1. Home
  2. Artikelen
  3. Dit kunt ú doen met digitaal geld

Dit kunt ú doen met digitaal geld


Welke cryptokansen kunt u pakken? “Geld verandert in data, zodra het digitaal gaat. En met data kun je zo ongeveer alles.”

Dit kunt ú doen met digitaal geld

Wereldspelers en multinationals doen onderzoek naar de schier onbegrensde mogelijkheden van digitaal geld. Niemand wil de boot missen, better safe than sorry. Want ondanks alle kritiek en twijfel, ondanks enorme koersschommelingen en de recente vrije val van de waarden, zien de grote jongens wel degelijk heil in cryptocurrency.

Bijna tien jaar bekend en steeds nadrukkelijker in het nieuws, maar volgens consultants van grote kantoren en controllers bij internationaal opererende bedrijven toch nog steeds in de kinderschoenen. Cryptocurrency heeft als betaalmiddel nog een lange weg te gaan. Even ‘gewoon’ een auto, huis of vliegticket met bitcoins of ethers afrekenen? Voorlopig geen optie. Maar als het straks wel kan, is een revolutie geboren.

Lees ook: Overleeft de bitcoin 2018
5 cryptocurrencies nader belicht

Ook Paul Bessems – blockchain-consultant, trainer en auteur van Blockchain Organiseren – ziet toekomst in cryptomunten. Niet als investering of ondoorzichtig handeltje, die rol lijkt tanende, maar juist als leermiddel voor de onderliggende technologie. En die heet: blockchain.

Eigen cryptomunt

“Je ziet dat grote bedrijven en instellingen ermee bezig zijn”, vertelt hij. “Amazon heeft een aantal crypto-domeinen veilig gesteld, wellicht voor betalingen binnen het Amazon Go concept. Dat zouden bedrijven als KLM en Albert Heijn natuurlijk ook kunnen doen, technisch niet eens zo ingewikkeld. En een eigen munt kun je meestal weer wisselen naar euro’s of andere fiat currencies. Banken salderen nu ook dagelijks onderling. En wat deed de Nederlandse overheid, nadat criminele bitcoins in beslag werden genomen? Omruilen voor euro’s. Er werd gekscherend gezegd ‘had nog even gewacht, dan was de koers gunstiger geweest’. Maar een overheid mag natuurlijk niet speculeren. Bovendien had waardevermindering, zoals afgelopen twee maanden, net zo goed het scenario kunnen zijn.” 

Anti-bitcoin offensief

Het grote fluctueren van de koersen, de onzekerheid vanwege nationale overheden die telkens weer met nieuwe maatregelen komen om de handel in cryptocurrency te ontmoedigen, banken die tegenstribbelen… Het doet de reputatie van digitaal geld geen goed. Met als recente voorbeelden het anti-bitcoin offensief in de Aziatische bitcoin grootmachten China en Zuid-Korea. En het verbod in digitale valutahandel dat Nordea, de grootste bank van Scandinavië, zijn 31.500 werknemers heeft opgelegd. Met het verbod wil Nordea “het risico dat werknemers betrokken raken in ethische of illegale activiteiten beperken.” Raymond Frenke van de European Banking Federation denkt dat het besluit van Nordea wel eens navolging zou kunnen krijgen.

Transactiekosten hoog

“Maar bitcoins en al die andere munten hebben wel degelijk grote pluspunten, eigenschappen die uniek en onderscheidend van ‘gewoon’ geld zijn”, vertelt Paul Bessems. “In de rijke emiraten werken tienduizenden straatarme Indonesiërs en Filipino’s die hun inkomsten overmaken naar Jakarta of Manilla. De transactiekosten zijn met 10 tot 15% extreem hoog. En dus sturen al die nanny’s, schoonmakers en bouwvakkers hun zuurverdiende geld steeds vaker via het internet in cryptocurrency huiswaarts.”

American Express

Dat American Express betalen via het ripples systeem mogelijk maakt, is geen digitale doorbraak, aldus Paul Bessems. “Want de ripple is gecentraliseerd, central governance in het jargon, maakt weliswaar gebruik van blockchain-technologie, maar is zeker geen puur peer-to-peer systeem zoals bitcoin. Andere grote spelers in het internationale bedrijfsleven zijn wel druk met het voorbereiden van cryptogeld introductie. Maar wachten tegelijkertijd de ontwikkelingen af.” Die ontwikkelingen zijn grillig en onvoorspelbaar. De vrije val van de bitcoin doet voor 2018 weinig goeds voorspellen. Maar analist Kay Van-Petersen van de Saxo Bank voorspelt juist onstuimige groei van de munt. “Een waarde van 100.000 dollar acht ik zeker mogelijk.” Een jaar eerder had hij ook gelijk, toen hij de bitcoin door de 2000 dollar grens zag gaan.  

