1. Home
  2. Artikelen
  3. 6 manieren om salarisverhoging te krijgen (eentje werkt gegarandeerd)

6 manieren om salarisverhoging te krijgen (eentje werkt gegarandeerd)


Je wilt een salarisverhoging. Je hebt het gevoel dat je meer waard bent. Je verantwoordelijkheden zijn toegenomen. Je krijgt je werk voor elkaar. Kortom: je vindt dat het tijd is voor “het gesprek”.  Hoe loop je naar binnen, hoe neem je plaats voor je baas, en hoe krijg je die salarisverhoging?

6 manieren om salarisverhoging te krijgen (eentje werkt gegarandeerd)

Dit is hoe je dat doet:

1.    Loop emotioneel voorbereid naar binnen
Een fout die veel mensen maken, is dat zij de kamer binnenlopen omdat zij een bepaald emotioneel gevoel hebben bij de salarisverhoging. Zij denken soms dat zij een salarisverhoging moeten krijgen omdat zij zich ‘overwerkt’ voelen, en brengen zo een negatieve- of wrokaura mee de kamer in. Anderen denken dat zij een salarisverhoging verdienen omdat ‘iedereen dat krijgt’, en brengen zo een geagiteerde aura mee de kamer binnen.

Dit is stap 1. Je moet begrijpen dat het gesprek dat je gaat voeren zowel emotioneel als financieel is. Niemand voelt zich er goed bij om een werknemer die een negatieve energie met zich meedraagt een salarisverhoging te geven, ook al hebben ze dit op papier wel verdiend. Het voelt op deze manier simpelweg niet goed. 

Loop emotioneel voorbereid naar binnen, zo stel je jezelf in staat veel meer te bereiken tijdens het gesprek. 

2.    Geef duidelijke voorbeelden
De grootste indicatie van jouw waarde als werknemers zit in je prestaties. Als je met duidelijke voorbeelden kan komen van situaties waarin jij de verwachtingen oversteeg, dan bouw je een sterk argument voor jouw waarde en laat je zien wat je voor het bedrijf kunt betekenen. 

Als je daarentegen binnenloopt en zegt, “Ik denk dat ik veel goede dingen heb gedaan, ik verdien een salarisverhoging”, en je baas vraagt om specifieke voorbeelden dan kan je ineens dichtklappen. Je hebt geen duidelijk bewijs van jouw waarde. 

Je kunt ook een kleine presentatie geven als voorbeeld, maar wees vooral voorbereid met goede voorbeelden die je tijdens het gesprek aan kunt dragen. 

3.    Bereid het gesprek voor met positieve referenties van collega’s
Kantoorpolitiek. Het bestaat. 

Als je een paar betrouwbare, gewaardeerde collega’s kent waarmee je een goede, open relatie hebt en die jouw waarde goed kennen, dan is het handig hen in te lichten van het feit dat je een salarisverhoging of promotie wilt en ze te vragen om een goed woordje voor je te doen. 

Mensen vergeten soms dat bedrijven en organisaties teams zijn. Jouw waarde als individu is belangrijk, maar jouw waarde binnen het collectief is net zo belangrijk. Wanneer andere mensen graag met je werken vormt dit een grote plus voor het bedrijf, iets waar elke baas blij van wordt. 

4.    Vraag het na een succesvol project, niet na een mislukt project
Zoals zo vaak; timing is alles. Als je weet dat je om een salarisverhoging wilt gaan vragen, wees je er dan bewust van wanneer je je mond moet openen en wanneer niet. Het is niet verstandig om het gesprek te voeren vlak nadat je bijvoorbeeld eigen goal hebt gemaakt. Je kan dan beter wachten tot het een aantal weken goed loopt, om vervolgens het gesprek in te gaan. 

Dat gezegd hebbende, als je in de afgelopen 2 tot 3 maanden een grote blunder bent begaan, heb je misschien iets goed te maken. Onthoud wel dat bazen niet willen zien dat je ‘iets goed probeert te maken’. Ze zien liever dat je ervan hebt geleerd en dat je voorbij dat punt bent gekomen. Dat is het belangrijkste, het feit dat je die slechte gewoonte hebt hersteld en dat je nu beter bent. 

5.    Stel additionele verantwoordelijkheden voor
Nog een fout die veel mensen maken bij het vragen om salarisverhoging, is dat ze verwachten meer te krijgen zonder meer te bieden. Ze verwachten dat de werklast gelijk blijft. 

Besef daarom dat een salarisverhoging betekent dat de kosten voor het bedrijf stijgen. Iets moet deze stijging compenseren. 

Leg voorstellen op tafel die aanduiden hoe een salarisverhoging ertoe zal leiden dat jij meer waarde kunt produceren voor het bedrijf. Misschien kun je de leiding nemen over een team. Misschien kun je mensen gaan trainen en hun efficiëntie verhogen. Bied oplossingen die aantonen dat jij meer waarde kunt genereren. Wanneer deze oplossingen voldoende helpen, is de kans aanwezig dat je baas enthousiaster is om je een salarisverhoging te geven. 

6.    Bouw waarde om je heen
Tot slot, het meest ondergewaardeerde en toch meest waardevolle ding dat je als werknemer kunt doen voor een organisatie, is waarde om jezelf heen bouwen binnen de organisatie. 

Ongeacht of jeen interne creative director bent of niet, je kunt voor jezelf altijd doorgaan met het creëren van waarde. Dit biedt jou een eindloze stroom van kansen om steeds verder omhoog te klimmen. 

Hiermee wordt bedoeld: Bouw iets van jezelf binnen de organisatie. Misschien heb je een andere manier gevonden waarop het bedrijf geld kan verdienen, geweldig; ga het bouwen. Misschien weet je hoe je een dienst uitvoert die nog niet bestaat, uitstekend; ga het doen. Bouw eerst een eenmansdepartement in de periode waarin mensen nog steeds proberen jouw idee te begrijpen. Wanneer de zaak  in beweging komt kun je een tweede collega om hulp vragen. En een derde. Tot je een heel nieuwe sectie binnen het bedrijf hebt gebouwd. 

Er bestaat een slechte mentaliteit rondom het vragen om een salarisverhoging. Mensen denken vaak dat de binnen een organisatie gespendeerde tijd op zich een garantie vormt voor een stijging van het loon. Soms is dit het geval, maar vaak niet. Wat een garantie biedt voor een salarisverhoging, is waarde. En hoe meer waarde je kan creëren, hoe waardevoller je wordt, en hoe meer het bedrijf bereid zal zijn voor je te betalen. 

Bouw die waarde zelf, en je zal nooit om een salarisverhoging te hoeven vragen. 
 


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.