van de administraties van de consortiumpartijen. Desgewenst kunnen de belastingdienst of toezichthouder meekijken.
De staat van blockchain op dit moment is vergelijkbaar met die van internet begin jaren negentig. Er is nog heel veel onzeker, maar drie dingen weet ik wel: de impact van blockchain zal groter zijn dan die van internet, niemand heeft nog een goed idee van hoe de blockchainwereld eruit gaat zien en de veranderingen zullen sneller gaan dan ooit tevoren. Hoe beïnvloedt dit het werk van de financieel specialist? Denk aan de komst van cryptocurrencies: dit is geen veredeld monopolygeld, maar niet minder dan een compleet nieuw financieel stelsel.
Denk aan smart contracts, waarmee processen uitgevoerd kunnen worden zonder tussenkomst van een tussenpartij. Denk aan triple entry accounting. Dit is helemaal huge! Hierbij liggen de transactiegegevens (de bonnetjes) vast op een neutrale omgeving die iedereen continu kan inzien. Waarom zou je nog een jaarrekening opmaken? Maar ook de business van je klanten gaat veranderen. Er is geen industrie te bedenken die niet geraakt kan worden door blockchain.

'Ik wil ook iets'

Waarschijnlijk werpt dit vragen op. Misschien denk je wel dat je zelf straks geen werk meer hebt of dat je werk gaat veranderen. Dat zijn terechte vragen en twijfels. Maar er gebeurt zo enorm veel. Als ik dit in mijn dagelijkse praktijk vertel krijg ik direct de opmerking 'Ik wil ook iets doen met blockchain'. Mijn antwoord is: ga niet direct aan de slag met een toepassing, dat heeft helemaal nog geen zin. Maar investeer vooral in kennis.
Blockchainkennis is jouw verzekering voor de toekomst. Wie nu niet begint met kennis vergaren, mist straks de boot. Morgen doe je nog steeds wat je gisteren ook deed en over een half jaar ook nog. Maar binnen drie jaar krijgt elke financieel specialist met blockchain te maken. Wie geen idee heeft wat het betekent ziet zijn potentiële klant naar de concurrent verdwijnen die het wel snapt. Ik wens elke financial nu al basiskennis blockchain toe.”

 


Gerelateerde artikelen

Vier pijlers voor betere besluiten

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

5 stappen in Power BI: Stap 2 Modelleren en bereke...

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

Tips om jouw Excel-model hufterproof te maken

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

Explosieve kracht in een cel: aggregaat berekening...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

Excel: de kunst van rij in kolom berekeningen

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

Hoe laat je Excel leven?

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

27-07-2020 13:12

Hoe Power BI je helpt op koers te blijven

Overstappen van Excel naar Power BI?

27-07-2020 13:05

Power BI is hot. Voor nog geen tientje per gebruiker per maand, state of the art rapportage software...

De zeven pijlers van control voor morgen

23-07-2020 13:29

Wat moet je echt beheersen om als controller mee te kunnen blijven doen? Digitalisering, globaliser...

Hoe krijg je grip op verbonden partijen?

10-07-2020 08:14

Nieuwe methode om tijdig te signaleren hoe ernstig de situatie is: risicogestuurd grip. Een serie...

Veerkracht control, voor echte meerwaarde

10-07-2020 07:58

Als wáre businesspartner van het management biedt de controller veerkracht: wendbaarheid plus weerba...

Overname? Emoties kosten geld

08-07-2020 08:48

"Na de transactie moet er worden gewerkt om de krachten te bundelen." Evert Oosterhuis, partner Inte...