1. Home
  2. Artikelen
  3. 3 oorzaken van niet functionerende business control rol

3 oorzaken van niet functionerende business control rol


De functie van controller verandert. Binnen organisaties zien we een verschuiving in behoefte, van de financial controller rol naar de business controller rol. Kan en wil jij mee in deze beweging?

3 oorzaken van niet functionerende business control rol
Veroorzaakt door de steeds verdere automatisering en de snelle veranderende markten. Jij als financial wilt mee in deze beweging en ervaart de business controller rol als sexy en de financial controller rol als old school. 
 
De vraag is: kan jij mee in deze beweging? Is een switch zo gemaakt naar de business controllers functie? En wat is de impact op de inrichting van de controllersfunctie binnen de organisatie? 
 
Op dit moment zijn er veel vacatures voor business controllers, maar als je inzoomt op de functie dan zie je dat het functie profiel voor 75% gericht is op financial control en 25% op business control. Daarnaast worden veel financial controllers doorgeschoven naar de rol van business controller binnen de huidige organisatie, terwijl er geen ontwikkelingstraject naar die functie plaatsvindt. Met als gevolg CFO’s die ontevreden zijn over de performance van hun business controllers.  
De oorzaken hiervan zijn: verkeerde functieprofielen, verkeerde werving en selectie en een verkeerd zelfbeeld van de controller. 
 
1. Verkeerd profiel
Bedrijven dienen duidelijke keuzes te maken in het takenpakket van de business controller en de financial controller. In de huidige vacatures voor business controllers wordt vaak een financial controller plus vaardigheden gevraagd. Dat is absoluut niet hetzelfde als een business controller. Een business controller maakt business cases, kijkt vooruit, denkt mee, maar stelt zich ook kritisch op en kan overtuigen. Het is aan bedrijven om de rol van business controller duidelijk te definiëren en ook het verschil met de financial controller goed inzichtelijk te maken. 
 
Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:
– Hoe ziet jouw profiel als controller eruit? 
– Op welke werkzaamheden ligt bij jou nadruk? 
– Komt dit overeen met de verwachtingen van de business?
 
2. Werving en Selectie op gedragscompetenties
Een vervolgstap is te erkennen dat een business controller een ander type persoon is dan een financial controller. Sterker nog, de financial en business controller zijn tegengestelde persoonlijkheden. Waar de business controller een extravert en proactief persoon is, zijn de kenmerken van een financial controller: introvert, analytisch en reactief. 

 
Natuurlijk is er ontwikkeling mogelijk naar de business controller rol, echter dan dient de financial controller vooral zijn vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt van een boekhouder niet ineens een goede verkoper zijn! Bedrijven dienen dus veel meer de gedragscompetenties centraal te stellen als zij business controllers werven. Dit bepaalt of de business controller succesvol is. 
 
Stel jezelf eens de vraag:
– In welk type persoon herken jij jezelf het meest? 
– In welke situaties voel jij je niet comfortabel?
 
3. Zelfbeeld van de controller
Als controller dien je je zelfbeeld ook te toetsen en eventueel bij te stellen. Een beeld van veel controllers is: iemand die heel rationeel analyseert, zijn standpunt bepaalt, maar dit niet meteen uit. Iemand met veel boekhoudkundige kennis en financieel inzicht van de gehele organisatie. 
 
Alleen de kijk van de controller op zichzelf en dan vooral op zijn gedrag binnen de organisatie komt vaak niet overeen met de werkelijkheid. De controller heeft niet geleerd om zijn vaardigheden te ontwikkelen en hierop te reflecteren. Waar een controller zichzelf extravert noemt, blijkt vaak in onze controllerscan dat hij introvert is. Een controller communiceert op basis van feiten, terwijl stakeholders juist ook de relatie en het toekomstperspectief belangrijk vinden en benoemen. 
 
Financial controllers vinden al snel dat zij geschikt zijn als business controller, terwijl zij de echte assertiviteit en overtuigingskracht missen om een succesvolle business controller te zijn. In de praktijk levert dit teleurstelling op bij de controller en de organisatie en wordt geconstateerd dat de controller niet kan voldoen aan de behoefte van de business. 
 
Stel jezelf eens de vraag:
– Hoe assertief ben jij in vergaderingen? 
– Geef jij direct je mening of overdenk je eerst je standpunten voordat je deze uit? 
– Hoe vaak reflecteer jij jezelf op je persoonlijke vaardigheden?
 
Samengevat
Kortom, door bovenstaande drie oorzaken wordt de business controller niet optimaal ingezet door organisaties. Dit geeft als resultaat dat de financiële organisatie niet snel genoeg mee verandert en haar rol niet effectief uitvoert. 
 
Erik Boon is directeur en executive coach van de Effectieve Financial en heeft recent onderzoek gedaan naar de gedragscompetenties van de succesvolle controller. 
 

Gerelateerde artikelen voor financials

06-09-2021 10:11

Bij email compromise-fraude wordt de identiteit van een topman binnen een bedrijf als het ware gekaa...

06-09-2021 09:42

In 'Als het er echt om gaat' bespreekt Wimjan Bos verschillende visies op risicomanagement.

06-09-2021 09:35

Effectief risico's beheersen doe je in de diepte: door controle en audit, in drie lijnen. Hoe en waa...

06-09-2021 09:19

De slager moet zeker wél zijn eigen vlees keuren: misvattingen over risicomanagement.

29-07-2021 07:27

Goed personeel vinden en binden hoort ook op de radar van de controller.

29-07-2021 07:21

Voorbereiden op het einde van de coronacrisis, stap 1: liquiditeit op orde.

29-07-2021 07:18

Risico’s bij het herstarten van de economie zijn er genoeg. Ben je daar als financial al alert op?

07-07-2021 13:44

Wat houdt je als leider staande in alle hectiek van vandaag? Moed en lef zijn essentieel, bleek tijd...

07-07-2021 11:54

Waarom floreren sommige ideeën van meet af aan, terwijl andere razendsnel ter ziele gaan? Verbeter d...

07-07-2021 11:23

Zes tips om je invloed te vergroten door effectief stakeholdermanagement.

01-07-2021 14:31

Sijthoff Media heeft het cursusaanbod NBA Opleidingen overgenomen van de Koninklijke Nederlandse Ber...

11-06-2021 10:02

De rol van Power BI, nieuwe features en andere ontwikkelingen in het favoriete gereedschap van finan...