Blockchain doorbraak

Onstuimig blijft het, rond de cryptocurrencies. Toch kunnen ontwikkelingen snel gaan, denkt Paul Bessems. Want de toepassingsmogelijkheden van digitaal geld zijn oneindig, weet de consultant. Bijvoorbeeld in de wereld van de grote supermarktketens. “Je kunt cryptocurrency programmeren. Dat je bijvoorbeeld niet meer dan omgerekend 50 euro per dag kan uitgeven. Of dat je er alleen groente en fruit mee kan kopen. En ook zoutarm en suikerloos. Geen alcohol of verdovende middelen. Geld is data geworden. Jammer genoeg worden veel cryptomunten nu vooral voor handel en speculatie gebruikt. Maar ik denk dat de mogelijkheden die de technologie erachter, lees blockchain, biedt niet onbenut zullen blijven. Als bijvoorbeeld Albert Heijn met een eigen munt komt, zal ze dat geen windeieren leggen.” 

Acceptatie cryptocurrency

Dat er iets gaat veranderen, staat voor Bessems wel vast. Heilige huisjes storten in, ook als het om betaalmiddelen gaat. “We konden duizenden jaren zonder geld om waardes te ruilen! Misschien hebben we straks ook geen cryptocurrency nodig! De ontwikkelingen zullen in elk geval oude instanties en beroepen als banken, advocaten, marketeers, accountants en notarissen minder relevant voor het organiseren van vertrouwen maken. Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in de ‘onzekerheid reductie industrie’. Dat is met de acceptatie van blockchain en cryptocurrency allemaal verleden tijd. En dat oude geld? Ach, ook in de natuur sterf je uit als je niet evolueert!”

Onderlinge communities

De overheid speelt een belangrijke rol als het over de toekomst van digitaal geld gaat, kijkt Paul Bessems vooruit. “Onder andere bij het beschermen van consumenten en het faciliteren van standaardisatie. Het gaat met de digitalisering zo snel, niemand weet wat er over tien jaar gebeurt. We moeten nog veel leren. Maar een ding is zeker; stilstand is achteruitgang. En achteruitgang is funest. Je bant je kinderen toch ook niet tien jaar van school, louter en alleen omdat het onderwijsniveau in 2028 zeer waarschijnlijk beter zal zijn?”    


Gerelateerde artikelen voor financials

06-10-2020 14:26

Het waarderen van een bedrijf kan knap lastig zijn, zeker in een periode van crisis. We vroegen een...

30-09-2020 10:44

"Zorg dat je er heel snel bij bent." Ronald Molendijk, spreker op FM Dag 2020.

30-09-2020 10:40

Coronacrisis versnelt ontwikkeling online bedrijfsonderwijs met als voordeel maximale kennisoverdrac...

30-09-2020 10:31

Een geslaagde digitale transformatie is meer dan de digitalisering van bestaande processen, producte...

30-09-2020 08:49

Acht verschillende bedrijfsculturen: in welke werkt u?

08-09-2020 07:55

Sijthoff Media heeft opleidingsinstituut, community-bouwer en uitgeverij Alex van Groningen overgeno...

29-07-2020 07:46

Hoe zorg je ervoor dat jij en je team komen tot de best mogelijke beslissingen?

28-07-2020 08:15

Modelleren en berekenen, Power BI en DAX: webinar van Excel MVP Tony de Jonker.

27-07-2020 14:48

Wil je hufterproof Excel-modellen maken dan moet je een andere mindsetting van werken in Excel aanme...

27-07-2020 14:38

Data is het nieuwe goud, maar aggregaat berekeningen in Excel laten dat goud glanzen.

27-07-2020 14:24

Ik heb Excel nog nooit op een rekenfoutje betrapt. Het is de onkunde van de gebruiker die zorgt voor...

27-07-2020 13:27

Kijk voorbij de dagelijkse eisen en ontdek de onbekende meerwaarde van Excel.