1. Home
  2. Artikelen
  3. 5 trends op de arbeidsmarkt voor finance professionals in 2018

5 trends op de arbeidsmarkt voor finance professionals in 2018


Hiring managers zullen dit jaar bij het invullen van hun financiële vacatures regelmatig te maken krijgen met een kandidatentekort.

5 trends op de arbeidsmarkt voor finance professionals in 2018

Dat voorspelt recruitmentorganisatie Robert Walters, die vandaag zijn jaarlijkse Salary Survey publiceert. Rob Vermaak, Algemeen Directeur van Robert Walters Benelux, licht de belangrijkste trends op de financiële arbeidsmarkt toe.

1. Schaarste over de gehele linie
Het tekort aan finance professionals zal vooral op junior en midcarrière niveau duidelijk merkbaar zijn. Door de economische voorspoed hebben veel organisaties nu de mogelijkheid om hun teams uit te breiden. Tegelijkertijd stijgt dit jaar voor het eerst ook op senior niveau het aantal vacatures aanzienlijk. Medewerkers op midden-niveau kunnen daardoor, na jarenlang stilgestaan te hebben, doorstromen naar senior posities. Zij laten gaten achter die moeilijk op te vullen zijn doordat er de afgelopen jaren relatief weinig starters aangenomen zijn. Vermaak: “Omdat de markt al een tijdlang aantrekt, heeft een grote groep professionals inmiddels al een overstap gemaakt. Zij gaan een jaar later niet opnieuw switchen. De pool van werknemers die openstaat voor een nieuwe baan droogt dan ook langzaam op.”

2. Run op compliance en data specialisten
De regelgeving waaraan organisaties op het gebied van finance moeten voldoen wordt steeds uitgebreider. Dit zorgt voor een nijpend tekort aan compliance specalisten, vooral binnen banken en andere financiële instellingen. Organisaties kiezen in toenemende mate voor het automatiseren van financiële processen, waardoor de nadruk binnen finance steeds meer komt te liggen op het vertalen van data naar bruikbare rapportages. Finance professionals gespecialiseerd in data analytics en business intelligence zijn door deze ontwikkelingen zeer in trek. Vermaak: “Men is op zoek naar IT en data savvy financials met sterke communicatieve vaardigheden. Organisaties hebben hen nodig om de link tussen de afdelingen IT en finance te verbeteren, wat onmisbaar is voor het optimaliseren en moderniseren van de financiële processen.”

3. Salarisstijgingen om talent aan te trekken
Salarissen voor financiële professionals op midden- en seniorniveau stijgen dit jaar naar verwachting nog niet in lijn met de vraag. Uitzondering hierop zijn specialisten en hoogopgeleide starters; zij zien een sterkere toename in hun salaris. Salarissen voor net afgestudeerde bachelor finance starters stegen in 2017 met 5-10%. Dit jaar wordt voor deze groep eenzelfde stijging verwacht. Salarissen voor master finance starters stegen in 2017 met 10-15%, en voor 2018 wordt eenzelfde stijging voorzien. Vermaak: ”Jarenlang moesten veel master starters genoegen nemen met een bachelor salaris. Die tijden zijn voorbij. Wij zien dat salaris nu weer gebruikt wordt als één van de middelen om sollicitanten over de streep te trekken.” Finance professionals zijn klaar voor een inhaalslag op salarisgebied. 43% verwacht dit jaar een salarisstijging van meer dan 3%, blijkt uit de Salary Survey.

4. Werkgever moet zich weer verkopen
Het wordt voor organisaties dit jaar een uitdaging om finance talent aan te trekken en vast te houden. Werkgevers moeten de sollicitant weer voor zich weten te winnen. Belangrijke factoren daarbij zijn de functieinhoud, organisatiecultuur en het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Minstens zo belangrijk is een snel en transparant recruitmentproces. Vermaak: “Wij zien dat veel kandidaten meerdere sollicitatieprocedures hebben lopen. Heb je als werkgever een paar dagen na het eerste gesprek nog geen feedback gegeven, dan loop je het risico dat de kandidaat al bij een andere organisatie getekend heeft.”

5. Werving op ontwikkelingspotentieel
Een honderd procent match zal steeds vaker moeilijk te vinden zijn. Daarom zullen organisaties hun werving meer gaan inzetten op ontwikkelingspotentieel. Dat betekent het actief op zoek gaan naar een kandidaat die op het moment van starten nog niet aan alle functie-eisen voldoet. Door het bieden van opleidingsmogelijkheden en goede begeleiding kan de kandidaat al snel wèl aan alle functie-eisen voldoen. Deze manier van werven biedt wat lucht op de krappe arbeidsmarkt, en kandidaten zullen op deze manier langer tevreden zijn in hun functie, waardoor het verloop afneemt.  

De volledige Robert Walters Salary Survey 2018 kunt u hier bekijken en downloaden: Robertwalters.nl/salarysurvey.html
De salarissen, arbeidsmarktontwikkelingen en recruitmentadvies voor Nederland vindt u vanaf pagina 110.


Gerelateerde artikelen voor financials

11-02-2022 10:29

Op overnamepad? Wees je bewust van deze fiscale aspecten. Het kan je onderneming veel geld schelen....

11-02-2022 09:45

Hoe maakt u de kapitaalstructuur van de onderneming geschikt voor opvolging?

11-02-2022 09:37

Vijf pijlers van acquisitiestrategie, 3. Formulering van acquisitiecriteria en -randvoorwaarden (Acq...

11-02-2022 09:15

Drie tips om je business partners mee te nemen van rolling forecasting naar continuous planning.

11-02-2022 08:51

In dit tweede deel van de serie gaan we verder met vragen en antwoorden omtrent het maken van liquid...

15-11-2021 11:54

Je kunt weer klassikale trainingen volgen!

11-11-2021 10:01

Hoe kun je naast knap in je vak ook een inspirerende manager of partner worden? Want wie excelleert...

11-11-2021 09:57

Financieel management worstelt met thuiswerken en inclusiviteit.

11-11-2021 09:47

Een high performance manager is zowel visionair als praktijkgericht. Het profiel van deze excellente...

11-11-2021 09:30

Beter worden in forecasting? Dan is er allereerst meer aandacht nodig voor de gedragskant.

17-10-2021 14:09

P&C-expert Marco van Alfen deelt 4 stappen die nodig zijn om tot een data driven cultuur in forecast...

12-10-2021 11:56

IFRS en US GAAP worden hoe langer hoe meer gelijk getrokken. Overeenkomsten, verschillen, en tips.